www.ithominews.blogspot.com

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ του «ОХΙ» - 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

                                             Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

      12.00 – Λογοτεχνική εκδήλωση «Ημέρα του «ΟΧΙ». Το Ηρωικό Έπος του Ελληνικού Λαού μέσα από κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας», με τη συμμετοχή καθηγητών του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Το βίντεο από την εκδήλωση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο διαδίκτυο https://www.youtube.com/watch?v=M9f42G2P7_A&t=1s

 19.00 - Εορταστική εκδήλωση, αφιερωμένη στο Ηρωικό «ΟΧΙ» του ΄40, στη νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο.

2020-10-12_16-35-31

Μόσχα, 30 Οκτωβρίου 2020

          Αγαπητοί φίλοι,

Με συγκίνηση, συναισθηματική φόρτιση, με ψυχική αγαλλίαση τιμήσαμε, με δύο διαδικτυακές εκδηλώσεις, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» στον ιταλικό φασισμό, τη νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο το φθινόπωρο-χειμώνα του 1940-41.

Δεδομένου του πλούτου και του περιεχομένου του υλικού, που επιθυμούμε να αναδείξουμε, κατά την μεσημεριανή μας εκδήλωση «Ημέρα του «ΟΧΙ». Το Ηρωικό Έπος του Ελληνικού Λαού μέσα από κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας» εστιάσαμε στο Έπος του ΄40 και στον τρόπο, που αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από τα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και στην οποία απευθύνθηκε με χαιρετισμό και συμμετείχε ο Εξοχότατος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα και καλός φίλος, ποιητής Νικόλας Κρίκος

Το βίντεο από την εκδήλωση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο διαδίκτυο https://www.youtube.com/watch?v=M9f42G2P7_A&t=1s

2020-10-29_16-41-42

Το βράδυ πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη μας εορταστική καλλιτεχνική-διαφωτιστική εκδήλωση «Η εποποιία του ΄40 – Προβολή κινηματογραφικών ντοκουμέντων, επισκόπηση των γεγονότων του Αλβανικού Μετώπου. Η Ελλάδα της Κατοχής. Ο άθλος της Αντίστασης των Ελλήνων. Τα αποτελέσματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Σε αυτήν συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Εξοχότατη Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, αγαπητή Αικατερίνη Νασίκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, καθηγητής, ακαδημαϊκός Χρήστος Ταχτσίδης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία», Πρέσβυς Γκεόργκιι Μουράντοβ.

2020-10-29_14-25-49

2020-10-30_12-31-30

                   Όλες οι εκδηλώσεις μας αναρτώνται στο εδάφιο «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυοτόπου του Κ.Ε.Π. www.hecucenter.ru

2020-10-29_14-27-03

Οι εκδηλώσεις προετοιμάσθηκαν από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και διεξήχθησαν από κοινού από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία»

Προετοίμασε και συντόνιζε-παρουσίασε τις εκδηλώσεις η δ/ντρια του Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας Δώρα Γιαννίτση.

2020-10-29_16-42-47

Αγαπητοί φίλοι,

Στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ, ιδιαίτερο δείγμα ηρωισμού, σύμπνοιας, ομοψυχίας του ελληνικού λαού απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στον κατακτητή, χαρακτηριστικό παράδειγμα μέγιστης ανταπόκρισης ενός ολόκληρου λαού στα καλέσματα της συλλογικής ευθύνης.

 Μετά τη λήξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ο ελληνισμός δοκιμάζεται από μία 4ετία ναζιστικής κατοχής, καθώς και μετέπειτα από έναν εμφύλιο σπαραγμό. Το έθνος διχάζεται θα χρειαστούν δεκαετίες για να επουλώσει τις πληγές του. Κατά τη διάρκεια της ξένης κατοχής ο ελληνικός λαός εκδηλώνει μοναδικό ηρωισμό, ανδρεία, μάχεται και θυσιάζεται για να διατηρήσει την ελευθερία, την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια του, η δε Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού για πάντα γράφεται με χρυσά γράμματα στις σελίδες μεγαλείου του Ελληνισμού. 

Σήμερα, όμως, εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, το έπος του '40, δείγμα συνοχής και ομοψυχίας του ελληνισμού μπροστά στον εξωτερικό κίνδυνο όταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός συσπειρώνεται για να προστατέψει τα πάτρια εδάφη του, την εθνική του κυριαρχία, την ιστορία και τον πολιτισμό του, όταν το έθνος ανταποκρίνεται με τον βέλτιστο τρόπο στο κάλεσμα και στις δοκιμασίες που του επιφυλάσσει η ιστορία για περιφρούρηση του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ως έννοιας-περιεχομένου και ως οντότητας στο χώρο και το χρόνο.

2020-10-12_16-35-54

Εν κατακλείδι επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες στις εορταστικές μας εκδηλώσεις, στην Εξοχότατη Πρέσβυ της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα, στον Εξοχότατο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα Νικόλα Κρίκο, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρήστο Ταχτσίδη,  στον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας και Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας-Κύπρου «Φιλία», Πρέσβυ Γκεόργκιι Μουράντοβ, στους καθηγητές τους Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Ινέσσα Εφραιμίδου, Άλλα Σουτίρινα, Μαρίνα Ναζάρενκο, Πέτρο Καλογερόπουλο, στους νεαρούς μαθητές του Κ.Ε.Π. Γκαμπριέλ Καϊτουκόβ, Βερόνικα Παναή, Βαλέρια Τσερνέτ, Βικτώρια Πτσέλινα, Διονύση και Σεργκέι Μπουλούντοβ, καθώς και στα μέλη της Χορωδίας του Κ.Ε.Π. Σβετλάνα Παλιόνοβα, Βαρβάρα Τσάβα, Λαρίσα Μπογκατιριόβα, Αναστασία Μποϊτσούκ, Νατάλια Ράτοβα, Σβετλάνα Σουβόροβα, Λιουντμίλα Μπουλάτοβα, Τατιάνα Ποπόβα, σε όλους τους επισκέπτες των εκδηλώσεών μας!

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ & ΨΥΧΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

2020-10-30_12-42-11

MyCollages

2020-10-23_13-02-32

Eπιμορφωτικό υλικό, σχετικό με το Έπος του '40, την Ελλάδα της Κατοχής και το Έπος της Αντίστασης δύνασθε να αντλήσετε από τον Δικτυότοπο του Κ.Ε.Π. στους εξής κάτωθι συνδέσμους:

Женщины_героини сопроивения фашизму_Γυναίκες στην Αντίσταση

Искусство и эпос 1940 года__εικαστικά και Έπος του ΄40

Албанского и советского фронтов - Αλβανικό και Σοβιετικό Μέτωπο

Албанского фронта-Оккупация__Сопротивление__Αλβανικό Μέτωπο__Κατοχή__Εθνική Αντίσταση

Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να επιβεβαιώσω ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και περισσότερο αψήφησαν το θάνατο.."

Adolph- Ηitler

(Από ομιλία του στο Reichstag στις 4 Μαΐου 1941)

"ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ,

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ,

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ ΤΟΝ

ΕΧΘΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ "

- AΙΣΧΥΛΟΣ

"Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τους Έλληνες, των οποίων η αντίσταση ήταν αποφασιστική για το Β’ ΠΠ."

Joseph Stalin

(Από μια ομιλία στο ραδιοσταθμό της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου 1943 μετά από τη νίκη του Stalingrad και τη συνθηκολόγηση της 6ης γερμανικής στρατιάς υπό τον στρατηγό Von Paulus).

template_1

 

2020-10-23_13-38-52

2020-10-23_13-41-21

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Click here to leave mailing list

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου