www.ithominews.blogspot.com

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΑΤΙΔΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ .Η ΠΑΝΑΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ

 

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Οι  Ληκ, Παυσανίας, Πουκεβίλ, Στράβων και Τασσιόπουλος περιγράφουν για το αρχαίο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος εκεί που βρίσκεται τώρα η Παναγία στο Καμάρι μεταξύ Σκάλας-Βαλύρας-Αγίου Φλώρου. Ο Πουκεβίλ περιγράφει επιπλέον για το εκκλησάκι του αγίου Νικολάου Βαλύρας (Τζεφερεμίνι) που ήταν φυλάκιο δερβεντζή, και οι βάλτοι με τα αμέτρητα κοπάδια από βουβάλους. Δυστυχώς  οι τοιχογραφίες και ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος στο εκκλησάκι καταστράφηκαν, γιατί το εκκλησάκι σοφατίστηκε εσωτερικά και εξωτερικά.Στα 200 μέτρα από το εκκλησάκι, υπάρχει και το αρχαίο γεφύρι, που δυστυχώς είναι στα αζήτητα μαζί με το άλλο που υπάρχει πάνω από τον Κάκκαβο, που οδηγούσαν στα μοναστήρια του Βουλκάνου και την Αρχαία Μεσσήνη.

Πρέπει να διασώσουμε, διατηρήσουμε και προβάλλουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.

1.ΠΑΣΑΥΝΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ 

IV. ἐπὶ δὲ Φίντα τοῦ Συβότα πρῶτον Μεσσήνιοι τότε τῷ Ἀπόλλωνι ἐς Δῆλον θυσίαν καὶ ἀνδρῶν χορὸν ἀποστέλλουσι: τὸ δέ σφισιν ᾆσμα προσόδιον ἐς τὸν θεὸν ἐδίδαξεν Εὔμηλος, εἶναί τε ὡς ἀληθῶς Εὐμήλου νομίζεται μόνα τὰ ἔπη ταῦτα. ἐγένετο δὲ καὶ πρὸς Λακεδαιμονίους ἐπὶ τῆς Φίντα βασιλείας διαφορὰ πρῶτον, ἀπὸ αἰτίας ἀμφισβητουμένης μὲν καὶ ταύτης, γενέσθαι δὲ οὕτω λεγομένης.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

ΘΥΜΗΣΕΣ .ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ. ΦΟΙΤΗΤΗΣ ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

 


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ορφανοπαίδι από πατέρα με 5 αδέλφια ηλικίας 4-11 ετών και μάννα χήρα 32 ετών, γευόμουν και χαιρόμουν τη ζωή.  Μεγαλώνοντας γνώρισα ,έμαθα ,και σπούδασα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του χωριού μου και της περιοχής μου ψαρεύοντας ,κυνηγώντας και μαζεύοντας άγρια χόρτα, από τους παραδείσους μου, τα οικόσιτα ζώα ,τα 2 ποτάμια, Πάμισο και Μαυροζούμενα, το αυλάκι, τη δέση, τα ποτιστικά,τον κάμπο,τον μπαξέ, την Τσούκα, και την Πέρα Μεριά.Τελειώνοντας το δημοτικό στο χωριό μου  με τους σχολικούς κήπους, μαθαίνοντας την πρακτική των φυσιογνωστικών μαθημάτων (ΦΕΚ 309,1929) με το φυτολόγιο, και την καλλιέργεια κηπευτικών, λαχανικών και καλλωπιστικών φυτών, και το επιχειρεί ν, πουλώντας τα προϊόντα των κήπων σε πελάτες των τραίνων του σταθμού, και στα καφενεία και ταβέρνες του χωριού μου. 

Εισάγομαι με εξετάσεις στο γυμνάσιο Μελιγαλά και μένοντας εκεί 12 χρόνια (6 μαθητής-3 φροντιστής-3 καθηγητής). Τελειώνοντας το πρακτικό λύκειο (αποφοιτήσαμε  15) δεν έδωσα εξετάσεις λόγο οικονομικής δυσπραγίας πήγα Αθήνα εργαζόμενος σε μαρμαράδικο στο Μαρούσι σου Κουνάδη-Μανικόπουλου, και τοποθετώντας κεραίες τηλεόρασης Σοφοκλέους 1 ,στο Ράδιο Αετός.Φαντάρος στο πυροβολικό ως κρυπτογράφος για 2 χρόνια, και απολυόμενος εισάγομαι με εξετάσεις στη ΔΕΗ.

Εγκαταλείποντας τη ΔΕΗ στην οποία είχα εισαχθεί με εξετάσεις και παίρνοντας το πτυχίο σταθμών -υποσταθμών, μπήκα στο πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα βιολογίας το 1970.

Δυστυχώς αντί να το χαρούν συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, μου έφεραν εμπόδια το πως θα σπουδάσω. Ο Θεός είναι μεγάλος και στην επιλογή-αποφασή μου αυτή στάθηκα τυχερός,ευλογημένος και είχα προστάτες αγγέλους, γιατί βρέθηκαν άνθρωποι που με βοήθησαν, και δεν το μετάνιωσα, αφήνοντας τα τότε πολλά προνόμια που είχα στη ΔΕΗ .

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1966.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΖΙΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

 


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Από το Βαλυραίο μετανάστη Τζίμη Μητρόπουλο στην Αυστραλία,που μετανάστευσε όλη η οικογένεια, την εποχή του '60, έλαβα μια μαθητική φωτογραφία του δημοτικού σχολείου Βαλύρας το έτος 1966 ντυμένοι με φουστανέλες.Από τους 9 μαθητές οι 2 μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται που τους μνημονεύουμε. Να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίζουν οι νεώτεροι πρόσωπα, γεγονότα, και καταστάσεις του παρελθόντος χωριού μας.

Χ. ΒΙΓΚΟΣ

Γ. ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ