www.ithominews.blogspot.com

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

22η προτεινόμενη παράσταση – «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλλο

ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ 
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝОΥΡΙО ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΑΣ,
ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ !!!
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ


Μόσχα, 3 Σεπτεμβρίου 2020
Αγαπητοί φίλοι,
Όσο μένουμε σπίτι, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και το γνωστικό μας πεδίο, παραμένουμε σε φόρμα, μυούμεθα στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζουμε ένα νέα εγχείρημα, την παρακολούθηση, στην ελληνική, των εξαιρετικών παραστάσεων του αξιολογότατου προγράμματος της  «EΡT» Тο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ.
Το ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της «ΕΡΤ». Επί 16 χρόνια, από το 1976 έως το 1992, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα περισσότερα από 500 θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που απευθύνονταν στο κοινό που διψούσε για καλό θέατρο, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, κυρίως το κοινό της επαρχίας. Πρόκειται για σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Στο πλαίσιο του καινούριου μας αυτού εγχειρήματος, ως εικοστή δεύτερη παράσταση, προτείνουμε στο κοινό μας να παρακολουθήσει το δράμα «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλλο.
1
Ο Τάσος Λέρτας στην παράσταση «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλο/ Тасос Лертас в пьесе «Обнаженные одеваются» Луиджи Пиранделло
Βιογραφία
2
Γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα. Προερχόταν από αστική οικογένεια που ήταν ιδιοκτήτρια κτημάτων και ορυχείων θείου. Αρχικά, ήθελε να ακολουθήσει σταδιοδρομία φιλολόγου και διαλεκτολόγου (υποστηρίζει στη Βόννη μια διατριβή για τη φωνητική και τη μορφολογία του ιδιώματος της γενέτειράς του πόλης). Tα πρώτα του δημοσιεύματα είναι μικροί τόμοι λυρικών ποιημάτων που κλίνουν προς την ευαισθησία του λυκόφωτος και του ρομαντισμού, όπως τα Mal giocondo (Χαρούμενο κακό, 1889), Pasqua di Gea (Πάσχα της Γης, 1891) και Elegia renane (Ελεγεία του Ρήνου, 1895)- που έχουν συντεθεί λίγο πολύ πάνω στο πρότυπο των Ρωμαϊκών ελεγείων του Γκαίτε τα οποία μετέφρασε τον επόμενο χρόνο.
 Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελο. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Πιραντέλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ. Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο. Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Πιραντέλο το έγραψε σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι' αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του.
2020-09-02_18-13-57
Εργογραφία στο Θέατρο
·         Lumìe di Sicilia, 1910 (Νεράντζια Σικελίας)
·         Il dovere del medico, 1913 (Το καθήκον του γιατρού)
·         La ragione degli altri, 1915 (Το δίκιο των άλλων)
·         Cecè, 1915 (Τετσέ)
·         Pensaci, Giacomino, 1916 (Σκέψου το, Τζακομίνο)
·         Liolà, 1916 (Λιολά)
·         Ma non è una cosa seria, 1918 (Μα δεν είναι κάτι το σοβαρό)
·         Il giuoco delle parti, 1918
·         L'innesto, 1919
·         L'imbecille, 1922 (Ο ηλίθιος)
·         Vestire gli ignudi, 1922 (Να ντύνουμε τους γυμνούς)
·         Sagra del Signore della Nave, 1925 (Η γιορτή του Χριστού του Πλοίου)
·         Diana e la Tuda, 1927
·         L'amica delle mogli, 1927 (Η φίλη των κυριών)
·         Bellavita, 1927O di uno o di nessuno, 1929 (Ενας ή κανένας)
·         Quando si è qualcuno, 1933 (Όταν κάποιος είναι κάτι)
·         La favola del figlio cambiato, 1934 (Ο μύθος του αλλαγμένου γιου)
·         Non si sa come, 1935 (Δεν ξέρει κανείς πώς)
                                 
3
      Στέκεται κανείς αμήχανος μπροστά στην εξιστόρηση της πλοκής του έργου του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα, που μοιάζει με περιγραφή βραζιλιάνικου σίριαλ σε σελίδες τηλεοπτικού περιοδικού. Το σίγουρο είναι πως είναι εξαιρετικά εύκολο να αποδώσουμε κι εμείς τις ρυτίδες που συνήθως προσάπτει η εποχή μας στο σύνολο του έργου του Πιραντέλο. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των προσώπων, η ασάφεια των κινήτρων τους, η αποτυχία τους να εκφράσουν τι τους συμβαίνει, η συνεχής αβεβαιότητα για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, η διαρκής αυτοϋπονόμευση των ηρώων, η ανεπάρκεια της γλώσσας, όλες αυτές οι παράμετροι σαφώς συνηγορούν στην άποψη ότι ο Πιραντέλο περιγράφει μια απογυμνωμένη, κατασπαραγμένη ανθρωπότητα, που έχει χάσει κάθε ψευδαίσθηση ατομικής συγκρότησης…», αντλούμε στο πρόγραμμα της παράστασης «Να ντύσουμε τους γυμνούς» του Λουίτζι Πιραντέλο, που ανέβηκε  στο Θέατρο Τέχνης, σε μετάφραση Ελένης Γεωργίου – Γιάννου Περλέγκα και σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.
  Το έργο που παρουσιάζουμε αυτήν την εβδομάδα, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Βογιάζου βασίζεται στο έργο τoυ Λουίτζι Πιραντέλλο «Να ντύσουμε τους γυμνούς», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στη σειρά "Θέατρο της Δευτέρας" στο πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι EΡT.  
ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ –
 «Να ντύσουμε τους γυμνούς»
του Λουίτζι Πιραντέλλο
Έτος: 1978
Θεατρική σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος
Μετάφραση, διασκευή: Φρίξος Ηλιάδης
Μουσική:  Άλκης Παναγιωτόπουλος
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σοφία Ρούμπου, Τάσος Λέρτας, Ζωή Ρίζου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Νανά Νικολάου, Γιάννης Ευαγγελίδης.
2020-09-02_18-14-32
Πλοκή:
Η Ερσίλια Ντρέι είναι η γκουβερνάντα της μικρής κορούλας του πρόξενου της Ιταλίας στη Σμύρνη. Η ζωή της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευχάριστη, εξαιρουμένων των συνεχών επιπλήξεων που υφίσταται από τη γυναίκα του πρόξενου, ενός μάλλον δύσκολου χαρακτήρα. Ενας νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού, ο Φράνκο Λασπίγκα, διερχόμενος από τη Σμύρνη, ερωτεύεται και αρραβωνιάζεται την Ερσίλια. Τα κάλλη της νεαρής γκουβερνάντας, όμως, δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πρόξενο Γκρότι, ο οποίος της εξομολογείται και της επιβάλλει τον έρωτά του. Το συγκεκριμένο πάθος περιπλέκει τα πράγματα και ωθεί την Ερσίλια να παραμελήσει τα καθήκοντά της ως γκουβερνάντας.
Ένα απόγευμα, αποσπάται η προσοχή της και η μικρή κόρη του πρόξενου, που έπαιζε στο μπαλκόνι του σπιτιού της, πέφτει και σκοτώνεται. Η μητέρα του δύστυχου κοριτσιού, η οποία ανακαλύπτει ταυτοχρόνως τον παράνομο δεσμό του συζύγου της με την Ερσίλια, την απολύει…
2020-09-02_18-14-52
Την παράσταση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Aρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο:       
Κατωτέρω παρατίθεται, στην ελληνική, επιπρόσθετο υλικό:


 2020-07-10_18-21-02
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το έργο και την παράσταση.



Σάς ευχόμαστε καλλιτεχνική και ψυχική απόλαυση !!! 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!
ΧΡΗΣΙΜΗ- ΕΠΙΚАΙΡН ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!!

Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τις δράσεις του Κ.Ε.Π.
 ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!
ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

2020-07-21_19-04-09

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center
Отказаться от рассылки
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ / ΧΟΡΟΙ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
OΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ТΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Π.
στους ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ της ΗΜΕΡΑΣ της ΜΟΣΧΑΣ!!!
                                                                               Μόσχα, 4 Σεπτεμβρίου 2020
  Αγαπητοί φίλοι,
 Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π) είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει σε εορτασμούς, αφιερωμένους στην Ημέρα της Μόσχας με άρωμα  Ελλάδας, που διοργανώνονται από την Κεντρική Ένωση Βιβλιοθηκών, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού της Μόσχας, στους οποίους μετέχει το Χορευτικό Συγκρότημα του Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνικοί διευθυντές – Οξάνα Ρακτσέγιεβα και ο εν Μόσχα αποσπασμένος εκπαιδευτικός Ευστάθιος Νικητόπουλος).
Η εορταστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 (από τις 15-00 έως τις  18-00_ στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης № 163, επί της οδού: 2, Danilovskaya naberezhnaya, κτίριο 2.
Σκοπό της εκδήλωσης αποτελεί η ανάδειξη, στο πλαίσιο των εορτασμών της ρωσικής πρωτεύουσας, των τοπικών-εθνικών παραδόσεων. Η εκδήλωση εστιάζει σε ένα  ευρύ κοινό διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και προβλέπει ποικίλες δράσεις, διαδραστικές εκδηλώσεις, master-classes, παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες, διαγωνισμούς και πολλά άλλα.
Το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. θα  παρουσιάσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές του Ελληνικού Κόσμου από Θράκη, Καππαδοκία,  νησιά, όπως η Κέρκυρα, η Νάξος, τα Κύθηρα, η Λέσβος!!! Στους επισκέπτες παρέχεται η δυνατότητα να λάβουν μέρος στις επιδείξεις χορού και τα master-classes, να μυηθούν στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, να γνωρίσουν από κοντά κοστούμια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, να αισθανθούν και να γευτούν την ατμόσφαιρα της Ελλάδας !!!
2020-09-04_15-07-55
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!  ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!
ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
Ειλικρινώς υμετέρα,  με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

2020-09-04_15-09-16
2020-09-04_15-10-00
2020-09-04_15-12-05
2020-09-04_15-11-02
2020-09-04_15-13-20
2020-09-04_15-14-20
2020-09-04_15-15-37
2020-09-04_15-15-54
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center
Отказаться от рассылки
<!--[if mso]-->
-
<!--[if mso]-->
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου