www.ithominews.blogspot.com

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

37ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχίζει σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στην Καρδίτσα Η 11Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ-
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!
  Αρχίζει σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 στις 8:00 το βράδυ στην Καρδίτσα, η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή  πέντε χιλιάδων πεντακοσίων (5.500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 .

Η 11η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί  σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ’’ του «HOTEL KIERION» της Καρδίτσας (28/3-1/4/2019) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (2-13/4/2019), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η 11η  Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Θεόδωρο Αντωνίου(1935-2018), Luca Marenzio (1553\1554-1599) για τα 420 χρόνια από το θάνατό του, Antonio Bertali (1605-1669) για τα 350 χρόνια από το θάνατό του, Jiohann Rosenmuller(1619- 1684) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, Giuseppe Torelli(1658-1709) για τα 310 χρόνια από το θάνατό του, Henry Pursell(1659-1695) για τα 360 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Fridrich Handel (1685-1759) για τα 260 χρόνια από το θάνατό του, Hector Berlioz(1803- 1869) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του και  Johann Strauss (1825-1899) για τα 120 χρόνια από το θάνατό του.

Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, θα συμμετάσχουν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό  τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.
          Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών που φθάνει στην ενδέκατη  (11η ) του διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη και μαέστρο Θεόδωρο Αντωνίου(1935-2018) που θα ερμηνεύσουν οι Χορωδίες στο τέλος της κάθε βραδιάς με χορωδιακά εργαστήρια που θα λειτουργήσουν τα απογεύματα υπό την διεύθυνση των διακεκριμένων μαέστρων-μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής-Κριτικής Επιτροπής.





Στο Φεστιβάλ θα εμφανιστεί η διακεκριμένη  Ρωσίδα υψίφωνος Diana Kirienko που θα ερμηνεύσει άριες από όπερες. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος και μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, Leonardo Quadrini.
Επίσης, στη φετινή διοργάνωση θα υπάρξει ένα σπουδαίο, αφιέρωμα στο έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέας, ποιήτριας και δοκιμιογράφου Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο της ‘’Το ψηφιδωτό της νύχτας’’. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος θα απαγγείλει και ποιήματα.  Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος έχουν οι φιλόλογοι Μαρία Τσιτσιμπίκου-Μπαρούτα και Νότα Σκουρτανιώτη. Επίσης την εκδήλωση θα πλαισιώσουν σπουδαστές του Ωδείου Καρδίτσας- Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης.  Συγκεκριμένα, οι Αλέξανδρος Ευθυμιάδης και Νταϊάνα Λέμα θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το παραμύθι ‘’Πρασινοσκουφίτσα’’ της Ιουλίτας Ηλιοπούλου σε μουσική Γεώργιου Κουρουπού. Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Γιούλη Αγιώτη.
Ακόμη, η πολυβραβευμένη, νέα, Ιταλίδα πιανίστρια Laura Licinio θα πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου.

Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου–16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
    Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού.

Ο Αλέξης Κωστάλας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας, θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας.
        Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini,  η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος Diana Kirienko,η νέα, πολυβραβευμένη και διακεκριμένη Ιταλίδα πιανίστρια Laura Licinio και πολλοί άλλοι θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 11η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, οι οποίοι με τις  χρήσιμες συμβουλευτικές – επιμορφωτικές παρεμβάσεις τους προς τους μαθητές - Χορωδούς και τους καθηγητές μουσικής, δίνουν το στίγμα της παιδευτικής αξίας της όλης συμμετοχής και διαδικασίας.
                                ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης ΗΜΕΡΑΣ:
1η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 28/3/2019-ΩΡΑ 8:00μ.μ. Αίθουσα Εκδηλώσεων ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ” του HOTEL ‘’KIERION’’
Χαιρετισμοί-Επίσημη Έναρξη
         1. Χορωδία 10ου Γυμνασίου Βόλου και Γυμνασίου Ιωλκού, υπό τη διεύθυνση της Αικατερίνης Αποστολοπούλου
   2.Χορωδία 2ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών και μελών Χορωδίας Γυμνασίου Πευκοχωρίου Χαλκιδικής,  υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καρασαββίδη
  3. Χορωδία 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση της  Ντίνας Εγγλέζου
 4.Χορωδία Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή
     
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κοινό Έργο: «ΣΤ’ΑΛΟΓΑ» του Θεόδωρου Αντωνίου (1935-2018)
Διευθύνει η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία), και διακεκριμένη μαέστρος Suzana Kostic.

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
1)Εκπαιδευτικές Επισκέψεις των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας μαζί με την σερβική Χορωδία του Nis Children Choir Magical Note of Nis  και συναυλία από κοινού στο αμφιθέατρο του σχολείου.
2)Επίσκεψη της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στο 3ο Λύκειο Καρδίτσας και συζήτηση με τους μαθητές για τον Οδυσσέα Ελύτη και το έργο του.
Για την 11η  Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το Ε.Β.Ε. Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας  και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου