www.ithominews.blogspot.com

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

20η προτεινόμενη παράσταση – «Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ» του Ούγκο Μπέττι

<!--[if !mso]-->
-
<!--[endif]-->


2020-07-21_19-04-09
ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ 
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝОΥΡΙО ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΑΣ,
ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ !!!
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ
20η προτεινόμενη παράσταση –
«Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ» του Ούγκο Μπέττι

Μόσχα, 19 Αυγούστου 2020
Αγαπητοί φίλοι,
Όσο μένουμε σπίτι, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και το γνωστικό μας πεδίο, παραμένουμε σε φόρμα, μυούμεθα στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζουμε ένα νέα εγχείρημα, την παρακολούθηση, στην ελληνική, των εξαιρετικών παραστάσεων του αξιολογότατου προγράμματος της  «EΡT» Тο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ.
Το ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της «ΕΡΤ». Επί 16 χρόνια, από το 1976 έως το 1992, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα περισσότερα από 500 θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που απευθύνονταν στο κοινό που διψούσε για καλό θέατρο, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, κυρίως το κοινό της επαρχίας. Πρόκειται για σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Στο πλαίσιο του καινούριου μας αυτού εγχειρήματος, εικοστή παράσταση, προτείνουμε στο κοινό μας να παρακολουθήσει το δράμα  «Η ανταπόκριση» του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και διηγηματογράφου Ούγκο Μπέττι.
Ο Ούγκο Μπέττι (4 Φεβρουαρίου 1892 – 9 Ιουνίου 1953) ήταν Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και διηγηματογράφος, με διεθνή ακτινοβολία, ο σημαντικότερος μετά τον Πιραντέλλο Ιταλός δραματουργός του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
Βιογραφία
Ο Μπέττι γεννήθηκε στο Καμερίνο, πόλη της Κεντρικής Ιταλίας, την εποχή που ο πατέρας του, ο Τούλιο Μπέττι, ήταν αγροτικός γιατρός στην περιοχή. Το 1901 ο πατέρας του διορίστηκε στο νοσοκομείο της Πάρμας και μετακόμισαν οικογενειακώς. Φοιτούσε στη Νομική σχολή της της Πάρμας όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και κατατάχθηκε εθελοντής. Πιάστηκε αιχμάλωτος και φυλακίστηκε στο Ράστατ της Γερμανίας. Μετά το πέρας του πολέμου τέλειωσε τις σπουδές του ΄και μπήκε στον δικαστικό κλάδο.
Είχε πάθος με το ποδόσφαιρο, έγινε ποδοσφαιριστής και παράγοντας στην ομάδα της Πάρμας. Είναι μάλιστα δικής του έμπνευσης η φανέλα που φορούν ακόμη και σήμερα οι ποδοσφαιριστές της, δηλ. λευκή με μαύρο σταυρό.
Δημοσίευσε την πρώτη συλλογή ποιημάτων του το 1922, με τίτλο Ο σκεπτικός βασιλιάς (Il re pensieroso). Τα ποιήματα είχαν γραφτεί το 1917-18, όσο ήταν αιχμάλωτος πολέμου. La Padrona, το πρώτο του θεατρικό έργο ανέβηκε το 1927.
Το 1931, μετά τον γάμο του με την Αντρεΐνα Φροζίνι, μετακόμισε από την Πάρμα στη Ρώμη, όπου εργάστηκε ως εφέτης. Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε ως αρχειοθέτης στη βιβλιοθήκη του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το 1945, μαζί με άλλους θεατρικούς συγγραφείς, ίδρυσε το Εθνικό Συνδικάτο Θεατρικών συγγραφέων (SNAD).
Τα έργα του σχηματοποιούν την πραγματικότητα, στηρίζονται στον συμβολισμό στοχεύοντας στο ποιητικό θέατρο. Ασχολείται με τη δυσκολία διαχωρισμού του καλού από το κακό, την απόδοση ή μη μιας σωστής και αποτελεσματικής δικαιοσύνης, την ιδέα της Δικαιοσύνης και της ευθύνης για την ενοχή. Η προσοχή του εστιάζεται πάντα στην εσωτερική διάσταση του ανθρώπου. Σκοπός του είναι η παρουσίαση μιας κατάστασης που θα οδηγήσει στην εξομολόγηση και θα κάνει τον θεατή να εξετάσει τη συνείδησή του, να εξεγερθεί, να βρει το μονοπάτι που είναι σωστό να ακολουθήσει. Παρόλο που έγραψε αρκετά έργα κατά τη διάρκεια του φασισμού, τα πιο γνωστά του έργα γράφτηκαν τη δεκαετία του '40. Ως σημαντικότερο έργο του θεωρείται, στην Ιταλία και στο εξωτερικό, το Διαφθορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (Corruzione al Palazzo di giustizia). Ανέβηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη το 1949 και κέρδισε αμέσως 2 θεατρικά ιταλικά βραβεία[3]. Το 1975 έγινε ταινία (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο Διαφθορά στο μέγαρο της δικαιοσύνης) με πρωταγωνιστές τον Φράνκο Νέρο και τον Φερνάντο Ρέι.
Ο Μπέττι πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου στα 61 του, σε μια κλινική της Ρώμης.
Στην Ελλάδα έγινε γνωστός μετά τον θάνατό του και αρχικά η κριτική δεν τον υποδέχτηκε ιδιαίτερα θερμά, στάση που άλλαξε στη συνέχεια. Το έργο του Η βασίλισσα και οι επαναστάτες ανέβηκε από τον Δημήτρη Μυράτ στο θέατρο Ρεξ. Το έργο Έγκλημα στο Κατσικονήσι, σε μετάφραση Αθανασιάδη-Νόβα, ανέβηκε το 1959 στο Εθνικό από τον Μινωτή και την Κατίνα Παξινού και παίχτηκε, με διαφορετική διανομή, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Το έργο Τα όνειρά μας παίχτηκε το 1969 στο ραδιόφωνο. Το έργο του Μια όμορφη Κυριακή του Σεπτέμβρη, σε μετάφραση Αλέκας Κατσέλη ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο από την Μαίρη Αρώνη και παίχτηκε αργότερα (με άλλη διανομή) στην κρατική τηλεόραση. Στην κρατική τηλεόραση παίχτηκε το 1985 το έργο Η ανταπόκριση με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κούρκουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.
Βιβλιογραφία
Ποίηση
  • Il re pensieroso(1922)
  • Canzonette- La morte(1932)
  • Uomo e donna(1937)
Πεζογραφία
  • Caino(1928) συλλογή διηγημάτων
  • Le case(1933) συλλογή διηγημάτων
  • La pietra alta(1948) μυθιστόρημα
Θέατρο
  • La Padrona(1926)
  • La Casa sull'acqua(1927)
  • L'isola meravigliosa(1930)
  • Un albergo sul porto(1933)
  • Il cacciatore di anitre (1934)
  • Una bella domenica di settembre (1935) Μια όμορφη Κυριακή του Σεπτέμβρη
  • Frana allo scalo nord (1936)
  • I nostri sogni (1936) Τα όνειρά μας
  • Il paese delle vacanze (1937)
  • Favola di Natale (1940)
  • Il vento notturno (1941)
  • Ispezione (1942)
  • Notte in casa del ricco (1942)
  • Marito e moglie (1943)
  • Il diluvio (1943)
  • Corruzione al Palazzo di giustizia (1944)
  • Lotta fino all'alba (1945)
  • Delitto all'isola delle capre (1946) Έγκλημα στο Κατσικονήσι
  • Irene innocente (1946)
  • Spiritismo nell'antica casa (1946)
  • La regina e gli insorti (1949) Η βασίλισσα και οι επαναστάτες
  • Il giocatore (1950)
  • Acque turbate (1951)
  • L'aiuola bruciata (1952) Η ανταπόκριση
  • La fuggitiva (1953)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%BF_%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%84%CE%B9

Νομικός, ποιητής, πεζογράφος και δραματουργός, ο Ούγκο Μπέττι (1892–1953) θεωρείται ο σημαντικότερος μετά τον Πιραντέλλο Ιταλός δραματουργός του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Συγγραφέας των αντιφασιστικών έργων «Ανάκριση», «Μάχη ως την αυγή», «Αθώα ειρήνη», «Έγκλημα στο κατσικονήσι».
Το δράμα του «Η ανταπόκριση» γράφτηκε το 1952. Πρόκειται για έργο με πολιτικές αναφορές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η παράσταση προβλήθηκε το 1985 από την ΕΡΤ, στα πλαίσια της εκπομπής «Το θέατρο της Δευτέρας».
http://www.katiousa.gr/politismos/theatro/theatro-ti-deftera-i-antapokrisi-tou-ougko-mpeti/
Ο Νίκος Κούρκουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο έργο «Η ανταπόκριση» του Ούγκο Μπέτι
ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ –
 «Η ανταπόκριση» του Ούγκο Μπέττι.
Έτος: 1985
Διάρκεια: 122΄
Συγγραφέας: Ούγκο Μπέττι
Σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης
Τηλεσκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης 
Σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Βασιλάκου, Ελένη Κούρκουλα, Νίκος Κούρκουλος, Ανδρέας Λάζαρης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης.
Πλοκή: Η υπόθεση εξελίσσεται  μετά από την επανάσταση με τον  Τζιοβάνι να  έχει αποσυρθεί σε μια εξοχική κατοικία κοντά στα σύνορα μαζί με τη γυναίκα του, τη Λουίζα. Το ζευγάρι ζει μόνο λόγω του θανάτου του γιού σε ένα «δυστύχημα».
Ο Τζιοβάνι δέχεται την επίσκεψη παλαιών συντρόφων, οι οποίοι θέλουν να τον πείσουν να αναμειχθεί πάλι με την πολιτική. Άλλωστε, εκείνος ήταν  ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες με απήχηση στον κόσμο και δελεάζεται από την ιδέα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όμως, αποκαλύπτονται  μερικές απάνθρωπες και καθόλου ιδεαλιστικές πτυχές της επανάστασης. Παραδείγματος χάριν, ο πατέρας μιας νεαρής στρατευμένης ακολούθου, της Ρόζας, που βρίσκεται μαζί τους και η οποία  δολοφονήθηκε από τους ομοϊδεάτες  για να αποκτήσει έναν ήρωα το κίνημα.
Η ίδια ανάγκη υφίσταται  και τώρα, αφού  ο «εχθρός» απειλεί και βρίσκεται  κοντά τους.
Το επόμενο θύμα θα  είναι ο ίδιος, αλλά όταν το αντιλαμβάνεται είναι  πλέον αργά και δε θα προλάβει να διαφύγει. Μέσα στο αδιέξοδο  θα μιλήσει ο Τζιοβάνι για το γιο του,  και θα πει στη Λουίζα – για πρώτη φορά –  ότι εκείνος αυτοκτόνησε. Στο τέλος, η πίστη και η θυσία της Ρόζας γεννούν την ελπίδα ότι θα βρεθεί ανταπόκριση από την απέναντι πλευρά.
https://www.typologos.com/h-antapokrisi-ugo-betti-theatro-tis-deyteras/
Την παράσταση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Aρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο:       
https://archive.ert.gr/99856/

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το έργο και την παράσταση.

Σάς ευχόμαστε καλλιτεχνική και ψυχική απόλαυση !!! 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!
ΧΡΗΣΙΜΗ- ΕΠΙΚАΙΡН ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!!

Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τις δράσεις του Κ.Ε.Π.
 ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!
ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

2020-07-21_19-04-09

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center
Отказаться от рассылки
<!--[if mso]-->
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου