www.ithominews.blogspot.com

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

"Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ "Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ" ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 7.Μ.Μ. ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ
Ο Αργύρης Σταυράκης γεννήθηκε στη Λογγά Μεσσηνίας. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σπούδασε νομικά, στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του και σε ηλικία 30 ετών εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα όπου υπηρέτησε για 37 συναπτά χρόνια. Εξελίχθηκε μέχρι το βαθμό του Αρεοπαγίτη από τον οποίο μετά μια πενταετία σ’ αυτή τη θέση συνταξιοδοτήθηκε ως Αρεοπαγίτης επί τιμή.
Ο Αργύρης Σταυράκης έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη συγγραφή και έχουν κυκλοφορήσει δύο καθαρά νομικά βιβλία του, ένα νομικό-Φιλολογικό με τίτλο «Νεοελληνική Νομική Γλώσσα και Ορολογία» στο οποίο πραγματεύεται την καθιέρωση και σωστή χρήση της Δημοτικής γλώσσας στο χώρο της Δικαιοσύνης και δύο καθαρώς λογοτεχνικά.
Το ένα με τίτλο «Ο δικός μας ο χρόνος-ανάμεσα στα πουλιά και στα λουλούδια» όπου μέσα από ένα άκρως βιωματικό αφήγημα, αναδύεται μήνα τον μήνα, στη διάρκεια ενός χρόνου, ο τρόπος και ο αγώνας για τη ζωή στην ύπαιθρο τη δεκαετία του 60, με επίκεντρο την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. Εκεί εξαίρετε και υμνείται η ομορφιά και η νομοτέλεια της φύσης, ο άρρηκτος δεσμός του ανθρώπου μ’ αυτήν και η αλληλεπίδραση τους. Το βιβλίο του Αργύρη Σταυράκη "Ο δικός μας ο χρόνος" είναι ένας περίπατος στον παράδεισο των παιδικών μας χρόνων, ιδίως εκείνων που τα έζησαν στην ύπαιθρο, γύρω στα 1960. Τότε που ο αγώνας για τη ζωή άρχιζε από πολύ νωρίς, αλλά γινόταν και χίλια παιχνίδια• τότε που η κάθε εποχή αλλά και η κάθε ημέρα ήταν διαφορετική από την προηγούμενη• τότε που ανιχνεύαμε την ελπίδα στο όνειρο...
Ένας περίπατος στην εξοχή κατά τη διάρκεια ενός χρόνου, κυριολεκτικά ανάμεσα στα πουλιά και στα λουλούδια, όπως είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου, όπου εξαίρεται η εναλλαγή των εποχών, η διαδοχή στη φύση και η θεία νομοτέλειά της, παράλληλα με τις εργασίες και τις ασχολίες της εποχής, αλλά και την άλλη όψη τους, το παιχνίδι. Ένας περίπατος σε σκιερά και αρρύπωτα, αρωματισμένα μονοπάτια, με ήλιο, με βροχή, με καταιγίδα... Ένα βιβλίο για τον καθένα.
Ενώ το άλλο με τίτλο «Η Τελευταία Λειτουργία» είναι ένα θαυμάσιο αφήγημα όπου με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση και αναφορές στη ζωή των κατοίκων ενός χωριού της Ηλείας μέσα από την καθημερινή του βιοπάλη και από το οποίο όλοι αυτοί αποχωρίσθηκαν ακούσια μετά από απαλλοτρίωση των σπιτιών και περιουσιών τους για δημοσία ωφέλεια ,προκειμένου σ’ αυτό και τον ευρύτερο χώρο δημιουργηθεί το φράγμα του Πηνειού ποταμού και να αξιοποιηθεί ο κάμπος της Ηλείας.
Εντυπωσιακό είναι το κλίμα κάτω από το οποίο περιγράφεται με πόνο ψυχής η τελευταία λειτουργία του ναού της Αγίας Άννας προστάτιδος του χωριού και ακόμη η ανακομιδή των ιερών λειψάνων των συγγενών τους.
Ο κ. Σταυράκης έγραψα επίσης και δημοσίευσε νομικά και γλωσσολογικά άρθρα σε έγκυρα νομικά περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου