www.ithominews.blogspot.com

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

«...ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν...». [«Аντιγόνη» Σοφοκλέους]

                                  Мόσχα, 26 φεβρουαρίου 2020
«Делить любовь – удел мой, не вражду…» [«Антигона» Софокла]
«...ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν...».  [«Аντιγόνη» Σοφοκλέους]  
«Глуп человек: он рушит города,
Он храмы жжет, священные гробницы,
И вот — опустошитель — гибнет сам.» [«Троянки» Еврипида]
«Είναι μωρία δεινή, αρρώστεια των ανθρώπων, οι ανελέητες λεηλασίες των πολέμων.  Όποιος ναούς, τεμένη, όποιος τους τάφους των νεκρών ρημάζει, στο μέλλον σύντομα θα ρημάξει και αυτός.» [«Τρωάδες» Ευριπίδου]         

Αγαπητοί φίλοι,
Πραγματική κάθαρση βίωσε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 το κοινό της κατάμεστης αίθουσας του Καθεδρικού Ναού του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» κατά την συναυλία «Αρχαίος Κόσμος - ΜΥΗΣΙΣ», ο οποία επισφράγισε το εβδομαδιαίο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η ΕΠΟΧΗ σε  ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 18-25/02/2020 από το  Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» με τη συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

2020-02-26_18-48-31
Τελετή λήξης Φεστιβάλ. Παγκόσμια πρεμιέρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσικό-θεατρικό εγχείρημα μύησης στην αρχαία ελληνική ποίηση, που πραγματώνεται στο πλαίσιο του διοργανούμενου από το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών «Άγιος Τύχων» Διεθνούς Φεστιβάλ «Η Εποχή σε Μικρογραφία. Ο Αρχαίος Κόσμος στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού». Μαζί με εκλεκτούς και διακεκριμένους συνεργάτες, την μαέστρο, αρχιμουσικό του Μουσικού Θεάτρου «Στανισλάφσκι & Νεμιρόβιτς-Ντάντσενκο» Μαρία Μαξιμτσούκ, την ορχήστρα Μουσικής Μπαρόκ «Tempo Restauro», τους τραγουδιστές-σολίστ της όπερας Ναταλία Βλαντίμιρσκαγια και Αντόν Ζαράγιεβ και τον Έλληνα συνθέτη Νίκο Ξανθούλη,   επιχειρούμε να μυήσουμε το κοινό, μέσα από μία σύνθεση λόγου και μουσικής, στα κείμενα, που δίκαια συγκαταλέγονται στους θησαυρούς της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς με τεράστιας σημασίας, πανανθρώπινα, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα για τον άνθρωπο, την θέση-στάση-πάλη του απέναντι στον εαυτό του, στην κοινωνία, στο θείο, στο πεπρωμένο.
Στο καινούργιο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα επιχειρείται ένα συναπάντημα αποσπασμάτων της αρχαίας κλασσικής, δραματουργίας, σύγχρονης Ελληνικής μουσικής για το αρχαίο θέατρο και μουσικών αριστουργημάτων της μπαρόκ όπερας, η οποία, με τη σειρά της, αντλεί την θεματική της από την αρχαία μυθολογία. Κατά τη διάρκεια της μουσικο-θεατρικής παράστασης γίνεται ένα πάντρεμα της δραματουργίας από διάσημες μπαρόκ όπερες με το περιεχόμενο και τη θεματική  του δραματικού πρωτοτύπου της. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο συνδυασμό κειμένων αρχαίων συγγραφέων, της μελωδίας της λύρας και της συναρπαστικής μπαρόκ μουσικής.

Μουσική – Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Χένρι Πέρσελ, Νικόλα Πορπόρα, Νίκος Ξανθούλης.
Συμμετέχουν:
Νατάλια Βλαντίμκιρσκαγια (σοπράνο)
Αντόν Ζαράγιεβ (βαρύτονος)
Δώρα Γιαννίτση (δραματική ηθοποιός, Ελλάδα-Ρωσία)
Νίκος Ξανθούλης (αρχαϊκή λύρα, συνθέτης, Ελλάδα) 
Συγκρότημα μπαρόκ μουσικής - Tempo Restauro
Μουσικός-καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος – Μαρία Μαξιμτσούκ
Μουσική διδασκαλία – Γκαλίνα Μιχέγιεβα
Eνημέρωση για τους συντελεστές της συναυλίας παρατίθεται κατωτέρω:
2020-02-26_18-49-02
Μεταξύ των επίσημων καλεσμένων στην εκδήλωση ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλας Κρίκος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό, ο πρόξενος της Κύπρου Аντώνης Σαμμούτης, ο σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα Βάιος Ωραιόπουλος-Κελένης, πλήθος κόσμου, Έλληνες και Φιλέλληνες, αυθεντικοί λάτρεις του τεραστίου διαστάσεων πολτισμικού κληροδοτήματος του Ελληνικού Κόσμου.
Στην ομιλία του, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, αρμόδιος για θέματα  επιστήμης  και διεθνούς συνεργασίας, αρχιερέας Κονσταντίν Πολσκόβ, επεσήμανε τον εκπαιδευτικό-διαφωτιστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ. Το πολυεπίπεδο, πολύπλευρο, σύνθετο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που συμπεριλαμβάνει διαλέξεις, εκθέσεις,  επιστημονικές διασκέψεις, καταρτίστηκε ειδικά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εξίσου ενδιαφέρον τόσο για τους ειδικούς, επαϊοντες, την επιστήμονική κοινότητα, όσο και για όλους, όσους ενδιαφέρονται για την προέλευση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο ίδιος τόνισε ότι την εποχή μας, εποχή της παγκοσμιοποίησης, καλούμεθα να αναζητήσουμε εκείνα τα στοιχεία, που μάς ενώνουν, μάς συσπειρώνουν, και το οποία σφυρηλατούνται και ανιχνεύονται στον αρχαίο κόσμο, στα πάντα διαχρονικά, επίκαιρα, πανανθρώπινα μηνύματα της ομορφιάς και της αλήθειας.
2020-02-26_18-49-21
Κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ αποτέλεσε η Έκθεση «ILIAS PICTA υπό το πρίσμα της πρώιμης χριστιανικής τέχνης».
Το πρωτότυπο του χειρογράφου φυλάσσεται στην Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη στο Μιλάνο [Cod. F. 205 P. Inf.],
Στην Έκθεση παρουσιάστηκε νέο αντίγραφο (έτους 2009) του ελληνικού χειρογράφου της Εικονογραφημένης Ιλιάδος, 5ου αιώνα μ.Χ, που φυλάσσεται στην Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη και αποτελεί το αρχαιότερο διατηρημένο μνημείο της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας
Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα έργα τέχνης της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου από την Αρχαιότητα στο Μεσαίωνα, το οποίο μάς αποκαλύπτει σε πληρότητα τις ρίζες του αρχαίου κόσμου μέσα στη χριστιανική τέχνη, την σχέση αίματος μεταξύ των ελληνορωμαϊκών και χριστανικών εικαστικών παραδόσεων.  Εκτός από το συγκεκριμένο χειρόγραφο, στην έκθεση θα παρουσιαστεί ευρείας κλίμακας εικονογραφικό υλικό (μνημεία πρώιμης χριστιανικής τέχνης).
2020-02-26_18-49-50 
Φωτογραφίες και βίντεο από τη συναυλία δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο
https://cloud.mail.ru/stock/8UmZ28oZuaDnG4GnPBAAtj9E/
https://yadi.sk/d/OF0_4gIv2YeBpg

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 οι διαλέξεις του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Νίκου Ξανθούλη «Η αρχαία ελληνική μουσική» - Διάλεξη, στη ρωσική, για την αρχαία ελληνική μουσική, συνοδεία αναβιωμένης αρχαίας ελληνικής λύρας, και της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμου - Κ.Ε.Π, διδάκτορος ιστορίας, ηθοποιού Δώρας Γιαννίτση «Ελληνικό Θέατρο: καταβολές, γέννηση, ανάπτυξη, διαφωτιστική αποστολή» - Διάλεξη, στη ρωσική, για το ρόλο και τη σημασία του θεάτρου στη ζωή των πολιτών κατά την αρχαιότητα, την διαφωτιστική-παιδαγωγική αποστολή του, την επικαιρότητά του σήμερα.
Το κοινό εκδήλωσε έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον, έθετε ερωτήσεις, αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συζήτηση.
Παρατίθενται φωτιγραφίες από τις διαλέξεις και από τις πρόβες: https://yadi.sk/d/yUwqRUXXsZQ7fg
2020-02-26_19-00-44Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε σε όλους τους διοργανωτές, συντελεστές, συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ την ευγνωμοσύνη μας για την εποικοδομητική συνεργασία, για την καλλιτεχνική-δημιουργική σύμπραξη.  Πραγματικά, εισπράξαμε άπειρη θετική ενέργεια, καλλιτεχνική απόλαυση. Τα εκφραστικά, λαμπερά πρόσωπα των θεατών, με τα απαστράπτποντα βλέμματα με το πέρας του όλου καλλιτεχνικού εγχειρήματος, αποτέλεσε για εμάς την πολιτιμότερη ηθική ανταμοιβή των προσπαθειών μας !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
Με εκτίμηση.
Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
2020-02-26_18-50-23
  • Участники - Συντελεστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου