www.ithominews.blogspot.com

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ελληνικός Πολιτισμός, η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική Ιστορία, ο Ελληνικός Κόσμος !!! Δρ. ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ

 


2020-07-24_15-32-23

 

  Μόσχα, 9 Φεβρουαρίου 2021

Αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα zoom σάς προσκαλούμε στη δέκατη τέταρτη on-line διαδικτυακή συνάντηση-επικοινωνία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 19.00 (ώρα Μόσχας) – και 18.00 (ώρα Ελλάδας) με την γνωστή αρχαιολόγο,  Ξένη Αραπογιάννη.

Δρ. ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ - Βιογραφία

 ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

2009.ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
2009.ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
2009.ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ
2009 .ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ.ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΕΤΡΟ ΘΕΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΤΖΑΚΟΥ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΟ 2018
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΝΔΩΝΗ ΤΟ 2020
Η ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ
Η ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ

Η ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορικό – Αρχαιολογικό.

Αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με θέμα : « Τα ιερά του Πανός στην Αττική».

Αμέσως μετά τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται ως έκτακτη αρχαιολόγος στην Αττική  πραγματοποιώντας πολλές ανασκαφές στις περιοχές του Ωρωπού, Βάρης, Κορωπίου, Ραφήνας, Μαραθώνα, Κάντζας και αλλού.  

Μετά την εισαγωγή της με εξετάσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τοποθετήθηκε σε νεαρή ηλικία ως Προϊσταμένη σε έναν από τους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, τους Δελφούς, έχοντας υπό τη διεύθυνσή της το σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Ταυτόχρονα είχε τη διοίκηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και επιτέλεσε σημαντικό αρχαιολογικό έργο διενεργώντας ανασκαφές  στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδος.

Ο επόμενος σταθμός της ήταν στις Ενάλιες Αρχαιότητες όπου θήτευσε για ένα εξάμηνο, λαμβάνοντας μέρος σε υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.

Ακολούθως συνέχισε την ανασκαφική της δραστηριότητα στην Αττική συμμετέχοντας στο κολοσσιαίο έργο των ανασκαφών του νέου Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα, ενώ είχε υπό την ευθύνη της τα Μουσεία του Μαραθώνα και της Βραυρώνας.  Ταυτόχρονα διεξήγαγε και άλλες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων Αττικής και του Μαραθώνα.

Το 1990 τοποθετήθηκε ως Διευθύντρια στη Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, όπου υπηρέτησε επί 16 συνεχή έτη έως τον Απρίλιο του 2006, έχοντας την αρχαιολογική διοίκηση των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Παράλληλα με το διοικητικό της έργο, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα διεξήγαγε ένα σπουδαίο ανασκαφικό έργο με την ανακάλυψη άγνωστων αρχαίων ιερών, ναών, ταφικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, με συγκλονιστικά ευρήματα. Ταυτόχρονα ανέδειξε με μοναδικό τρόπο τον μνημειακό πλούτο όλης της περιοχής εποπτείας της.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,  κατά τους οποίους η αρχαία Ολυμπία βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, επόπτευσε όλα τα έργα ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου των μνημείων της Ολυμπίας.

Ταυτόχρονα είχε την ευθύνη της αναδιοργάνωσης και της επανέκθεσης των μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της Ολυμπίας: 1) το  Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, 2) το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και 3) το Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας. Επίσης είχε την εποπτεία της έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ήλιδας.

Τον Απρίλιο του 2006 μετατέθηκε στη Μεσσηνία, όπου ίδρυσε και οργάνωσε τη νεοσύστατη Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, της οποίας υπήρξε Διευθύντρια έως το τέλος του 2011, οπότε αποχώρησε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα συνέχισε το ανασκαφικό της έργο σε πολλές θέσεις της Μεσσηνίας παράλληλα με την ανάδειξη και αξιοποίηση του μοναδικού ιστορικού και αρχαιολογικού μνημειακού πλούτου της περιοχής.

Το έτος 2000, ενώ βρισκόταν ακόμη στην Ολυμπία,  πραγματοποίησε την επανέκθεση αρχαιοτήτων στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας ενώ αργότερα ως διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, είχε την ευθύνη της ίδρυσης και της επανέκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2009 στην Καλαμάτα.

Από το 2009 έως σήμερα, διευθύνει την συστηματική ανασκαφή  στην Αρχαία Θουρία Μεσσηνίας, η οποία διενεργείται υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Το επιτελούμενο γιγαντιαίο ανασκαφικό έργο έχει φέρει στο φως το Ασκληπιείο της αρχαίας πόλης και πολλά δημόσια αρχαία οικοδομήματα ενώ το καλοκαίρι του 2016 ανακαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο της Θουρίας, η έρευνα του οποίου συνεχίζεται έως σήμερα.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250  επιστημονικά έργα, αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ συμμετέχει με ανακοινώσεις και διαλέξεις σε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται και οι μονογραφίες

«Ολυμπία. Η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων» (Εκδόσεις Μίλητος), «Καυκανιά Ι» (σε συνεργασία με τον Δρ. Jörg Rambach και τον καθηγητή Louis Godart), «Ολυμπιακή Γη» ( σε συνεργασία με τη Φωτεινή Πιπιλή), «Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη», «Ολυμπία. Τόπος, Ιστορία, Αγώνες, Μουσεία», «Ολυμπία. Ιερά Άλτις. Το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων», «Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα Βασσών», «Το Ανάκτορο του Νέστορος», «Αρχαία Θουρία. Το Ασκληπιείο».

Συμμετείχε επίσης με εκτεταμένα άρθρα στο λεύκωμα «ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Τόπος, Χρόνος, Άνθρωποι» (Εκδόσεις Μίλητος), στον τόμο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» (Εκδόσεις Μέλισσα),  και στο έργο: «Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά» (Εκδόσεις «Μέλισσα») .

 

Είναι  μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Αρχαιολογικού- Μυθολογικού Λεξικού LIMC και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ενώ είναι Πρόεδρος της «Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Θουρίας» την οποία ίδρυσε η ίδια το 2013.

Επίσης υπήρξε μέλος της Επιτροπής Συντήρησης του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα ενώ συμμετέχει σε Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Γνωρίζει τη γαλλική, γερμανική και αγγλική γλώσσα, είναι παντρεμένη με τον διακεκριμένο γερμανό  αρχαιολόγο Δρα Γιόργκ Ράμπαχ και είναι μητέρα ενός γιου, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό ως Δρ. Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης.

Έχει τιμηθεί και βραβευθεί για το επιστημονικό της έργο και για την προσφορά της στην Αρχαιολογία από πολλούς φορείς και οργανισμούς, ενώ φέρει τον τίτλο της Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων.

Τον Απρίλιο του 2016 βραβεύθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πειραιώς το «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» ως Ελληνίδα γυναίκα επιστήμων της χρονιάς.

Το 2020 το BBC είχε αφιέρωμα για το ανασκαφικό της έργο στο αρχαίο θέατρο της Θουρίας , ενώ το ίδιο έτος συμπεριλήφθηκε στην διαδικτυακή εκπομπή (facebook) της Deutsche Welle ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες γυναίκες της Ευρώπης, που διαπρέπουν στον τομέα τους.

2020-06-05_12-43-01

Αγαπητοί φίλοι ,

Τίποτα δεν δύναται να αντικαταστήσει την διαπροσωπική σχέση, την επικοινωνία των ανθρώπων! Σάς περιμένουμε στη δέκατη τρίτη συνεδρία μας, που θα πραγματοποιηθεί την  Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 19.00 (ώρα Μόσχας) ή 18.00 (ώρα Ελλάδας) και είμαστε σίγουροι ότι θα αποκομίσουμε άπλετη θετική ενέργεια, θα το απολαύσουμε πραγματικά !!!

Συνδεθείτε μαζί μας στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο   https://us02web.zoom.us/j/89119954766?pwd=TWkwbjBWVkpjUTF0WjM5SGkxN0ZWUT09

 

Meeting ID: 891 1995 4766

Passcode: 007488

 

Την συνεδρία μας δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ

καθώς και

στον κάτωθι σύνδεσμο στην διαδικτυακή πλατφόρμα Facebook  https://www.facebook.com/teodora.giannitsi

2020-07-24_15-43-33

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το εγχείρημά μας.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_sinantontas_endiaferontes__anthropois.html

2020-06-05_12-43-01

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/news/january_2021__ekstrateia__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

КВИТАНЦИЯ_2021_ПОДДЕРЖИ_ГКЦ.xls 

http://www.hecucenter.ru/gr/news/analitiki_enimerosi_gia_tin_katavoli_eisforas_diadiktiakaon_line_.html

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

Σάς περιμένουμε !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2020_fnl.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kentroi_ellinikoi_politismoi_gia_to_etos_toi_2020.html

/

Αγαπητοί φίλοι !

Στο πλαίσιο της Ημέρας του Διπλωμάτη, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 (έναρξη 12.00 ώρα Μόσχας) το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών - RUDN διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, αφιερωμένη στο Αφιερωματικό Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021

ПРОГРАММА ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

  • Ομιλία της δ/ντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, διδάκτορος ιστορίας Δώρας Γιαννίτση, με θέμα: - "Ελλάδα-Ρωσία: κοινές σελίδες ιστορίας ΄ οι Έλληνες στην ιστορία της Ρωσίας".

 

  • Ομιλία του Αλεξάντερ Τσερνόβ, διδάκτορα ιστορικών επιστημών, λέκτορα στο Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών - RUDN, επιστημονικού συμβούλου της ταινίας «Ιωάννης Καποδίστριας. Ρωσική μοίρα» - "John Kapodistrias. Russian Destiny", αφιερωμένης στη μοίρα του διακεκριμένου διπλωμάτη, υπουργού εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας και πρώτου προέδρου των Ελλήνων, Ιωάννη Καποδίστρια.

 

  • Προβολή ταινίας «Ιωάννης Καποδίστριας. Ρωσική μοίρα».

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, δύνανται να συνδεθούν στους εξής συνδέσμους στο διαδίκτυο:

http://www.rudn.ru/media/events/vstrecha-posvyashchennaya-perekrestnomu-godu-istorii-rossiya-greciya-v-2021-godu

 

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MDU1OWE3N2MtZDQ0ZS00MjNkLWI2YzctZDE1MzUwN2FhMWI3%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%222ae95c20-c675-4c48-88d3-f276b762bf52%22%2c%22Oid%22%3a%222fa81975-a901-4101-831f-d79e283c1e61%22%7d

Σάς περιμένουμε !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ  - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

2/

                                                                  

΄Ελληνες & Φιλέλληνες όλου του κόσμου – ενωθείτε !!!

με εξ αποστάσεως ηλεκτρονική σύνδεση, μέσω της διαδικτυακής συνεδριακής

πλατφόρμας zoom

Пαρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν να συνδεθούν στον εξής

σύνδεσμο στο Διαδίκτυο https://us02web.zoom.us/j/82640359265?pwd=VnZvSktMRkhSOWg0SjdiUzYzOXY3Zz09

 

Meeting ID: 826 4035 9265

Passcode: 282369

 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 19.00 (ώρα Μόσχας)

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας)

 

Μόσχα, 9 Φεβρουαρίου 2021

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σάς παρουσιάσουμε ένα εντελώς καινούριο εγχείρημα ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  !!! - την εξ αποστάσεως διαδικτυακή επικοινωνία με ενδιαφέροντες ανθρώπους, Έλληνες και Φιλέλληνες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν μαζί μας εμπειρίες ζωής, επιτυχίες, σχέδια για το μέλλον, οράματα !!!

Οι νέες συνθήκες περιορισμού, απαγορεύσεων συναθροίσεων και εξ αποστάσεως δράσεων μάς αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες, μάς οδηγούν σε νέες δυνατότητες και προοπτικές ! To καινούριο μας εγχείρημα στοχεύει σε μια άμεση, φυσική, ελεύθερη, απόλυτα αβίαστη και ειλικρινή ανθρώπινη επικοινωνία εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. Στην συνάντηση-παρέα μας δύνανται να συνδεθούν Έλληνες και Φιλέλληνες από όλο τον κόσμο, άνθρωποι, που τούς συγκινεί ο Ελληνικός Πολιτισμός, η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική Ιστορία, ο Ελληνικός Κόσμος !!!

 


2020-07-24_15-32-23

2020-06-05_12-43-01 

 

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου