Μόσχα, 29 Απριλίου 2020
ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΜΑΣ, ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ Τις ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ !!!
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»- 59η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ και το 2020 !!!
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, ώρα - 19:00 !!!
μέσω εξ αποστάσεως ηλεκτρονική σύνδεση, παρατίθενται
σχετικές
Пαρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να μάς
αποστείλουν τις διευθύνσεις τους στο skype
Αγαπητοί φίλοι, Χριστός Ανέστη !
Σάς ενημερώνουμε ότι λόγω των προσφάτως
ληφθέντων από τις
Ρωσικές Αρχές μέτρων
περί ακύρωσης εκδηλώσεων,
αναστολής λειτουργίας κέντρων πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εστίασης και
απαγόρευσης συναθροίσεων για
την αντιμετώπιση της
διάδοσης του κοροναϊού-Covid-19,
η προσεχής 59η συνεδρίαση της Λέσχης Διαλόγου & Επικοινωνίας
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» προτείνεται να πραγματοποιηθεί την
Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, ώρα 19.00, μέσω εξ
αποστάσεως ηλεκτρονική σύνδεση, παρατίθενται σχετικές οδηγίες μέσω του
Συνδέσμου https://www.skype.com/ru/get-skype/
Пαρακαλούνται όλοι, όσοι επιθυμούν να
μετάσχουν, να μάς αποστείλουν τη διεύθυνσή τους στο skype.
Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας και ευχόμαστε σύντομα να είμαστε σε
θέση να επανέλθουμε στις εστίες μας! Παραμένουμε μαζί σας και κοντά σας !!!
Το θέμα της πεντηκοστής ένατης
(59ης ) συνάντησης της Λέσχης μας,
κατόπιν πρότασης των συμμετεχόντων στην τελευταία συνεδρίασή μας, διατυπώθηκε
ως εξής:
«Γαστρονομικές παραδόσεις σε Ελλάδα και Ρωσία. Ιδιαιτερότητες
εθνικής κουζίνας», με τη συμμετοχή της διευθύντριας του
Κ.Ε.Π., ιστορικού-ηθοποιού Δώρας Γιαννίτση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η
υποβολή δήλωσης συμμετοχής: https://hecucenter.timepad.ru/event/1305146/
Επί του
παρόντος, σάς καλούμε να περιηγηθείτε στα εξής κάτωθι γαστρονομικά εδάφια του
Δικτυοτόπου του Κ.Ε.Π.:
- Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα
η στήλη «Ελληνική κουζίνα», http://www.hecucenter.ru/gr/greekfood/
, την οποία επιμελείται η Ελληνίστρια, διδάκτωρ ιστορίας Άννα
Λουμπότσκαγια.
- Λειτουργία, σε συνεργασία με την παραγωγό εταιρεία rkpromotica
ltd και την πρόεδρό της και καλή μας φόλη Ράνια Κατσαϊτη,
νέου εδαφίου, της γαστρονομικής στήλης «ΩΡΑγιαΦΑΪ», την οποία δύνασθε να αντλείτε στον Σύνδεσμο του Δικτυοτόπου
μας http://www.hecucenter.ru/gr/eattime/
Καλούμε
τα μέλη της Λέσχης μας και τους εθελοντές μας να αντλούν επικαιροποιημένη
ενημέρωση στη διαδικτυακή ομάδα μας https://www.facebook.com/Греческий-Разговорный-Клуб-μόνο-Ελληνικά-991010794322440/
Για
περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή δύνασθε να απευθύνεστε
στην ηλεκτρονική διεύθυνση monogreek@gmail.com,
(αρμόδια η σπουδάστρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού κυρία Γιελένα
Λεσόβα), facebook: https://www.facebook.com/Греческий-Разговорный-Клуб-μόνο-Ελληνικά-991010794322440/
Μένουμε σπίτι και παραμένουμε ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ
!!!
Λεξικό-59
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
«ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»
Γαστρονομικές παραδόσεις σε Ελλάδα και Ρωσία. Ιδιαιτερότητες εθνικής κουζίνας»
«Кулинарные традиции в Греции и России. Особенности национальной
кухни»
Еλληνική
κουζίνα – греческая кухня
Ρωσική
κουζίνα - русская кухня
Ρίγανη,
δάφνη και ελαιόλαδο - Орегано,
лавровый лист и оливковое масло
Η
συνταγή - рецепт
Ορεκτικά
- закуски
Σούπες
- супы
Χορτοφαγικά
πιάτα – блюда из овощей,
вегетарианские блюда
Κρέας
& θαλασσινά πιάτα – блюда
из мяса и морепродуктов
Επιδόρπια
και γλυκά – десерты и
сладости
Τοπικές
κουζίνες – местные кухни
Το
Τζατζίκι (Дзадзики) είναι ένα ορεκτικό της ελληνικής
κουζίνας. Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι,
"σακούλας" όπως συνήθως λέγεται, στο οποίο προστίθενται τριμμένο
αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και λίγο ελαιόλαδο.
Το
σουβλάκι (Сувлаки) είναι ελληνικό έδεσμα από ψημένα κομμάτια
κρέατος, το οποίο είναι ονομαστό σε όλο τον κόσμο και σερβίρεται κυρίως σε
ειδικά καταστήματα (σουβλατζίδικα). Είναι επίσης και ένας τύπος γρήγορου
φαγητού που συναντάται σε υπαίθριες εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Στα
ελληνικά πανηγύρια, σχεδόν πάντα συναντώνται πρόχειρες ψησταριές που πουλούν
σουβλάκια με ψωμί.
Η
ελληνική χωριάτικη σαλάτα (Греческий
салат), γνωστή στο εξωτερικό
με την ονομασία ελληνική σαλάτα γίνεται με ντομάτα, αγγούρι, φέτα, ελιές,
κρεμμύδι, λάδι, ρίγανη και αλάτι. Κάποιες φορές προστίθεται κάππαρη, ξύδι και
για διακόσμηση μαϊντανός και πράσινη πιπεριά. Στα εστιατόρια καλείται απλώς
"χωριάτικη".
Ο
μουσακάς (Мусака) είναι ένα πιάτο από μαγειρεμένο κιμά,
μελιτζάνες και πατάτες που συναντάται σε διάφορες μορφές σε όλα τα Βαλκάνια
(Βουλγαρία, Ρουμανία), σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λίβανος), της
Κεντρικής Ευρώπης, στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Το
μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (Меломакароно) είναι ελληνικό γλύκισμα που
παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι.
Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που
θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των
Χριστουγέννων.
Ниже
прилагаются материалы с наших рубрик сайта ГКЦ:
- ПораКушать [ΩΡΑγιαΦΑΪ] http://www.hecucenter.ru/ru/eattime/
В партнерстве с греческой продюсерской компанией rkpromotica ltd
και и ее президентом, ведущей греческой журналисткой и нашим хорошим
другом Раней Кацаити http://www.hecucenter.ru/ru/eattime/
- «Едим по-гречески», автор, к.и.н. Анна Лубоцкая
http://www.hecucenter.ru/ru/greekfood/
Κατωτέρω
παρατίθεται υλικό από τα γαστρονομικά εδάφια, τις γαστρονομικές στήλες, του
Δικτυοτόπου του Κ.Ε.Π.:
- «Ελληνική κουζίνα», http://www.hecucenter.ru/gr/greekfood/
, την οποία επιμελείται η Ελληνίστρια, διδάκτωρ ιστορίας Άννα
Λουμπότσκαγια.
- «ΩΡΑγιαΦΑΪ», σε συνεργασία με την παραγωγό εταιρεία rkpromotica
ltd και την πρόεδρό της και καλή μας φόλη Ράνια Κατσαϊτη,
http://www.hecucenter.ru/gr/eattime/
САВОРО - SAVORO
НАШ РЕЦЕПТ
Мы
решили приготовить очередное блюдо, находясь на острове Лефкада, сбросив якорь
на берегах легендарного Скорпиона (маленький островок,
долгие годы принадлежащий семье Онасис).
Наш
шеф-повар Алексис Теодоракис уже занял свое место на
кухне!
Блюдо,
которое он для нас готовит, называется САБОРО. Рыбаки в прежние времена не
имели возможности хранить рыбу, так как не было холодильников, в связи с тем им
нужно было научиться поддерживать ее!
Ингредиенты
2
очищенных рыб среднего размера (дорадо, сибас или все, что Вам нравится)
Немножко
мягкой муки
белое
вино
оливковое
масло
чеснок
нарезанный
розмарин
нарезанный
соль
перец
СПОСОБ
ПРИГОТОВЛЕНИЯ
хорошо
обжариваем нашу рыбу
наливаем
оливковое масло в глубокую сковородку и ставим в огонь
когда
он горит, мы кладем рыбу и поворачиваем, чтобы она обжарилось с обеих сторон
добавляем
чеснок и розмарин
добавляем
стакан белого вина
добавляем
соль-перец
ждем
несколько минут, чтобы соус остыл, и подаем на стол
SAVORO
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ
Επιλέξαμε
να μαγειρέψουμε ανοιχτά της Λευκάδας ρίχνοντας άγκυρα στις ακτές του
Σκορπιού.
Ο chef
μας Αλέξης Θεοδωράκης έχει πάρει ήδη τη θέση του στην κουζίνα!
Το
πιάτο που θα μας ετοιμάσει λέγεται ΣΑΒΟΡΟ. Οι ψαράδες τα παλιά
χρόνια δεν είχαν τρόπο να συντηρήσουν τα ψάρια αφού τότε δεν υπήρχαν ψυγεία!
και η ψαριά έπρεπε να διατηρηθεί στο χρόνο!
Υλικά
2 ψάρια
μεσαίου μεγέθους καθαρισμένα (τσιπούρες-λαυράκια η ότι άλλο σας αρέσει)
λίγο
αλευρι μαλακό
λευκό
κρασί
ελαιόλαδο
σκόρδο
ψιλοκομένο
δεντρολίβανο
ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
αλευρώνουμε
καλά -καλά τα ψάρια μας
ρίχνουμε
το ελαιόλαδα σε βαθύ τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά
όταν
κάψει βάζουμε τα ψάρια και γυρίζουμε ώστε να ροδοκοκκινήσουν και απο τις
δύο πλευρές
προσθέτουμε
το σκόρδο και το δενδρολίβανο
σβήνουμε
με ένα ποτηράκι λευκό κρασί
προσθέτουμε
αλάτι-πιπέρι
αφήνουμε
να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε
SAVORI с креветками (шеф-повар Thanasis Vrettos)
Город Превеза -
это гастрономический центр округа Эпир; в нем сосредотачивается множество
продуктов и вкусов! Знаменитые морепродукты Амвракийскога залива,
рыба, сельскохозяйственная продукция и скотоводство – все это превосходного
качества и высокой питательной ценности и полезности, призывают тех, кто любит
гастрономический туризм, к поискам аутентичности, подлинности
вкусов Превезы!
Сегодня
предприниматели города предоставляют гостям высококачественную продукцию,
создавая рецептуры, в которых сочетается прошлое с настоящим! Итак
... ПораКушать в городе изобилия ПРЕВЕЗА!
РЕЦЕПТ
SAVORI с креветками (шеф-повар Thanasis Vrettos)
Ингредиенты:
оливковое
масло, лук репчатый в ломтики, горсть изюма, уксус, соль, перец.
Выполнение:
вылейте
оливковое масло в нелипкую сковороду; перед тем, как сильно разогреется,
добавьте лук; добавьте изюм, помешивая деревянной ложкой;
добавьте
целиковые креветки, немного соли, потушите уксусом; оставьте на печке, пока не
вскипятится вся жидкости.
Можно
подавать!
Креветки, маринованные с чесноком, лимоном и розмарином
(шеф-повар Thanasis Vrettos)
Ингредиенты:
немного
оливкового масла, пол кило креветок, свежий чеснок мелко нарезанный, немного
розмарина свежий, лимонный сок
Выполнение:
вылейте
оливковое масло в сковороду; перед тем, как сильно разогреется, добавьте
чеснок; добавить креветки, добавить нарезанный розмарин, перец и соль; как
только они становятся румяными, поворачиваем и добавляем лимонный сок. Можно
подавать!
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΠΡΕΒΕΖΑ
Η
Πρέβεζα αποτελεί σταθμό της Ηπειρώτικης γαστρονομίας, αφού συγκεντρώνει αφθονία
προϊόντων και γεύσεων! Τα ξακουστά
θαλασσινά του Αμβρακικού και τα ψάρια , τα αγροτικά της
προϊόντα αλλά και η κτηνοτροφία , όλα εξαιρετικής ποιότητας
και μεγάλης διατροφικής αξίας ,προκαλούν αυτούς
που αγαπούν τον γαστρονομικό τουρισμό να αναζητήσουν την
αυθεντικότητα των πρεβεζάνικων γεύσεων!
Όι
Πρεβεζάνοι επαγγελματίες σήμερα παρέχουν στον επισκέπτη, υψηλής ποιότητας
προϊόντα, δημιουργώντας γεύσεις του χθες και του σήμερα!
Ώρα για φαί .....λοιπόν στην Πρέβεζα της αφθονίας!
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΑΒΟΡΙ
ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ (chef Θανάσης Βρεττός)
υλικά:
ελαιόλαδο,
κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες, μια χούφτα σταφίδα, ξίδι, αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση:
ρίχνουμε
το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, πριν κάψει πολύ σοτάρουμε το κρεμμύδι,
προσθέτουμε τις σταφίδες ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα,
προσθέτουμε τις γαρίδες ολόκληρες, λίγο αλάτι
σβήνουμε
με ξύδι, το αφήνουμε μέχρι να γλασάρει (να τραβήξει όλα τα υγρά)
σερβίρουμε
Γαρίδες μαριναρισμένες με σκόρδο λεμόνι και
δεντρολίβανο (chef Θανάσης Βρεττός)
υλικά:
λίγο
ελαιόλαδα, μισό κιλό γαρίδες, σκόρδο ψιλοκομμένο φρέσκο, λίγο
δενδρολίβανο φρέσκος χυμός λεμονιού
εκτέλεση
συνταγής:
ρίχνουμε
το ελαιόλαδο στο τηγάνι - κάνουμε ένα γρήγορο σοτάρισμα του
σκόρδου
προσθέτουμε
τις γαρίδες προς το τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο
το δεντρολίβανο,το πιπέρι και το αλάτι μόλις
ροδοκοκκινίσουν τις γυρίζουμε τις σβήνουμε με χυμό λεμονιού
ПОРА КУШАТЬ на КРИТЕ (города Ираклион /
Лассити)
Сердце критской гастрономии находится здесь, в горах! Критская
диета, критское питание, основанное на местных продуктах, берет свои истоки с
древности... ничего не изменилось!
....
оливковое масло, безупречное мясо, сыр, свежие фрукты и овощи, рыба
приготавливаются и предлагаются в сочетании с местными травами! Начиная с
префектуры Ираклион, мы дошли до конца префектуры Ласити, в экзотическое
местечко Вай!
Критская
диета, критское питание, основанное на местных продуктах, берет свои истоки с
древности.
Бобы БАМИЕС с черной рыбой – от шеф-повар Пантази Симопулоса
ИНГРЕДИЕНТЫ:
6-7
ломтиков черной рыбы
2 лука
мелконарезанных
1 чашка
незрелого виноградного сока (агурида)
1
килограмм БАМИЕС
оливковое
масло
петрушка
мелко нарезанная
Луиза
(местная зелень) мелко нарезанная
соль
СПОСОБ
ПРИГОТОВЛЕНИЯ
В
кастрюлю добавьте очищенные БАМИЕС, добавьте лук, добавьте неспелый виноградный
сока, оливковое масло и соль.
Хорошо
перемешайте руками и поставьте кастрюлю поверх огня. Добавьте немного воды.
Затем,
когда БАМИЕС уже почти сварились, добавьте специи, петрушку и луизу.
Мы слегка замешаем кострюлю, чтобы смешать ингредиенты.
Затем
поместите кусочки рыбы и закройте горшок крышкой.
Пусть
рыба кипит. Скоро блюдо будет готово к подаче
ПОРА
КУШАТЬ на КРИТЕ (Ханья / Ретимнон)
Гастрономические
предложения приготовления и фольклорные элементы – в этом главная идея нашей
передачи ПОРА КУШАТЬ!
Еще
одно восхитительное путешествие в процессе, на этот раз развивается в этот раз
на Критской кухне!
Мы
побывали в городе Ханья и в живописном Ретимноне, чтобы приготоить
разные блюда и накрыть прекрасный стол!
ПораКушать
– рецепты, переполненные традициями из критских деревень!
Рецепт:
устрицы с зеленой травой влита и цуккини, приготовленные с
оливковым маслом семейства Протогераки от
шеф-повар Стелиоса Кукадакиса.
В
кастрюле, после того, как хорошо помыли, добавляем улитки и кипятим их.
Затем
промойте их холодной водой и очистите их от мембраны, обращенной к их оболочке
В
другой чистой кастрюле нарежьте и обжарьте лук в оливковом масле
семейства Protogeraki
Затем
трем спелые помидоры и добавляем их. Добавляем кабачки, разрезанные на
умеренные шайбы. Смешиваем и кипятим ингредиенты.
Добавляем
2 стакана воды и затем добавляем траву влита, соль и перец
В конце
добавляем устрицы, слегка перемешивая, в течение 15 минут.
Выключите
огонь и подайте через 5 минут.
ΩΡΑ
ΓΙΑ ΦΑΙ στην ΚΡΗΤΗ (Ηράκλειο/Λασίθι)
Η
καρδιά της Κρητικής γαστρονομίας χτυπά εδώ στα ορεινά ! Η
κρητική διατροφή βασισμένη στα τοπικά προϊόντα πορεύεται από την αρχαιότητα!
...τίποτα
δεν άλλαξε!
.... το
ελαιόλαδο τα αγνά κρέατα τα τυροκομικά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ,τα ψάρια
μαγειρεύονται και προσφέρονται σε συνδυασμό με τα βότανα του τόπου! Ξεκινώντας
απο το νομό Ηρακλείου φτάσαμε μέχρι και το τελευταίο άκρο του νομού Λασιθίου
το εξωτικό ΒΑΙ!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια
κατσαρόλα βάζουμε καθαρισμένες τις μπάμιες προσθέτουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε το
χυμό αγουρίδας, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Ανακατεύουμε
καλά με τα χέρια μας και τοποθετούμε την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά. Προσθέτουμε
και λίγο νερό.
Στη
συνέχεια όταν οι μπάμιες έχουν σχεδόν βράσει τοποθετούμε τα
αρωματικά, μαϊντανό και Λουΐζα. Κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα ώστε να
ανακατευτούν τα υλικά.
Στη
συνέχεια τοποθετούμε τις φέτες ψάρι και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Αφήνουμε
να σιγοβράσει το ψάρι. Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα
ΩΡΑ
ΓΙΑ ΦΑΪ στην ΚΡΗΤΗ (Χανιά/Ρέθυμνο)
Γαστρονομικές
προτάσεις μαγειρέματα και λαογραφικά
στοιχεία αποτελούν το περιεχόμενο της εκπομπής -ωραγιαφαι!
Eνα
ακόμα γευστικό ταξίδι εξελίσσεται αυτή τη φορά στην
κουζίνα της Κρήτης!
Βρεθήκαμε
στα Χανιά αλλά και στο γραφικό Ρέθυμνο για να μαγειρέψουμε αλλά και να
στρώσουμε τραπέζι στα καλύτερα!
Συνταγή:
χοχλιοί με βλίτα και κολοκυθάκια- μαγειρεύουμε με λάδι της οικογένειας
Πρωτογεράκη
Του chef Στέλιος
Κουκαδάκης
Σε μια
κατσαρόλα αφού έχουμε πλύνει καλά τα σαλιγκάρια τα βράζουμε.
Στη
συνέχεια τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα
καθαρίζουμε απο τη μεμβράνη που έχουν μπροστά στο κέλυφος
Σε μια
άλλη καθαρή κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι στο Κρητικό
ελαιόλαδο oliveoil-kreta της οικογένειας Πρωτογεράκη
Στη
συνέχεια τρίβουμε τις ώριμες ντομάτες και τις προσθέτουμε
προσθέτουμε
και τα κολοκυθάκια κομμένα σε μέτριες ροδέλες
ανακατεύουμε και
αφήνουμε να πάρουν μια βράση
προσθέτουμε
2 ποτήρια νερό και στη συνέχεια τα βλίτα
ρίχνουμε
αλάτι και πιπέρι
τέλος
ρίχνουμε τους χοχλιούς ,ανακατεύουμε ελαφρώς για να μην σπάσουν
το
αφήνουμε να βράσει για 15 περίπου λεπτά
σβήνουμε
τη φωτιά και σερβίρουμε σε 5 λεπτά
Гастрономическое богатство Эпира
Эпир
скрывает гастрономическое богатство! Богатая почва, флора, фауна и климат
благоприятствуют посевам и животноводству. В то время как богатое водой место
способствует выращиванию и ловле рыбы пресной и соленой вод!
Копченая
форель от шефа Адамоса Дотсиоса.
ингредиенты:
филе
форели
срезанные
тонкие ломтики репы
огурчики
- корнишоны
маринованный
лук с кориандром
свежая
валериана
крупа
оливковое
масло
каперсы
морковный
хлеб
пюре из
сельдерея и яблока
пюре из
фасоли, лимона и меда
жидкое
свекольное пюре
1 лук
1
древесина для вертела
ИСПОЛНЕНИЕ
Один
ломтик репы заворачиваем в рулон, добавляя огурец, форель, затем добавляем
снова репу огурец и форель и заворачиваем как сувлаки –
шашлык на вертеле.
Заранее
приготовили кашу , добавляя помидор, лук, перец, петрушку, лимон, оливковое
масло, мяту. С этой смесью мы заполняем нашу корзину. Вокруг украшаем пюре из
сельдерея с яблоком, а также пюре из фасоли и меда.
Поместите
кусочек хлеба в пюре и покрасьте холодное блюдо немножко свекольным пюре.
По
бокам украшаем блюдо маринованным луком.
Γαστρονομικός πλούτος της Ηπείρου
Η
Ήπειρος κρύβει ένα γαστρονομικό πλούτο! Το πλούσιο έδαφος η χλωρίδα η
πανίδα αλλά και το κλίμα ευνοούν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.
Ενώ ο πλούσιος σε νερά τόπος,ευνοεί την καλλιέργεια και την αλίευση
των ψαριών του γλυκού και του αλμυρού νερού!
ΚΑΠΝΙΣΤΗ
ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΛΟΥΡΟΥ CHEF Αδάμος Δότσιος
ΥΛΙΚΑ:
πέστροφα
φιλέτο
ρέβα
κομμένη φετες λεπτές
αγγουράκι
κορνεσον
μαριναρισμένο
κρεμμύδι με κολιαντρο
φρέσκια
βαλεριάνα
πλιγούρι
τρίμα
ελιάς
κάπαρη
ψωμί
απο χαρουποαλευρο
πουρές
απο σέλινο και μήλο
πουρές
φασόλια μέλι λεμόνι
ρευστός
πουρές απο παντζάρι
1
μοσχολέμονο
1 ξύλο
για σουβλάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μια μια
τις φέτες απο Ρέβα τις διπλώνουμε ρολό προσθέτουμε μέσα το αγγουράκι
περνάμε την πέστροφα μετά προσθέτουμε πάλι ενα ρολό ρέβα όπου μέσα βάζουμε πάλι
αγγουράκι και περνάμε το άλλο κομμάτι καπνιστή πέστροφα - όπως το
σουβλάκι.
Έχουμε
ετοιμάσει το πλιγούρι ,βάζοντας ντομάτα κρεμμύδι πιπεριά
μαϊντανό λεμόνι λαδί δυόσμο. Με το μίγμα αυτό γεμίζουμε το καλαθάκι μας.
Στολίζουμε γύρω γυρω με πουρε απο σέλινο και μήλο, και με τον πουρέ απο φασόλια
και μέλι
Στήνουμε
στον πουρέ τη φέτα ψωμί απο χαρουπάλευρο και χρωματίζουμε το κρύο πιάτο
με λίγο πουρέ απο το παντζάρι
Γύρω
γύρω στο πιάτο ,τοποθετούμε τα μαριναρισμένα κρεμμύδια.
Пора
Кушать на острове Лесвос.
Ароматы
земли острова Лесвос! Вкусы кухни острова Лесвос!
Острову
свойственная особая гастрономическая культура, для которой характерно влияние
Востока и миграционных потоков! Сегодня Лесвос делает важные
шаги в экспортной деятельности со своим уникальным оливковым маслом, с
напитком узо, который отличается своим многообразием вкусов и
ароматов, с своими великолепными винами, а также со своей уникальной
сыро-молочной продукцией, такой как знаменитый сыр ладотири (масляный
сыр). Естественно, морепродукты и соленая рыба – занимают особое место в
гастрономии острова.
Особое
блюдо СУГАНЯ – рецепт от Доры Яннаку-Париси
Ингредиенты:
10 больших лука, 1 кг фарша, мелко рубленая петрушка, укроп, мята, горсть риса,
тертый кабачок, сок из 2-3 лимонов, соль, перец, оливковое масло с
острова Лесвос, 2 яйца.
ПОДГОТОВКА
ЛУКА: Немножко нарезаем лук и потом варим его до размягчения. Позже сливаем
воду через дуршлаг и даем луку остыть.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ
НАЧИНКИ: В миску кладем фарш, рис, тертый кабачок, петрушку, мяту, укроп,
лимонный сок, соль, перец и оливковое масло. Хорошо перемешиваем эту смесь.
ВЫПОЛНЕНИЕ:
Удаляем листья от лука. На каждый лист добавить смесь фарша и оборачиваем его
при изготовлении долмы. Первые наружные листья лука накладываем на дно
кострюли. Наше блюдо суганя-обертки, которые мы обертываем,
помещаем их в кастрюлю циркулярно. Затем мы покроем их тяжелым блюдом и добавим
немного воды для кипения.
ЯИЧНО-ЛИМОННЫЙ
СОУС АВГОЛЕМОНО: Сбиваем два свежих яйца в небольшом горшке,
добавляем бульон от варенных суганя, перемешиваем о добавляем
оставшийся лимонный сок и две ложки кукурузных хлопьев. Продолжаем перемешивать
до тех пор, пока он не станет однородной смесью без гранул и оставляем на
низкой температуре, чтобы он стал густым. Все время мы смешиваем, чтобы он не
прилипал.
Подаем суганя на
блюде, сверху заправляем нашим яично-лимонным соусом авголемоно. Приятного
аппетита!
ΩΡΑ για ΦΑΪ στη Λέσβο
Αρώματα
της Λεσβιακής γης ! γεύσεις της Λεσβιακής κουζίνας!
Το νησί
έχει μια ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα με επιρροές της
Ανατολής και της προσφυγιάς! Σήμερα η Λέσβος κάνει σημαντικά βήματα
στις εξαγωγές με το μοναδικό λάδι της, με ένα ούζο που ποικίλει σε γεύσεις και
αρώματα, με τα υπέροχα κρασιά της αλλά και τα μοναδικά τυροκομικά της όπως το
ξακουστό λαδωτήρι. Φυσικά τα θαλασσινά και τα αλίπαστα αποτελούν
σταθμό της λεσβιακής γαστρονομίας
Τα
ιδιαίτερα Σουγάνια της Δώρας Γιαννάκου Παρίση
Υλικά:
10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,1 κιλό κιμά, μαϊντανό ψιλοκομμένο, άνηθο
ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, μια χούφτα ρύζι,ένα τριμμένο κολοκυθάκι, χυμό
απο 2-3 λεμόνια -αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο Λέσβου,2 αυγά.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ: Έχουμε χαράξει και μετά βράζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να
μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΓΕΜΙΣΗΣ : Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το ρύζι,το τριμμένο κολοκύθι,το
μαϊντανό, το δυόσμο,τον άνηθο, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι πιπέρι και
ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ενα ενα παίρνουμε τα κρεμμύδια και βγάζουμε τα φύλλα. Στο κάθε φύλλο
προσθέτουμε μείγμα κιμά και το τυλίγουμε όπως τους ντολμάδες. Τα πρώτα
εξωτερικά φύλλα απο τα κρεμμύδια τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Τα
σουγάνια που τυλίγουμε ,τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα κυκλικά. Στη
συνέχεια θα τα σκεπάσουμε με ένα βαρύ πιάτο και θα προσθέσουμε λίγο
νερό για να βράσουν.
ΤΟ
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ: Χτυπάμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα δύο φρέσκα αυγά, προσθέτουμε το
ζουμί που έμεινε απο τα βρασμένα σουγάνια. Ανακατεύουμε
καλά προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και δύο κουταλιές κορν φλάουερ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα χωρίς σβόλους και
το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να πήξει. Σε όλη την διάρκεια ανακατεύουμε για
να μην κολλήσει.
Σερβίρουμε τα
σουγάνια σε μια πιατέλα και απο πάνω ρίχνουμε το αβγολέμονο.
Καλή σας όρεξη!
ПОРА КУШАТЬ на о. Иос
Корабль
причаливает в защищенный от ветра порт острова, который называют маленькой
Мальтой. От великолепного вида перехватывет дыхание!
Справа
от порта встречает путешественников церковь Святой Ирины. Построенная в 1820
г., она является украшением острова.
Спускаясь
с корабля, на небольшом расстоянии вы можете увидеть торговые магазины,
живописные таверночки, офисы, в которых можно взять в аренду автомобили, и, в
общем, небольшой доступный центр торговли.
Слева
от порта простирается набережная Ялос, облагороженная и готовая вас принять!
Всего в
3-х километрах от порта расположена столица острова - Хора. Аристократическая,
белоснежная, она величественно простирается вокруг холма.
Узкие
улочки, лестницы, ансамбли домов, построенные в стиле восхитительной и уникальной
кикладской архитектуры, дворы с цветниками и яркоокрашенные двери представляют
собой уникальные картины для путешественника (посетителя). В течение дня жизнь
на острове протекает медленно, а вечером тебя бодрит ритмичная музыка.
Остров: Остров представляет собой идеальное
место, в котором есть множество предложений на любой вкус. Предоставляется
возможность для занятия морскими видами спорта на организованных и безопасных
пляжах. Отведены места для развлечения под ритмичные мелодии. Предоставляется спокойный
отдых для тех, кто желает затеряться среди благоуханий улочек и безветренных
набережных, самых живописных из островов Киклад.
Также,
ежедневно можно совершить увлекательное путешествие на паруснике вокруг
острова, насладиться природой и купанием в уникальных местах.
Важным
элементом альтернативного туризма являются оборудованные тропинки,
протяженностью до 18 км. Они были открыты для туристов и поддерживаются в
должном состоянии ответственными сотрудниками.
Первая
кикладская цивилизация: Не забудем посетить холм Скаркос, где были обнаружены
археологические артефакты с элементами первого поселения кикладской
цивилизации.
Могила
Гомера: На севере
острова, в районе Плакотос, находится могила Гомера. По преданию, на острове
Иос жила мать поэта и сам поэт похоронен здесь.
Театр
Одиссея Элитиса: В
районе Цукалария в древнегреческом стиле построен театр Одиссея Элитиса, в
котором в летний период в рамках фестиваля «Гомерия» проходят культурные
мероприятия.
Религиозный
туризм: На острове
Иос находится 365 церквей и часовен, каждая из которых имеет свою историю.
Всегда найдется человек, который сможет рассказать вам любую из них. Мы
поднялись на вершину холма, чтобы посетить церковь Святой Марии. Напротив
церкви расположены три часовни: Святого Николая, Святого Георгия и Святого
Элефтерия.
Обычаи: фестиваль. Ежегодно жители острова
отмечают день Иоанна Предтечи, организовывая два фестиваля, во время которых
происходит вынос иконы.
Это
древняя традиция. Обряд выноса иконы начинается из главной церкви Иоанна
Предтечи в столице Хора и завершается в двух одноименных церквях, расположенных
в поселениях Каламос и Псасис. В этот день оба фестиваля проходят одновременно.
Вечером фестивали завершаются трапезой, на которой подаются бесплатно вареная
коза и суп. Согласно обычаю, праздник длиться до утра.
На
следующий день мы оказались в поселении Псасис. Здесь мы присутствовали на
утренней службе, во время которой священник благословил казаны с фасолевым
супом. После этого, суп начали раздавать всем присутствующим. Так завершается
ежегодный фестиваль в честь Иоанна Предтечи, который проходит на прекрасном
острове Иос.
Кунжутные
козинаки – товар местного производства: Кунжутные козинаки, которые готовят на
острове Иос, имеют свою историю. Ее нам поведал господин Никос. Вместе с ним мы
приготовили непревзойденные и вкуснейшие козинаки.
Едим
здесь! Кумбара –
это название не только живописной песчаной набережной, но и рыбной таверны. В
этой таверне можно отведать превосходные блюда из свежайшей рыбы, получить
идеальный сервис, насладиться живописной местностью, почувствовать неожиданную
удачу, оказавшись в этом месте, от теплых улыбок и дружественного настроя
хозяев таверны. Стремитесь познакомиться с ними и пообедать в этом прекрасном
месте!
В 2009
г. Василис Бузаракос хотел покинуть остров, однако, его любовь к родному краю
не только заставила его остаться, но и работать, и построить на верхней равнине
в поселении Кулидас «орлиное гнездо» с великолепным видом на Иос.
Чарующий
вид и аппетитные блюда вам вскружат голову. Если у вас нет своего транспортного
средства, чтобы добраться до этого места, Василис может прислать за вами
маленький автобус.
Живем
здесь!!! Мы
подобрали три варианта для вашего проживания на острове. Все они расположены в
бухте Милопотас, популярной у туристов.
Госпожа
Урания рассказала об условиях и предоставляемых услугах своей гостиницы
«Гермес», которая является одной из первых гостиниц на острове.
Следующие
хозяева встретили нас как старых друзей и рассказали о своей уникальной
гостинице «Петради».
Несомненно,
есть вариант и для более требовательных туристов, которые желают остановиться в
вилле с отдельным спа-бассейном.
Пляжи: На острове можно найти доступные
уникальные песчаные пляжи, мало- и многолюдные.
До
нашего отъезда мы посетили несколько пляжей, которые можем вам посоветовать.
Среди них:
- пляж Манганари
- пляж Агиа Теодоти
- пляж Псасис
- пляж Плакотос
- пляж Каламос
- и, конечно, пляж Милопотас.
Одного
посещения достаточно, чтобы остров Иос стал вашим любимым направлением для
отдыха.
Гостеприимство: Мы проживали в частном доме уважаемой
госпожи Попи, откуда наслаждались великолепным видом на море и порт, любовались
багряным закатом.
Транспорт: Для передвижения по острову замечательный
господин Яков Калос, работающий в компании Jacob's, предоставлял нам
автомобили.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΙ στην Ίο
Το
καράβι προσεγγίζει στο απάνεμο λιμάνι του νησιού που έχει χαρακτηρισθεί και
μικρή Μάλτα! η θέα σου κόβει την ανάσα!
Δεξιά η
Αγία Ειρήνη υποδέχεται τους ταξιδιώτες! Κτισμένη το 1820 είναι το στολίδι στην
είσοδο του νησιού!
Κατεβαίνοντας
από το καράβι σε μικρή απόσταση θα βρείτε εμπορικά καταστήματα, γραφεία
ενοικιάσεως αυτοκινήτων, γραφικά ταβερνάκια και γενικά μια μικρή
προσεγμένη αγορά.
Αριστερά
του λιμανιού απλώνετε η παραλία Γυαλός - οργανωμένη και έτοιμη να σας
υποδεχθεί!
Μόλις 3
χλμ από το λιμάνι βρίσκετε η Χώρα η πρωτεύουσα του νησιού. Αριστοκρατική,
ολόλευκη, κτισμένη ολόγυρα από τον λόφο στέκει επιβλητικά!
Τα
στενά σοκάκια, τα σκαλοπάτια τα κολητά σπίτια με την υπέροχη μοναδική
κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, οι αυλές με τα λουλούδια, τα χρώματα στις πόρτες,
αποτελούν μοναδικές εικόνες για τον ταξιδιώτη/επισκέπτη και σημείο
αναφοράς. Εδώ η ζωή την ημέρα κυλά ήρεμα ενώ το βράδυ σε ξεσηκώνουν οι
έντονοι ρυθμοί !
ΤΟ
ΝΗΣΙ: Το νησί
αποτελεί ιδανικό προορισμό με πολλές προτάσεις για όλους! Προσφέρετε για
θαλάσσια σπορ σε οργανωμένες και ασφαλείς παραλίες, για διασκέδαση με έντονους
ρυθμούς, αλλά και χαλάρωση για αυτούς που αναζητούν και θέλουν να χαθούν
μέσα στις μυρουδιές των σοκακιών και στις απάνεμες παραλίες, που
είναι απο τις ομορφότερες των Κυκλάδων!
Επίσης
τα καϊκάκια ,καθημερινά σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε το γύρω του νησιού
και να χαρείτε τη φύση και το κολύμπι σε μοναδικές περιοχές.
Σημαντικό
στοιχείο του εναλλακτικού τουρισμού είναι τα σηματοδοτημένα μονοπάτια 18
περίπου χλμ που έχουν ανοιχθεί και διατηρούνται απο τους υπεύθυνους .
ΠΡΩΤΟ
ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ας μην ξεχάσουμε να επισκεφθούμε το λόφο του Σκάρκου όπου
υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα με εμφανή τα στοιχεία ενός
πρωτο κυκλαδικού οικισμού!
ΤΑΦΟΣ
ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ: Στην
περιοχή Πλακωτό βόρεια του νησιού βρίσκετε ο τάφος του Όμηρου. Όπως λέγεται η
Ιος ήταν το νησί της μητέρας του ποιητή και ο ίδιος έχει ταφεί εδώ!
ΘΕΑΤΡΟ
ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ: Στην
περιοχή Τσουκαλαριά έχει κτισθεί το θέατρο του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ένα
αρχαιοελληνικού τύπου θέατρο όπου τα καλοκαίρια φιλοξενεί πολιτιστικές
εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ ΟΜΗΡΕΙΑ.
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΙΟΣ
έχει συνολικά 365 εκκλησιές και ξωκλήσια κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία που
σίγουρα κάποιος μπορεί να βρεθεί να σας την πει. Εμείς ανεβήκαμε στην κορυφή
του λόφου για να επισκεφθούμε την Παναγία την Γκρεμνιώτισσα. Ακριβώς πάνω απο
την παναγία υπάρχουν τα 3 ξωκλήσια ο Αγιος Νικόλαος, ο Αγ.Γεώργιος και ο
Αγ.Ελευθέριος.
ΕΘΙΜΑ: πανηγύρι. Κάθε χρόνο το νησί γιορτάζει τον
Ιωάννη τον Πρόδρομο με δύο πανηγύρια και την περιφορά της εικόνας.
Το
έθιμο κρατά απο παλιά. Η μεταφορά της εικόνας ξεκινά απο τη Χώρα και την
ομώνυμη κεντρική εκκλησία και καταλήγει στις δύο εκκλησίες του Ιωάννη
στον κάλαμο και στην Ψάθη. Αυτή την ημέρα τα δύο πανηγύρια γίνονται
παράλληλα. Και στα δύο γλέντια το βράδυ σερβίρουν δωρεάν γίδα
βραστή με σούπα και συνεχίζουν το μεγάλο γλέντι μέχρι το πρωί
όπως το απαιτεί το έθιμο
Την
επόμενη ημέρα βρεθήκαμε στην Ψάθη.Εδώ παρακολουθήσαμε την πρωινή λειτουργία και
στη συνέχεια αφού ο παππάς ευλόγησε τα καζάνια με τη φασολάδα άρχισε το
σερβίρισμα! Ετσι τελειώνει κάθε χρόνο το πανηγύρι του Ιωάννη του Πρόδρομου στην
όμορφη ΙΟ!
ΠΑΣΤΕΛΙ
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ: το
παστέλι εδώ έχει τη δική του ιστορία ... και την ακούσαμε απο τον κύριο Νίκο
αλλά και φτιάξαμε μαζί του, το υπέροχο νόστιμο παστέλι του ΑΡΤΕΜΗ!
ΤΡΩΜΕ
ΕΔΩ! Η κουμπάρα πέρα
απο μια γραφική αμμώδη παραλία είναι και το όνομα της ψαροταβέρνας ΚΟΥΜΠΑΡΑ!
Δεν είναι μόνο το υπέροχο φαγητό εδώ, το άψογο σέρβις το ολόφρεσκο ψάρι και το
ειδυλλιακό τοπίο αλλά είναι η φιλοξενία των ιδιοκτητών τα ζεστά χαμόγελα
και η ανέλπιστη τύχη να βρεθείς εδώ .Επιδιώξετε να τους γνωρίσετε
και να φάτε εδώ!!
Το 2009
είπε να φύγει μακριά αλλά η αγάπη του για το νησί έκανε τον Βασίλη Μπουζαράκος
όχι μόνο να μείνει και να παλέψει αλλά και να δημιουργήσει μια αετοφωλιά
με την ΙΟ στα πόδια του!
Στη
θέση Κουλιδά στον επάνω κάμπο η θέα και οι γεύσεις θα σας απογειώσουν. Αν δεν
έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο να φτάσετε ως εδώ ο Βασίλης θα στείλει το μικρό
πουλμανάκι να σας εξυπηρετήσει.
ΜΕΝΟΥΜΕ
ΕΔΩ!! Επιλέξαμε
3 διαφορετικές προτάσεις για τη διαμονή σας στο νησί! Όλες τριγύρω απο
τον κοσμοπολίτικο κόλπο του Μυλοπότα!
Η κυρία
Ουρανία μας έδειξε τις δυνατότητες και τις παροχές στο δικό της
ξενοδοχείο τον ΕΡΜΗ που είναι από τα παλαιότερα του νησιού!
Λίγο
ποιό κάτω μας υποδέχθηκαν σαν παλιοί φίλοι, δύο ιδιαίτερη άνθρωποι και
μας μίλησαν για το δικό τους μοναδικό ΠΕΤΡΑΔΙ
Φυσικά
υπάρχει και η πρόταση για τους ποιό απαιτητικούς αυτούς που θέλουν να έχουν τη
δική τους βίλα, το σπά τους την δική τους πισίνα.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Μοναδικές και αμμώδες, παραλίες προσβάσιμες
,άλλες πολυσύχναστες και άλλες ερημικές θα βρείτε στο νησί!
Επισκεφθήκαμε
όσες προλάβαμε πρίν φύγουμε και σας τις προτείνουμε
η
παραλία στο Μαγγανάρι,
η αγία
Θεοδότη,
η Ψάθη,
το
Πλακωτό, ΠΛΑΝΑ
ο
Κάλαμος, ΠΛΑΝΑ
και
φυσικά η παραλία στο Μυλοπότα.
Μια
φορά φτάνει για να εντάξετε το νησί της ΙΟΥ στους αγαπημένους σας
προορισμούς.
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: μας φιλοξένησε η αγαπητή κυρία Πόπη στο
country house και απο εδώ αγναντεύουμε κάθε μέρα το λιμάνι και τη χώρα με το
όμορφο ηλιοβασίλεμα.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Για τις μετακινήσεις μας στο νησί ο
υπέροχος κύριος Ιάκωβος Καλός απο το γραφείο Jacob's ... μας
παραχώρησε τα οχήματα !
ПораКушать в
живописной Халкидике
Греческий
шеф Арис Диму готовит для передачи ПораКушать
- ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΙ традиционное блюдо района Северной
Халкидики. Рецепт: Треска со сливами и изюмом
ИНГРИДИЕНТЫ:
Запеченная
треска и нарезанный порциями
Чернослив
(2 за порцию)
изюм
Лук
мелко нарезанный
волчеягодник
свежий
помидор
Оливковое
масло
СПОСОБ
ПРИГОТОВЛЕНИЯ:
В
глубоком блюде дайте маслам разогреться. Налейте нарезанный лук и разбейте их
на мягкий огонь, пока они не растают.
Добавьте
помидоры, лавровые листья, сливы и смородину. Смешать и дать кипятить до соуса.
Тогда у
нас есть две версии.
1-й
вариант: добавьте кусочки трески и дайте им кипятить с соусом без какого-либо
помешивания.
2-я
версия: выпечка в духовке. Поместите кусочки трески в кастрюлю, вылейте соус,
выпекайте в средней духовке около 40 минут.
Ώρα
για φαΐ στην όμορφη Χαλκιδική!
Κατωτέρω παρατίθεται και η συνταγή του σεφ της εκπομπής:
Ο chef Αρης Δήμου μαγειρεύει
για την εκπομπή ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΙ ένα παραδοσιακό πιάτο της ορεινής Χαλκιδικής.
Συνταγή : Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα και σταφίδες γιαχνί
ΥΛΙΚΑ:
Μπακαλιάρος
παστός ξαρμυρισμένος και κομμένος σε μερίδες
Ξηρά
δαμάσκηνα (2 ανά μερίδα)
Σταφίδες
Κρεμμύδια
ξερά ψιλοκομμένα
Δάφνη
φρέσκια
ντομάτα
Ελαιόλαδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα
βαθύ σκεύος βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και
τα αχνίζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μελώσουν.
Προσθέτουμε
την ντομάτα, τα φύλλα δάφνης, τα δαμάσκηνα και τη σταφίδα. Ανακατεύουμε και
αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στη
συνέχεια έχουμε δύο εκδοχές.
1η
εκδοχή: Προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα αφήνουμε να βράσουν με
τη σάλτσα χωρίς καθόλου ανακάτεμα.
2η
εκδοχή: Ψήσιμο στο φούρνο. Τοποθετούμε τις μερίδες του μπακαλιάρου
στο ταψί , ρίχνουμε την σάλτσα από πάνω, ψήνουμε σε
μέτριο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου