www.ithominews.blogspot.com

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

[«Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου 193 χρόνια πριν, στις 8 Οκτωβρίου 1827»].

 Στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου του 1827, σ' ένα διπλωματικό παιχνίδι για τον έλεγχο του περάσματος για την Ανατολή, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, υπογράφουν στο Λονδίνο την τριμερή Ιουλιανή σύμβαση του Λονδίνου ("Τριπλή Συμμαχία").

Η σύμβαση αυτή επαναλαμβάνει βασικά τους όρους του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας (23 Μαρτίου/4 Απριλίου 1826), σύμφωνα με το οποίο οι δύο δυνάμεις συμφωνούσαν να επέμβουν μεσολαβητικά για τη δημιουργία ενιαίου Ελληνικού Κράτους, υποτελούς στο Σουλτάνο. Το πρωτόκολλο αυτό ουσιαστικά σήμαινε απομάκρυνση από τις αρχές της ιερής συμμαχίας και αποτελεί το πρώτο διπλωματικό κείμενο (διμερή συμφωνία) που μνημονεύει το όνομα «Ελλάδα» και αναγνωρίζει πολιτική ύπαρξη στους Έλληνες.


https://www.alfavita.gr/koinonia/334409_i-naymahia-toy-nayarinoy-193-hronia-prin-stis-8-oktobrioy-1827

2020-10-12_11-23-37


Η Γαλλία, προς στιγμή διστάζει να προσχωρήσει στο πρωτόκολλο της Πετρούπολης, γιατί διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με τον Μωχάμετ Άλυ της Αιγύπτου, αλλά, ύστερα από την επίμονη άρνηση της πύλης να δεχτεί ειρηνική λύση του ελληνικού ζητήματος, προσχωρεί και αυτή στην τριμερή Ιουλιανή σύμβαση του Λονδίνου. Η σύμβαση αυτή επαναλαμβάνει βασικά τους όρους του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης, περιέχει όμως και ρήτρα καταναγκασμού ή τουλάχιστον εκφοβισμού. Μοίρες ναυτικές των τριών δυνάμεων θα αναλάμβαναν να επιβάλουν τη διακοπή των εχθροπραξιών. Παράλληλα θα προχωρούσαν στη σύναψη εμπορικών σχέσεων με τους Έλληνες και στο διορισμό προξένων. Η άρνηση της Πύλης να υποταχθεί στη θέληση της τριπλής συμμαχίας είχε σαν αποτέλεσμα τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Η ναυμαχία έλαβε χώρα στις 8/20 Οκτωβρίου 1827, στον κόλπο του Ναυαρίνου (Νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου) και σε αυτή συγκρούστηκαν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος και ο συμμαχικός άγγλο-γάλλο-ρωσικός στόλος.

Προηγουμένως οι συμμαχικές μοίρες είχαν σταλεί στην περιοχή για να επιβάλουν εκεχειρία, πράγμα που η τουρκική πλευρά δεν αποδέχονταν. Οι αρχηγοί των συμμαχικών μοιρών, ναύαρχος Εδουάρδος Κόδριγκτον, αρχηγός της αγγλικής μοίρας που είχε και το γενικό πρόσταγμα, αντιναύαρχος Ερρίκος Δεριγνύ, αρχηγός της γαλλικής μοίρας και αντιναύαρχος Λογγίνος Χέϋδεν, αρχηγός της ρωσικής μοίρας, αποφάσισαν όπως εισχωρήσει ο στόλος στον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου βρισκόταν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ πασά. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποτελούνταν από 89 σκάφη με 2.240 πυροβόλα, ο δε συμμαχικός δεν διέθετε πάνω από 27 πλοία - 12 αγγλικά, 8 ρωσικά και 7 γαλλικά - με 1.324 πυροβόλα.    

Ένα «τυχαίο γεγονός», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί ιστορικοί της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, διαδραμάτισε το ρόλο του «μοιραίου γεγονότος». Σε κάποια στιγμή ένα εχθρικό πυρπολικό, φθάνει πολύ κοντά στο πολεμικό πλοίο «Ντάρτμουθ», και ο κυβερνήτης του Φελλόους στέλνει μια λέμβο με λίγους άνδρες και επικεφαλής τον υποπλοίαρχο Φιτσρόϋ για να αναγκάσει το εχθρικό πυρπολικό να απομακρυνθεί. Εκείνοι, όμως, αφού προσπάθησαν να πείσουν τους Άγγλους να μην πλησιάσουν, πυροβολούν, σκοτώνουν τον υποπλοίαρχο και μερικούς ακόμη άνδρες και ανάβουν το πυρπολικό. Το «Ντάρτμουθ» ανταποδίδει το πυρ. Η γαλλική ναυαρχίδα «Σειρήν» χτυπιέται από την αιγυπτιακή φρεγάτα «Εσμίνα». Αμέσως, ο Γάλλος αντιναύαρχος Δεριγνύ διατάζει σφοδρό κανονιοβολισμό κατά της εχθρικής φρεγάτας και σε ελάχιστα λεπτά το πυρ γενικεύεται. Ο Άγγλος ναύαρχος Κόδριγκτον στέλνει τον Έλληνα πλοηγό Πέτρο Μικέλη με λίγους άνδρες στον Αιγύπτιο διοικητή Μουχαρέμπεη και του διαμηνύει ότι σκοπός των συμμάχων δεν είναι να κτυπήσουν τους Τουρκοαιγυπτίους, αλλά να τους αναγκάσουν να φύγουν από το Ναυαρίνο και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, στα Δαρδανέλλια και στην Αλεξάνδρεια. Οι Αιγύπτιοι σκοτώνουν τον Έλληνα απεσταλμένο του Κόδριγκτον, και σε λίγα λεπτά η γαλλική ναυαρχίδα «Ασία» βυθίζει την αιγυπτιακή ναυαρχίδα. Από αυτή τη στιγμή η μάχη γενικεύεται και ξεφεύγει από κάθε σχεδιασμό και έλεγχο. Λίγο αργότερα πλησιάζει ο ρωσικό στόλος με επικεφαλής τη ναυαρχίδα «Αζόφ», οπότε το ηθικό των συμμάχων αναπτερώνεται και ο κανονιοβολισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος και πεισματώδης.

Γύρω στις 18.00 της 8/20 Οκτωβρίου 1827 τα πάντα είχαν τελειώσει. Η ναυμαχία είχε κρατήσει τέσσερις ώρες και το αποτέλεσμά της έδειξε την υπεροχή των ευρωπαϊκών στόλων.

Από τα 89 πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, τα 60 είχαν εντελώς καταστραφεί και βυθισθεί, ενώ τα υπόλοιπα είχαν ριχτεί στα αβαθή του κόλπου με σημαντικές ζημιές, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες ανήλθαν σε 6.000 νεκρούς περίπου και 4.000 τραυματίες. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν κανένα πλοίο, ενώ σε ανθρώπινες απώλειες είχαν 174 νεκρούς και 475 τραυματίες.

Η χαρμόσυνη είδηση της καταναυμαχήσεως του τουρκοαιγυπτιακού στόλου πανηγυρίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Έλληνες που έβλεπαν πλέον κοντά την ημέρα της ελευθερίας τους.

* Η δρ. Δώρα Γιαννίτση, είναι δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. www.hecucenter.ru, εκπρόσωπος της Ρωσίας για τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και  εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

 

https://www.alfavita.gr/koinonia/334409_i-naymahia-toy-nayarinoy-193-hronia-prin-stis-8-oktobrioy-1827

 2020-06-05_12-43-01

2 октября 2020г. Статья директора Греческого Культурного Центра – ГКЦ , кандидата исторических наук Теодоры Янници на греческом интернет новостном агентстве «Независимый Наблюдатель - Ανεξάρτητος Παρατηρητής» на тему «Греческое присутствие в России в период XVIII-XXвв.».

https://web.facebook.com/anparatiritis/posts/1427856000938020?_rdc=1&_rdr

Η ελληνική παρουσία στη Ρωσία από το δέκατο όγδοο μέχρι και τον εικοστό αιώνα

Της Δώρας Γιαννίτση*

Η ύπαρξη ρωσικών καταβολών στην οικογένειά μου προσδιόρισε την επιλογή του τόπου σπουδών μου, η δε έντονη επιθυμία μου να ανιχνεύσω όσο το δυνατό περισσότερα σημεία της κοινής ιστορικής πορείας των δύο λαών, Ελλήνων και Ρώσων, προσδιόρισε το αντικείμενο μελέτης της διδακτορικής μου διατριβής, στην οποία βασίζεται το συγκεκριμένο βιβλίο. Η συγκεκριμένη προσπάθεια, αποκύημα πολυετών ερευνών και συλλογής υλικού σε βιβλιοθήκες και αρχεία της Μόσχας, της Οδησσού, της Συμφερούπολης και της Κερσούντας (αρχαίο Παντικάπαιον), αποτελείται από δύο μέρη [απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών για τον ελληνικό κόσμο, αφ’ ενός, καταγραφή της ζωής και της δράσης ελληνικών οικογενειών στη Νότια Ρωσία, εφ’ ετέρου], τα οποία αλληλοσυμπληρώνουν ένα γνωστικό πεδίο που μας επιτρέπει να αντλήσουμε σημαντικά στοιχεία για τις διαδικασίες αμοιβαίας αντιμετώπισης Ελλήνων και Ρώσων την περίοδο που εκτυλίσσεται από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αι. και την εξέλιξή τους, μεταξύ άλλων σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και τις διαδικασίες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, διαμόρφωσης ενιαίας εθνικής συνείδησης στον ελληνικό κόσμο. Ως «ελληνικός κόσμος» στη συγκεκριμένη μελέτη εκλαμβάνεται μία έκταση που περιλαμβάνει όχι μόνο τις νήσους του Αρχιπελάγους και την ενδοχώρα, που δεν περιορίζεται στα όρια του νεαρού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, αλλά διευρύνεται και στις περιοχές εγκατάστασης ελληνικού πληθυσμού στη Νότια Ρωσία.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με τη στήριξη, τις πολύτιμες συστάσεις και συμβουλές τους συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η όλη αυτή προσπάθεια να μετενσαρκωθεί σε αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για το Γιάννη Νικολόπουλο, άνθρωπο με οξυδέρκεια, ευρύ γνωστικό πεδίο και αγάπη για τη Ρωσία, ο οποίος εδώ και δεκαετίες συνειδητοποίησε τον αστείρευτο πλούτο των ρωσικών αρχείων όσον αφορά τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και την ιστορία της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία, και ο οποίος μύησε και εμάς τους νεότερους σε αυτή τη μυσταγωγία, και τον Πάνο Στάμου, στυλοβάτη του Κ.ΕΡ.Ι.Ε., χωρίς τον ενθουσιασμό και τη σκαπάνη του οποίου η ελληνική βιβλιογραφία θα ήταν αναμφίβολα φτωχότερη. Πρόκειται επίσης, για την καθηγήτρια νεότερης και νεότατης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου ''Lomonosov'' κα Τατιάνα Νικίτινα, η οποία επί δεκαετίες με σεμνότητα και ευσυνειδησία προωθεί τις νεοελληνικές σπουδές στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς και τους καθηγητές Γ. Λ. Άρς, Β. Π. Σμιρνώφ, Γ. Μ. Πιατιγκόρσκι, Α. Α. Ουλουνιάν, Ο. Ε. Πετρούνινα, την αείμνηστη Ι. Β. Ιβανόβα και την Ολυμπία Σελέκου. Επίσης ένα μεγάλο ''ευχαριστώ'' στην ελληνική κοινότητα της Κερσούντας και τους συντελεστές του Αρχείου του Κερτς, ιδίως στον Αλεξέι Κουλικώφ, για τη θερμή υποδοχή και στήριξη που μου επιφύλαξαν. Εν κατακλείδι επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο Κοινωφελές Ίδρυμα ''Α. Σ. Ωνάσης'', υπότροφος του οποίου υπήρξα κατά την επί διδακτορικό φοίτησή μου στο Πανεπιστήμιο ''Lomonosov'', και το οποίο έχει να παρουσιάσει ένα μοναδικό έργο στήριξης νεαρών μελετητών σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

* Η δρ. Δώρα Γιαννίτση, είναι δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. www.hecucenter.ru, εκπρόσωπος της Ρωσίας για τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

2020-10-12_11-14-31

«Черноморское сотрудничество». Общественно-политический, финансово-экономический журнал. №3/2020. Рубрика «Культура и искусство». Интервью директора Греческого Культурного Центра – ГКЦ, кандидата исторических наук Теодоры Янници «Центр Греческого Культурного Мира в России»

2020-10-12_12-32-31

IMG_6217

IMG_6225

2020-08-17_13-37-24

 

Призываем Вас, дорогие друзья, поддержать нашу общественную организацию Греческий Культурный Центр – ГКЦ (www.hecucenter.ru ). При нашем Центре ведется обширная образовательная просветительская деятельность. Ваш посильный вклад очень важен для всех нас!

МЫ ВМЕСТЕ ! МЫ - ЕДИНЫЙ МИР !

ВМЕСТЕ МЫ СИЛЬНЕЕ и ДУХОВНО БОГАЧЕ !!!

ЗНАКОМЬТЕСЬ – НАША АКЦИЯ ПОДДЕРЖИ ГКЦ

http://www.hecucenter.ru/ru/news/podderzhi_grecheskij_kulturnyj_centr__2020.html

ПОЖЕРТВОВАНИЕ

СБЕРБАНК__ПОЖЕРТВОВАНИЕ.xls 

Также прилагается видео-обращение о деятельности ГКЦ директора Греческого Культурного Центра – ГКЦ, Теодоры Янници

http://www.hecucenter.ru/ru/videoarc/videoobraschenie_direktora_gkc_teodory_yannici_09042020_sohranyaem_bditelnost_rasshiryaem_krugozor_vmeste_s_grecheskim_kulturnym_centrom__.html

 

МЫ ВМЕСТЕ !!! ВМЕСТЕ МЫ СИЛЬНЕЕ и СЧАСТЛИВЕЕ, ВМЕСТЕ мы ДУХОВНО БОГАЧЕ !!!

До скорых новых встреч, друзья !

Искренне Ваша,

Теодора Янници, к.и.н.,

директор Греческого Культурного Центра – ГКЦ

С развернутым отчетом нашей работы за 2019 год можете ознакомиться по ссылке

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Отчет о деятельности ГКЦ за 2019 (5).pdf

С кратким отчетом нашей работы за 2019 год можете ознакомиться по ссылке http://www.hecucenter.ru/ru/reports/

С развернутым отчетом нашей работы за первое полугодие текущего 2020 года можете ознакомиться по ссылке

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Отчет о деятельности ГКЦ за 2020.pdf

С кратким отчетом нашей работы за первое полугодие текущего 2020 года можете ознакомиться по ссылке

http://www.hecucenter.ru/ru/news/otchet_o_deyatelnosti_gkc_za_pervoe_polugodie_2020_goda.html

2020-08-17_13-39-29

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΠ

ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!

ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝHΣΗ ΜΑΣ !!!

ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ -

ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΥΜΕ και ΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ  !!!

Μόσχα, 19 Οκτωβρίου 2020

 

Αγαπητοί φίλοι,

Όσο μένουμε σπίτι, αν και ήδη όχι απαραίτητα, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, το γνωστικό μας πεδίο, να αποκτούμε καινούριες εμπειρίες και ερεθίσματα, να παραμένουμε σε φόρμα. Οι νέες συνθήκες περιορισμού, απαγορεύσεων συναθροίσεων και εξ αποστάσεως δράσεων μάς αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες, μάς οδηγούν σε νέες δυνατότητες και προοπτικές ! 

Παρακολουθείτε τις διαδικτυακές δράσεις μας, διαλέξεις, λέσχες λόγου και  επικοινωνίας, μυούμενοι στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.

Σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις μας τελευταίων ετών, ήτοι κύκλους διαλέξεων, ημέρες Ελλάδας και διαδραστικά αφιερώματα, εκθέσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, επιστημονικές-λογοτεχνικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις !!! Σε όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις μας, προτείνουμε να μυηθούν στο θησαυρό και τον πλούτο του Ελληνικού Κόσμου, του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, περιηγούμενοι στο εδάφιο «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυοτόπου μας.

Αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε τις εξής πρόσφατες δράσεις του Κ.Ε.Π.:

2020-10-19_12-58-46

Αγαπητοί φίλοι,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε,  διαδικτυακά, εξ αποστάσεως, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 η διάλεξη του νεαρού ιστορικού Ντμίτριι Ριάντσενκο με θέμα «Η ειρηνευτική δράση Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στην Κρήτη στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αι.», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Τη διάλεξη δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο https://yadi.sk/i/A7z6jHCcRI0Fbw 

 

Αναλυτική ενημέρωση για την Κρήτη δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%82

Ντμίτριι Ριάντσενκο

2020-09-29_14-24-15

Ιστορικός, απόφοιτος τοιυ Δημοτικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, επαγγελματίας ξεναγός.

2020-09-29_14-25-12

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

2020-06-05_12-43-01

2020-10-19_19-05-52

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι και αυτό το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, μετά από ένα 6μηνο διάλειμμα λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας CORONOVID-19, η ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας «Στα ίχνη της Ελλάδας», που περιλαμβάνει την Ελληνική Συνοικία, καθώς και άλλες τοποθεσίες εγκατάστασης των ξένων κατά την περίοδο 17ου -19ου αι.

 2020-10-14_17-09-51

Πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο και πρόσφατο εγχείρημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και του προγράμματος «Οι ξένοι στην πόλη».

 2020-10-14_17-11-59

Ένα ζωντανό παράδειγμα στενών θρησκευτικών επαφών μεταξύ Πριγκιπάτου της Μοσκοβίας και ελληνικών μοναστηριών ήταν η μεταφορά-δωρεά στη Μόσχα, το 1648, αντιγράφου Εικόνας της Παναγίας των Ιβήρων, ενός από τα βασικά λείψανα του Άθω. Η εικόνα  δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος του μελλοντικού Ρώσου Πατριάρχη Νίκωνα, γνωστού Φιλέλληνα. Ως ένδειξη  ευγνωμοσύνης προς τους Ιβήρους αδελφούς, το 1653 ο τσάρος Αλεξέι Μιχάιλοβιτς εκχώρησε το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

 2020-10-14_16-56-26

Ιδιαίτερη, επίσης, θέση στο ξεναγητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει η Σλάβο-γραίκο-λατινική Ακαδημία, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωσικής πρωτεύουσας, που ιδρυσαν το 1687 οι Έλληνες λόγιοι αδερφοί Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος Λειχούδη.

 

Την ξενάγηση πραγματοποίησε ο ξεναγός Μαξίμ Λουτσίνιν.

Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1992. Την περίοδο 2009-2014  φοίτησε στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης της Μόσχας, με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις. Το 2012 έκανε μετεκπαίδευση στην Γερμανία (με την στήριξη του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ). Αποτέλεσμα της μετεκπαίδευσής του υπήρξε η συγγραφή της επιστημονικής μελέτης «Το κίνημα δελφοποίησης των πόλεων της Ευρώπης. Το παράδειγμα του Γκίφχορν».

Ιδρυτής και επικεφαλής του προγράμματος «Οι ξένοι σην πόλη».

Ο κύκλος των επιστημονικών του ενδιαφερόντων επικεντρώνεται στην ιστορία της Μόσχας, της Ρωσίας, της διασποράς και μειονοτήτων στη Μόσχα και στο πολιτισμικό τους κληροδότημα.

 2020-10-14_16-56-00

Επισυνάπτονται φωτογραφίες και βίντεο από την ξενάγηση https://yadi.sk/d/nIO7_1Ue7m--Mg

Σάς περιμένουμε κατά τις επόμενες ξεναγήσεις μας!!! Παρακολουθείτε μας στο Δικτυότοπό μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης !!! Σύντομα θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία της προσεχούς ξενάγησης !!! 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

2020-08-17_13-48-27

Επίσης, σάς προτείνουμε και σάς συνιστούμε να παρακολουθείτε τα διάφορα ενημερωτικά-παιδαγωγικά-διαφωτιστικά εδάφια του Δικτυότοπού μας  www.hecucenter.ru  

  • Εδάφιο «Βιβλιοθήκη» με πλούσια βιβλιογραφία, μεταξύ άλλων και σε ηλεκτρονική μορφή  http://www.hecucenter.ru/gr/library/ 

Για αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε το καινούριο ηλεκτρονικό απόκτημά μας, το βιβλίο του Ευγένιου Μελοκούμοβ: «Πνευματική ενότητα-συσπείρωση-οικειότητα - είναι πίστη στη Νίκη μας. Καθεδρικός Ναός των Ευλογημένων Ειρηνιστών». Το βιβλίο αφιερώνεται στα 75 χρόνια της μεγάλης νίκης κατά του φασισμού.


2020-07-21_14-33-42

  • Eδάφιο «Έλληνες και Φιλέλληνες» http://www.hecucenter.ru/gr/diaspora/
  • Eδάφιο «Η Ελλάδα σήμερα» http://www.hecucenter.ru/gr/greece/
  • Eδάφιο «Σελίδες από την ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας» http://www.hecucenter.ru/gr/greekfamily/
  • Eδάφιο «Επαγγελματική αποκατάσταση» http://www.hecucenter.ru/gr/job/
  • εδάφιο «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ», στο οποίο ο προσφάτως αφιχθείς στη ρωσική πρωτεύουσα ομογενής μας ή Φιλέλληνας δύναται να αντλήσει χρήσιμη, κατά τη γνώμη μας, πληροφόρηση για τα ελληνικά σημεία της Μόσχας, τα αξιοθέατά της, τα θεάματα και καταστήματά της, ενημέρωση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνίες κ.λπ. http://www.hecucenter.ru/gr/helpfulinfo/hrisimes_plirofories.html
  • Στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου, σκηνοθέτη Γιώργου Μεσσάρη «Τελεία και Παύλα», που αναφέρεται σε οξύτατα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου και δεν δύναται να αφήσει ασυγκίνητο τον καθένα μας http://www.hecucenter.ru/gr/laststraw/
  • 2020-08-17_13-33-52
  • Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου Νίκου Σιδηρόπουλου «Τα πρόσωπα του Ελληνισμού», http://www.hecucenter.ru/gr/ellin/
  • Εδάφιο «Τα Μ.Μ.Ε. για το Κ.Ε.Π.»  http://www.hecucenter.ru/gr/press/
  • Στο εδάφιο "Ειδήσεις από την Ελλάδα" αναρτώνται νέα και ενημέρωση πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, για τη Χώρα μας, που έχουν την ευγενική καλοσύνη να μας αποστέλνουν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, καλοί μας φίλοι από την Ελλάδα, αλλά και παρακολουθούμε και εντοπίζουμε και εμείς  http://www.hecucenter.ru/gr/greeknews/
  • ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Ε.Π - http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/

2020-07-21_14-32-49

2020-06-05_12-43-01

08 Οκτωβρίου 2020. Άρθρο της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., διδάκτορος ιστορίας Δώρας Γιαννίτση στον ελληνικό εκπαιδευτικό Δικτυότοπο www.alfavita.gr με θέμα «Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου 193 χρόνια πριν, στις 8 Οκτωβρίου 1827»

https://www.alfavita.gr/koinonia/334409_i-naymahia-toy-nayarinoy-193-hronia-prin-stis-8-oktobrioy-1827

2020-10-12_11-23-37

Στις 24 Ιουνίου/6 Ιουλίου του 1827, σ' ένα διπλωματικό παιχνίδι για τον έλεγχο του περάσματος για την Ανατολή, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, υπογράφουν στο Λονδίνο την τριμερή Ιουλιανή σύμβαση του Λονδίνου ("Τριπλή Συμμαχία").

Η σύμβαση αυτή επαναλαμβάνει βασικά τους όρους του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας (23 Μαρτίου/4 Απριλίου 1826), σύμφωνα με το οποίο οι δύο δυνάμεις συμφωνούσαν να επέμβουν μεσολαβητικά για τη δημιουργία ενιαίου Ελληνικού Κράτους, υποτελούς στο Σουλτάνο. Το πρωτόκολλο αυτό ουσιαστικά σήμαινε απομάκρυνση από τις αρχές της ιερής συμμαχίας και αποτελεί το πρώτο διπλωματικό κείμενο (διμερή συμφωνία) που μνημονεύει το όνομα «Ελλάδα» και αναγνωρίζει πολιτική ύπαρξη στους Έλληνες.

Η Γαλλία, προς στιγμή διστάζει να προσχωρήσει στο πρωτόκολλο της Πετρούπολης, γιατί διατηρεί σχέσεις συνεργασίας με τον Μωχάμετ Άλυ της Αιγύπτου, αλλά, ύστερα από την επίμονη άρνηση της πύλης να δεχτεί ειρηνική λύση του ελληνικού ζητήματος, προσχωρεί και αυτή στην τριμερή Ιουλιανή σύμβαση του Λονδίνου. Η σύμβαση αυτή επαναλαμβάνει βασικά τους όρους του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης, περιέχει όμως και ρήτρα καταναγκασμού ή τουλάχιστον εκφοβισμού. Μοίρες ναυτικές των τριών δυνάμεων θα αναλάμβαναν να επιβάλουν τη διακοπή των εχθροπραξιών. Παράλληλα θα προχωρούσαν στη σύναψη εμπορικών σχέσεων με τους Έλληνες και στο διορισμό προξένων. Η άρνηση της Πύλης να υποταχθεί στη θέληση της τριπλής συμμαχίας είχε σαν αποτέλεσμα τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Η ναυμαχία έλαβε χώρα στις 8/20 Οκτωβρίου 1827, στον κόλπο του Ναυαρίνου (Νοτιοδυτική ακτή της Πελοποννήσου) και σε αυτή συγκρούστηκαν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος και ο συμμαχικός άγγλο-γάλλο-ρωσικός στόλος.

Προηγουμένως οι συμμαχικές μοίρες είχαν σταλεί στην περιοχή για να επιβάλουν εκεχειρία, πράγμα που η τουρκική πλευρά δεν αποδέχονταν. Οι αρχηγοί των συμμαχικών μοιρών, ναύαρχος Εδουάρδος Κόδριγκτον, αρχηγός της αγγλικής μοίρας που είχε και το γενικό πρόσταγμα, αντιναύαρχος Ερρίκος Δεριγνύ, αρχηγός της γαλλικής μοίρας και αντιναύαρχος Λογγίνος Χέϋδεν, αρχηγός της ρωσικής μοίρας, αποφάσισαν όπως εισχωρήσει ο στόλος στον κόλπο του Ναυαρίνου, όπου βρισκόταν ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ πασά. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος αποτελούνταν από 89 σκάφη με 2.240 πυροβόλα, ο δε συμμαχικός δεν διέθετε πάνω από 27 πλοία - 12 αγγλικά, 8 ρωσικά και 7 γαλλικά - με 1.324 πυροβόλα.    

Ένα «τυχαίο γεγονός», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί ιστορικοί της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, διαδραμάτισε το ρόλο του «μοιραίου γεγονότος». Σε κάποια στιγμή ένα εχθρικό πυρπολικό, φθάνει πολύ κοντά στο πολεμικό πλοίο «Ντάρτμουθ», και ο κυβερνήτης του Φελλόους στέλνει μια λέμβο με λίγους άνδρες και επικεφαλής τον υποπλοίαρχο Φιτσρόϋ για να αναγκάσει το εχθρικό πυρπολικό να απομακρυνθεί. Εκείνοι, όμως, αφού προσπάθησαν να πείσουν τους Άγγλους να μην πλησιάσουν, πυροβολούν, σκοτώνουν τον υποπλοίαρχο και μερικούς ακόμη άνδρες και ανάβουν το πυρπολικό. Το «Ντάρτμουθ» ανταποδίδει το πυρ. Η γαλλική ναυαρχίδα «Σειρήν» χτυπιέται από την αιγυπτιακή φρεγάτα «Εσμίνα». Αμέσως, ο Γάλλος αντιναύαρχος Δεριγνύ διατάζει σφοδρό κανονιοβολισμό κατά της εχθρικής φρεγάτας και σε ελάχιστα λεπτά το πυρ γενικεύεται. Ο Άγγλος ναύαρχος Κόδριγκτον στέλνει τον Έλληνα πλοηγό Πέτρο Μικέλη με λίγους άνδρες στον Αιγύπτιο διοικητή Μουχαρέμπεη και του διαμηνύει ότι σκοπός των συμμάχων δεν είναι να κτυπήσουν τους Τουρκοαιγυπτίους, αλλά να τους αναγκάσουν να φύγουν από το Ναυαρίνο και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, στα Δαρδανέλλια και στην Αλεξάνδρεια. Οι Αιγύπτιοι σκοτώνουν τον Έλληνα απεσταλμένο του Κόδριγκτον, και σε λίγα λεπτά η γαλλική ναυαρχίδα «Ασία» βυθίζει την αιγυπτιακή ναυαρχίδα. Από αυτή τη στιγμή η μάχη γενικεύεται και ξεφεύγει από κάθε σχεδιασμό και έλεγχο. Λίγο αργότερα πλησιάζει ο ρωσικό στόλος με επικεφαλής τη ναυαρχίδα «Αζόφ», οπότε το ηθικό των συμμάχων αναπτερώνεται και ο κανονιοβολισμός γίνεται ακόμη πιο έντονος και πεισματώδης.

Γύρω στις 18.00 της 8/20 Οκτωβρίου 1827 τα πάντα είχαν τελειώσει. Η ναυμαχία είχε κρατήσει τέσσερις ώρες και το αποτέλεσμά της έδειξε την υπεροχή των ευρωπαϊκών στόλων.

Από τα 89 πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, τα 60 είχαν εντελώς καταστραφεί και βυθισθεί, ενώ τα υπόλοιπα είχαν ριχτεί στα αβαθή του κόλπου με σημαντικές ζημιές, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες ανήλθαν σε 6.000 νεκρούς περίπου και 4.000 τραυματίες. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν κανένα πλοίο, ενώ σε ανθρώπινες απώλειες είχαν 174 νεκρούς και 475 τραυματίες.

Η χαρμόσυνη είδηση της καταναυμαχήσεως του τουρκοαιγυπτιακού στόλου πανηγυρίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους Έλληνες που έβλεπαν πλέον κοντά την ημέρα της ελευθερίας τους.

* Η δρ. Δώρα Γιαννίτση, είναι δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. www.hecucenter.ru, εκπρόσωπος της Ρωσίας για τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και  εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

 

https://www.alfavita.gr/koinonia/334409_i-naymahia-toy-nayarinoy-193-hronia-prin-stis-8-oktobrioy-1827

2020-06-05_12-43-01

02 Οκτωβρίου 2020. Άρθρο της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., διδάκτορος ιστορίας Δώρας Γιαννίτση στο ελληνικό διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων «Ανεξάρτητος Παρατηρητής» με θέμα «Η ελληνική παρουσία στη Ρωσία από το 18ο μέχρι και τον 20ο αιώνα».

https://web.facebook.com/anparatiritis/posts/1427856000938020?_rdc=1&_rdr

 

Η ελληνική παρουσία στη Ρωσία από το δέκατο όγδοο μέχρι και τον εικοστό αιώνα

Της Δώρας Γιαννίτση*

Η ύπαρξη ρωσικών καταβολών στην οικογένειά μου προσδιόρισε την επιλογή του τόπου σπουδών μου, η δε έντονη επιθυμία μου να ανιχνεύσω όσο το δυνατό περισσότερα σημεία της κοινής ιστορικής πορείας των δύο λαών, Ελλήνων και Ρώσων, προσδιόρισε το αντικείμενο μελέτης της διδακτορικής μου διατριβής, στην οποία βασίζεται το συγκεκριμένο βιβλίο. Η συγκεκριμένη προσπάθεια, αποκύημα πολυετών ερευνών και συλλογής υλικού σε βιβλιοθήκες και αρχεία της Μόσχας, της Οδησσού, της Συμφερούπολης και της Κερσούντας (αρχαίο Παντικάπαιον), αποτελείται από δύο μέρη [απομνημονεύματα Ρώσων περιηγητών για τον ελληνικό κόσμο, αφ’ ενός, καταγραφή της ζωής και της δράσης ελληνικών οικογενειών στη Νότια Ρωσία, εφ’ ετέρου], τα οποία αλληλοσυμπληρώνουν ένα γνωστικό πεδίο που μας επιτρέπει να αντλήσουμε ση- μαντικά στοιχεία για τις διαδικασίες αμοιβαίας αντιμετώπισης Ελλήνων και Ρώσων την περίοδο που εκτυλίσσεται από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ου αι. και την εξέλιξή τους, μεταξύ άλλων σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και τις διαδικασίες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, διαμόρφωσης ενιαίας εθνικής συνείδησης στον ελληνικό κόσμο. Ως «ελληνικός κόσμος» στη συγκεκριμένη μελέτη εκλαμβάνεται μία έκταση που περιλαμβάνει όχι μόνο τις νήσους του Αρχιπελάγους και την ενδοχώρα, που δεν περιορίζεται στα όρια του νεαρού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, αλλά διευρύνεται και στις περιοχές εγκατάστασης ελληνικού πληθυσμού στη Νότια Ρωσία.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με τη στήριξη, τις πολύτιμες συστάσεις και συμβουλές τους συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η όλη αυτή προσπάθεια να μετενσαρκωθεί σε αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για το Γιάννη Νικολόπουλο, άνθρωπο με οξυδέρκεια, ευρύ γνωστικό πεδίο και αγάπη για τη Ρωσία, ο οποίος εδώ και δεκαετίες συνειδητοποίησε τον αστείρευτο πλούτο των ρωσικών αρχείων όσον αφορά τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και την ιστορία της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία, και ο οποίος μύησε και εμάς τους νεότερους σε αυτή τη μυσταγωγία, και τον Πάνο Στάμου, στυλοβάτη του Κ.ΕΡ.Ι.Ε., χωρίς τον ενθουσιασμό και τη σκαπάνη του οποίου η ελληνική βιβλιογραφία θα ήταν αναμφίβολα φτωχότερη. Πρόκειται επίσης, για την καθηγήτρια νεότερης και νεότατης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου ''Lomonosov'' κα Τατιάνα Νικίτινα, η οποία επί δεκαετίες με σεμνότητα και ευσυνειδησία προωθεί τις νεοελληνικές σπουδές στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς και τους καθηγητές Γ. Λ. Άρς, Β. Π. Σμιρνώφ, Γ. Μ. Πιατιγκόρσκι, Α. Α. Ουλουνιάν, Ο. Ε. Πετρούνινα, την αείμνηστη Ι. Β. Ιβανόβα και την Ολυμπία Σελέκου. Επίσης ένα μεγάλο ''ευχαριστώ'' στην ελληνική κοινότητα της Κερσούντας και τους συντελεστές του Αρχείου του Κερτς, ιδίως στον Αλεξέι Κουλικώφ, για τη θερμή υποδοχή και στήριξη που μου επιφύλαξαν. Εν κατακλείδι επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο Κοινωφελές Ίδρυμα ''Α. Σ. Ωνάσης'', υπότροφος του οποίου υπήρξα κατά την επί διδακτορικό φοίτησή μου στο Πανεπιστήμιο ''Lomonosov'', και το οποίο έχει να παρουσιάσει ένα μοναδικό έργο στήριξης νεαρών μελετητών σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

* Η δρ. Δώρα Γιαννίτση, είναι δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. www.hecucenter.ru, εκπρόσωπος της Ρωσίας για τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

2020-10-12_11-14-31

«Συνεργασία χωρών Ευξείνου Πόντου -The Black Sea Cooperation». Περιοδικό κοινωνικής, πολιτικής, χρηματοοικονομικής ύλης. - Public and political, financial and economic magazine. Τεύχος №3/2020. Στήλη «Πολιτισμός και τέχνη». Συνέντευξη της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., διδάκτορος ιστορίας Δώρας Γιαννίτση «Το Κέντρο του Ελληνικού Πολιτισμικού Κόσμου στη Ρωσία»

2020-10-12_12-32-31

IMG_6217

IMG_6225

2020-08-17_13-55-02

2020-06-29_13-32-16

2020-07-21_15-52-51

Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/news/2020__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

СБЕРБАНК__ПОЖЕРТВОВАНИЕ.xls 

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π, Δώρας Γιαννίτση.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_diatiroime_tin_epagripnisi_mas_dieirinoime_tois_orizontes_mas__mazi_me_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ & ΨΥΧΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός δράσεων Κ.Ε.Π. έτους 2020.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_gia_to_a_eksamino_2020.html

2020-07-13_15-10-06

2020-06-29_13-32-16

2020-07-21_15-52-51

 

                                                                foto_20

 

 

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР (ГКЦ) –

НАШЕ ОБЩЕЕ ДОСТОЯНИЕ !!!

уже 15-й ГОД ВМЕСТЕ с ВАМИ –

ОТЧЕТ РАБОТЫ ГКЦ за первое полугодие 2020 года !!!

650 учащихся

24 языковых групп

11 площадок

48 проведенных мероприятий, среди которых лектории, мероприятия, посвящённые памятным датам, Национальным Дням, проектной деятельности [Греческий Разговорный Клуб, Встречая Интересных Людей, летнее кино по-гречески ]

6 театральных постановок, среди них 1 премьера в Москве

1 награда

30 участий в прочих профильных мероприятиях и оказание информационной поддержки делу продвижения эллинизма и греко-российского взаимодействия

17 публикации в СМИ и многое другое!!!

 МЫ ВМЕСТЕ – МЫ ЕДИНЫЙ МИР!!!       

2020-07-13_15-04-07

                                                                foto_20

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –

ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ !!!

15η συνεχόμενη χρоνιά ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! –

Απολογισμός δράσης Κ.Ε.Π. για το α΄ εξάμηνο 2020 !!!

650 σπουδαστές

25 τμήματα ελληνικής γλώσσας

11 εστίες διάδοσης ελληνικής γλώσσας

78 διοργανωθείσες εκδηλώσεις

12 θεατρικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων 1 πρεμιέρα στο Βλαντιβοστόκ

5 βραβεύσεις

76 συμμετοχές σε εκδηλώσεις προώθησης-προβολής του ελληνικού πολιτισμού και στήριξη ενημέρωσης-χορηγοί επικοινωνίας σε εκδηλώσεις ελληνορωσικής σύμπραξης

37 δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ και πολλά άλλα…!!!    

                   ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!2020-10-19_13-25-472020-10-19_13-26-152020-10-19_13-26-462020-10-19_13-27-122020-10-19_13-27-54

2020-10-19_13-28-38

2020-10-19_13-29-08

2020-10-19_13-29-56

2020-10-19_13-30-41

2020-10-19_13-31-152020-10-14_17-06-392020-10-14_17-07-432020-07-28_12-35-40

2020-07-28_12-35-54

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου