www.ithominews.blogspot.com

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ο επαναστατικός συμβολισμός της σημαίας του Ρήγα για Ελευθερία ή Θάνατο

  Παρατίθεται άρθρο του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου, Ιστορικού της Ιατρικής, Προέδρου Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος

Ιστορικός της Ιατρικής

πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας

Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

 Ο επαναστατικός συμβολισμός της σημαίας

του Ρήγα για Ελευθερία ή Θάνατο

 (Δημοσιεύθηκε στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 30 Νοεμβρίου 2020, σελ. 49)

 Ο επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής το 1797 στο Σύνταγμά του, που αποτελεί και το πρώτο σύνταγμα του Ελληνισμού, με τίτλο «νέα Πολιτική Διοίκησις», περιγράφει την σημαία της δημοκρατικής του πολιτείας με μια δυναμική αναφορά σε σχετικούς συμβολισμούς.

Συγκεκριμένα, στο Παράρτημα του Συντάγματός του αναφέρει ότι η σημαία του είναι τρίχρωμη, «το κόκκινον επάνω, το άσπρον εις την μέσην και το μαύρο κάτω», δίνοντας ωστόσο κα τις ερμηνευτικές επεξηγήσεις για τα χρώματα με την δυναμική που εκφράζουν. Επεξηγεί πως το κόκκινο σημαίνει «την αυτεξουσιότητα του Ελληνικού λαού», το δικαίωμά του δηλαδή να αποφασίζει για την πορεία του, για την ελευθερία του. Το άσπρο σημαίνει το δίκαιο της επαναστάσεως των σκλαβωμένων κατά της Τυραννίας. Και το μαύρο σημαίνει την απόφαση των σκλαβωμένων να πολεμήσουν και να πεθάνουν για την ελευθερία τους, «τον υπέρ Πατρίδος και Ελευθερίας ημών θάνατο», που διατυπώθηκε με τις εμβληματικές λέξεις Ελευθερία και Θάνατος. Δυο λέξεις που έκτοτε δονούσαν τις καρδιές των Ελλήνων και εμψύχωναν τους πολεμιστές, τους επαναστάτες του 1821, ή θα ελευθερωθούμε ή θα πεθάνουμε.

           2020-12-07_18-21-46                        Ο Ρήγας, έτσι, διατύπωσε στη σημαία του και στο Σύναγμά του την μέχρι θανάτου απόφαση των Ελλήνων για την ελευθερία. Με τις διακηρύξεις του αυτές ακύρωνε όλες τις συμβιβαστικές διαθέσεις ορισμένων επιφανών λογίων, για αναβολή της επανάστασης των σκλαβωμένων στο μέλλον. Επί πλέον, εκφράζει την αποφασιστικότητά του, που κατόρθωσε να την μεταγγίζει με τον Θούριό του (στίχ. 7-10) στους σκλαβωμένους Έλληνες, διακηρύσσοντας πως πρώτιστο αγαθό και πάνω από τη ζωή είναι η ελευθερία, μνημονεύοντας τα σαράντα χρόνια της ζωής του, τότε που συνέτασσε τον Θούριο:

                        «Κάλλιο ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή

παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή.

 

 Παράλληλα, με το ψήσιμο στη φωτιά παρομοιάζει τα βάσανα της σκλαβιάς που τόσα χρόνια υπέφεραν οι Έλληνες: το παιδομάζωμα, τις θανατώσεις, τους αποκεφαλισμούς, τους ανασκολοπισμούς, τους εξισλαμισμούς, τις βαριές φορολογίες, τις αυθαιρεσίες, και γι’ αυτό αναφωνεί:

Τί σ’ ωφελεί αν ζήσης και είσαι στη σκλαβιά;

Στοχάσου πως σε ψένουν καθ’ ώραν στη φωτιά».

 

Επί πλέον, στη σημαία του ο  Ρήγας προσθέτει και το εθνόσημο, ένα «ρόπαλο του Ηρακλέους με τρεις σταυρούς επάνω». Έρχεται κατ’ αυτόν τον τρόπο  σε συνάφεια το Σύνταγμά του με τους συμβολισμούς, που ο Ρήγας καταχωρίζει στους χάρτες της δημοκρατικής του πολιτείας. Στον τίτλο της Χάρτας με τον Ηρακλή να παλεύει με την Αμαζόνα, στην παράσταση με το κοιμισμένο λιοντάρι στην Επιπεδογραφία της Κωνσταντινουπόλεως και στους χάρτες των Παρίστριων Ηγεμονιών της Βλαχίας και Μολδαβίας.

            Επισημαίνεται πως ο Ρήγας δεν έλαβε ως εθνόσημο τον φρυγικό σκούφο που είχε καθιερωθεί στην επαναστατημένη Γαλλία, από όπου, ωστόσο, παίρνει το δημοκρατικό Σύνταγμα των Ιακωβίνων του 1793 και το μεταφράζει προσθέτοντας αρκετά δικά του νέα στοιχεία. Ήθελε να έχει ελληνικά στοιχεία το εθνόσημό του. Ο φρυγικός σκούφος παρέπεμπε στην Ασία από όπου ήταν οι βάρβαροι κατακτητές, οι Πέρσες στην αρχαιότητα και τώρα οι Οθωμανοί.

            Για την απήχηση της σημαίας του Ρήγα αναφέρουμε  πως την τρίχρωμη σημαία  ύψωσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ιασίου Βενιαμίν στη Μονή των Τριών Ιεραρχών. Μόνο που  αντί για το ρόπαλο είχε τον αναγεννώμενο Φοίνικα στην μια πλευρά και τον Σταυρό στην άλλη. Στο Δραγατσάνι με την τρίχρωμη σημαία θυσιάστηκε ο Ιερός Λόχος και αυτήν χρησιμοποίησε ο Δημήτριος Υψηλάντης κατά την μετάβασή του στην Ελλάδα. Σε έγχρωμη λιθογραφία του L. Dupré (1825) την τρίχρωμη σημαία σαν του Υψηλάντη κρατάει ο αγωνιστής Νικόλαος Μητρόπουλος.

Μάλιστα, ο Νικόλαος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου, στους «Νόμους Στρατιωτικούς» των επαναστατών ανέγραψε τις επεξηγήσεις του Ρήγα, για τα τρία χρώματα της σημαίας τους: «Το άσπρο σημαίνει την αθωότητα της δικαίας ημών επιχειρήσεως κατά των τυράννων, το μαύρο τον υπέρ πατρίδος και ελευθερίας θάνατον ημών κα το κόκκινον την αυτεξουσιότητα του ελληνικού λαού».

Παρουσιάσαμε την Σημαία του επαναστάτη Ρήγα με τους εμβληματικούς συμβολισμούς της, όπου διαμορφώνεται η οριστική απόφασή του για την επανάσταση των σκλαβωμένων Ελλήνων με την διακήρυξή του σε δυο λέξεις,  Ελευθερία ή Θάνατος. Αυτήν την πρωτοποριακή σημαία του Ρήγα με τους επαναστατικούς συμβολισμούς, η κρατική Επιτροπή εορτασμού της επετείου του 1821 λησμόνησε να συμπεριλάβει στα αναμνηστικά νομίσματα με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας.

2020-12-07_18-22-07

 

Το ρόπαλο του Ηρακλέους με τους τρεις σταυρούς  στην αρχή του Συντάγματος του Ρήγα στο χειρόγραφο των Κυθήρων, που απόκειται τώρα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και κάτω στη ρωσική μετάφραση του 1798, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Ρωσίας και ανευρέθηκε το 1964 από τον Ρώσο ιστορικό καθηγητή Γρηγόρι Αρς.

 

 2020-12-07_18-22-24

 

 


                                         2020-12-07_18-23-46            

 

«Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή. Τριάντα χρόνια (1990-2020)» είναι ο τίτλος του τόμου, αφιερωμένος στον επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή, τον πατέρα της λευτεριάς μας. Στις 1228 σελίδες του Τόμου περιλαμβάνονται οι εργασίες και οι μελέτες 30 χρόνων του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου, ιστορικού της Ιατρικής, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και επιμελητού έκδοσης των ολοκληρωμένων, για πρώτη φορά, Απάντων του Ρήγα.

Πολλές μελέτες με τις πρωτότυπες έρευνες για τη ζωή και τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, εφημερίδες κ.λπ. Αυτές οι διάσπαρτες μελέτες, συγκεντρώθηκαν στον παρόντα τόμο και έχουν καταχωρισθεί κατά θεματική ενότητα και με χρονολογική σειρά, αναδεικνύοντας έτσι το εύρος των πρωτότυπων ερευνών και την προοδευτική ανάπτυξή τους με την παρέλευση των ετών. 

Οι θεματικές ενότητες είναι: για το Φυσικής Απάνθισμα, την Χάρτα της Ελλάδος και τους χάρτες της Βλαχίας και Μολδαβίας, τον Θούριο, τα Ολύμπια, το Σύνταγμα, την επαναστατική φυσιογνωμία του Ρήγα, τις αντιλήψεις του για την παιδεία,  για το επαναστατικό του σχέδιο, για το όνομα και την καταγωγή του, για την υποτιθέμενη έκδοση του ΄΄Αγαθάγγελου΄΄ από τον Ρήγα, για τη σχέση του με την Τοπική Ιστορία, διάφορες μελέτες σχετικές με τον Ρήγα και επιστολές για την ζωή και το έργο του. Συνοδεύεται  από ένα ευρετήριο τριάντα πέντε σελίδων, βοηθητικό εργαλείο για τον αναγνώστη, τον μελετητή και τον ερευνητή.

Αποστέλλεται ταχυδρομικώς ή με courier στην εξαιρετική τιμή των 20 ευρώ (πλέον τα έξοδα αποστολής). Τιμή πώλησης Καταλόγου 30 ευρώ.

 

Έκδοση Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. ISBΝ: 978-960-6733-21-5.

 Μιλτιάδoυ 3, Κηφισιά 14562

Τηλ. 210 8011066, 6944304968

e-mail: karamber@otenet.gr

2020-12-07_18-23-46


 

Опубликовано Научным обществом изучения Фера-Велестино-Риги. ISBN: 978-960-6733-21-5.

 Miltiadou 3, Кифисья 14562

Тел. 210 8011066, 6944304968

электронная почта: karamber@otenet.gr

 

1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΕΠ

ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!

ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝHΣΗ ΜΑΣ !!!

ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ -

ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΥΜΕ και ΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ  !!!

Μόσχα, 7 Δεκεμβρίου 2020

 

Αγαπητοί φίλοι,

Όσο μένουμε σπίτι, αν και ήδη όχι απαραίτητα, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, το γνωστικό μας πεδίο, να αποκτούμε καινούριες εμπειρίες και ερεθίσματα, να παραμένουμε σε φόρμα. Οι νέες συνθήκες περιορισμού, απαγορεύσεων συναθροίσεων και εξ αποστάσεως δράσεων μάς αποκαλύπτουν νέους ορίζοντες, μάς οδηγούν σε νέες δυνατότητες και προοπτικές ! 

Παρακολουθείτε τις διαδικτυακές δράσεις μας, διαλέξεις, λέσχες λόγου και  επικοινωνίας, μυούμενοι στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.

Σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις μας τελευταίων ετών, ήτοι κύκλους διαλέξεων, ημέρες Ελλάδας και διαδραστικά αφιερώματα, εκθέσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, επιστημονικές-λογοτεχνικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις !!! Σε όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τις εκδηλώσεις μας, προτείνουμε να μυηθούν στο θησαυρό και τον πλούτο του Ελληνικού Κόσμου, του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, περιηγούμενοι στο εδάφιο «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυοτόπου μας.

Για αυτή την εβδομάδα σάς προτείνουμε να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις μας και ειδήσεις μας των τελευταίων ημερών !!!

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΝΑ ΤΟΝ ΕΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ με τον ΙΩΑΝΝΗ (ΓΙΑΝΝΗ) ΚΩΦΟΠΟΥΛΟ

 

Αγαπητοί φίλοι, Έλληνες και Φιλέλληνες !!!

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει για προσεχή συναυλία του επί σειρά ετών καλού μας φίλου Γιάννη Κωφόπουλου και σάς προσκαλεί την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 20:30, στο κλαμπ "Κοζλόφ" σε ένα φωτεινό ταξίδι, μία μουσική περιήγηση στις μουσικές του Ελληνικού Κόσμου, από την αρχαιότητα έως σήμερα, μαζί με τον Έλληνα μουσικό, ερμηνευτή και συνθέτη Ιωάννη (Γιάννη) Κωφόπουλο.

2020-12-07_18-18-48

Μουσικό οδοιπορικό στον Ελληνικό Κόσμο.

 

Ο Ιωάννης, συμμετέχων πρόσφατα στο γνωστό τηλεοπτικό σόου «Φωνή»-[“Golos”], συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς της εθνο-τζαζ σκηνής, σε μια μοναδικά ατμοσφαιρική συναυλία, η οποία έχει ως σκοπό να σας ταξιδέψει στην φωτεινή Ελλάδα, αλλά και να σας προσφέρει μοναδικά θετικά συναισθήματα χαράς, ανάτασης ψυχής. Θα ακουστούν συνθέσεις των μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης), παραδοσιακά τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, η αρχαιότερη Ελληνική μουσική σύνθεση και τραγούδι, του οποίου σώζονται πλήρως και οι στίχοι και η μουσική, που έχει διασωθεί έως τις μέρες μας, «Ο Επιτάφιος του Σείκηλου», αυτοσχεδιαστικές φιούζιον συνθέσεις του Ιωάννη, αλλά και των μουσικών Γκενάντιι Λαβρεντιεφ και Παάτα Τσακαμπέρια.

 2020-12-07_18-20-04

Εισιτήρια δύνασθε να προμηθευθείτε στο Δικτυότοπο του Κλαμπ

https://kozlovclub.ru/event/ioannis-kofopulos-muzykalnoe-puteshestvie-po-grecheskomu-miru?fbclid=IwAR3F7-NiLy_K6TPGffHoO3TF4iR2TIhJCJgt6yknhZkED8q9xqe0dvIYS9w 

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

 2020-06-05_12-52-34

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, συμμετοχή της δ/ντριας του Κ.Ε.Π., διδάκτορος ιστορίας, Δώρας Γιαννίτση στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ρωσία και Ελλάδα: γλωσσικές και πολιτιστικές σχέσεις» με ανακοίνωση με τίτλο: «Οι Έλληνες στην ιστορία της Ρωσίας κατά τους νεότερους χρόνους: θεολόγοι, λόγιοι, αγιογράφοι, επιστήμονες, στρατιωτικοί, διπλωμάτες, κοινωνικό-πολιτικοί παράγοντες, επιχειρηματίες».

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/2020_12_03_simmetohi_tis_dntrias_toi_kep_doras_giannitsi_sto_diethnes_epistimoniko_sinedrio_rosia_kai_ellada_glossikes_kai_politistikes_sheseis.html

 2020-12-07_19-11-44

 

Διοργανωτές του Συνεδρίου:

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Ευχαριστούμε τους διοργανωτές για την ευγενική πρόσκληση, για τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό !!!

 2020-12-07_18-20-26

ΕΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

 2020-06-05_12-52-34

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020. Χαιρετισμός του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη Άγγελου Σιδεράτου, με τη συμμετοχή της δ/ντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση, στο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΦΙΛΙΑΣ  «Λαϊκή Διπλωματία, χθες, σήμερα, αύριο» - 2020-2021 - Marathon of Friendship “People's Diplomacy Yesterday, Today, Tomorrow” 2020-2021, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 95 ετών του ΣΥΝΕΔΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ.

 

Το χαιρετισμό του Άγγελου Σιδεράτου, με τη συμμετοχή της Δώρας Γιαννίτση, δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο

https://youtu.be/n-EBxP4ENgQ

Επιλέξατε το χρονικό απόσπασμα από 7:43:34 έως 8:03:01.

 

Ολόκληρο τον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΦΙΛΙΑΣ δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο

https://youtu.be/n-EBxP4ENgQ

 2020-12-07_18-20-43

 

Το κείμενο του χαιρετισμού του Άγγελου Σιδεράτου, σε ελληική και αγγλική, δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο https://yadi.sk/i/MBwqJRWwa3jRlA

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟΣ !!!

Τους λαούς μας συνδέουν μακραίωνοι δεσμοί ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας, που παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης, καθ΄ημάς Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών μας, από το μήνυμα καθολικής αγάπης της Αντιγόνης, αποκρινόμενης στις απειλές του Κρέοντα  «...ούτοι συνέχθην, αλλά συμφιλείν έφυν...». 

 

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές για την ευγενική πρόσκληση, για τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό !!!

2020-06-05_12-52-34

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020. Χαιρετισμός της δ/ντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση στην ολομέλεια του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού και Πρακτικού Συνεδρίου "ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΗΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ".  

Διοργανωτές συνεδρίου: "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ", Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών «Άγιος Τύχων», Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Τον χαιρετισμό της Δώρας Γιαννίτση δύνασθε να παρακολουθήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/2020_12_04_hairetismos_tis_dntrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_stin_olomeleia_toi_2oi_diethnois_epistimonikoi_kai_praktikoi_sinedrioi_ethnologikos_toirismos_sighroni_katastastikai_prooptikes_anaptiksis_sti_rosia_kai_ston_kosmo__.html

 2020-12-07_17-04-14

Για χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι επίκαιρο και σημαντικό να αξιοποιούν αυτό το δυναμικό στον τουριστικό τομέα.

 

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους διοργανωτές για την ευγενική πρόσκληση, για τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟΣ !!!

 2020-12-07_18-21-27  

Παρατίθεται άρθρο του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου, Ιστορικού της Ιατρικής, Προέδρου Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

 

Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος

Ιστορικός της Ιατρικής

πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας

Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα

 

Ο επαναστατικός συμβολισμός της σημαίας

του Ρήγα για Ελευθερία ή Θάνατο

 

(Δημοσιεύθηκε στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ, 30 Νοεμβρίου 2020, σελ. 49)

 

Ο επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής το 1797 στο Σύνταγμά του, που αποτελεί και το πρώτο σύνταγμα του Ελληνισμού, με τίτλο «νέα Πολιτική Διοίκησις», περιγράφει την σημαία της δημοκρατικής του πολιτείας με μια δυναμική αναφορά σε σχετικούς συμβολισμούς.

Συγκεκριμένα, στο Παράρτημα του Συντάγματός του αναφέρει ότι η σημαία του είναι τρίχρωμη, «το κόκκινον επάνω, το άσπρον εις την μέσην και το μαύρο κάτω», δίνοντας ωστόσο κα τις ερμηνευτικές επεξηγήσεις για τα χρώματα με την δυναμική που εκφράζουν. Επεξηγεί πως το κόκκινο σημαίνει «την αυτεξουσιότητα του Ελληνικού λαού», το δικαίωμά του δηλαδή να αποφασίζει για την πορεία του, για την ελευθερία του. Το άσπρο σημαίνει το δίκαιο της επαναστάσεως των σκλαβωμένων κατά της Τυραννίας. Και το μαύρο σημαίνει την απόφαση των σκλαβωμένων να πολεμήσουν και να πεθάνουν για την ελευθερία τους, «τον υπέρ Πατρίδος και Ελευθερίας ημών θάνατο», που διατυπώθηκε με τις εμβληματικές λέξεις Ελευθερία και Θάνατος. Δυο λέξεις που έκτοτε δονούσαν τις καρδιές των Ελλήνων και εμψύχωναν τους πολεμιστές, τους επαναστάτες του 1821, ή θα ελευθερωθούμε ή θα πεθάνουμε.

 2020-12-07_18-21-46

Ο Ρήγας, έτσι, διατύπωσε στη σημαία του και στο Σύναγμά του την μέχρι θανάτου απόφαση των Ελλήνων για την ελευθερία. Με τις διακηρύξεις του αυτές ακύρωνε όλες τις συμβιβαστικές διαθέσεις ορισμένων επιφανών λογίων, για αναβολή της επανάστασης των σκλαβωμένων στο μέλλον. Επί πλέον, εκφράζει την αποφασιστικότητά του, που κατόρθωσε να την μεταγγίζει με τον Θούριό του (στίχ. 7-10) στους σκλαβωμένους Έλληνες, διακηρύσσοντας πως πρώτιστο αγαθό και πάνω από τη ζωή είναι η ελευθερία, μνημονεύοντας τα σαράντα χρόνια της ζωής του, τότε που συνέτασσε τον Θούριο:

                        «Κάλλιο ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή

παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή.

 

 Παράλληλα, με το ψήσιμο στη φωτιά παρομοιάζει τα βάσανα της σκλαβιάς που τόσα χρόνια υπέφεραν οι Έλληνες: το παιδομάζωμα, τις θανατώσεις, τους αποκεφαλισμούς, τους ανασκολοπισμούς, τους εξισλαμισμούς, τις βαριές φορολογίες, τις αυθαιρεσίες, και γι’ αυτό αναφωνεί:

Τί σ’ ωφελεί αν ζήσης και είσαι στη σκλαβιά;

Στοχάσου πως σε ψένουν καθ’ ώραν στη φωτιά».

 

Επί πλέον, στη σημαία του ο  Ρήγας προσθέτει και το εθνόσημο, ένα «ρόπαλο του Ηρακλέους με τρεις σταυρούς επάνω». Έρχεται κατ’ αυτόν τον τρόπο  σε συνάφεια το Σύνταγμά του με τους συμβολισμούς, που ο Ρήγας καταχωρίζει στους χάρτες της δημοκρατικής του πολιτείας. Στον τίτλο της Χάρτας με τον Ηρακλή να παλεύει με την Αμαζόνα, στην παράσταση με το κοιμισμένο λιοντάρι στην Επιπεδογραφία της Κωνσταντινουπόλεως και στους χάρτες των Παρίστριων Ηγεμονιών της Βλαχίας και Μολδαβίας.

            Επισημαίνεται πως ο Ρήγας δεν έλαβε ως εθνόσημο τον φρυγικό σκούφο που είχε καθιερωθεί στην επαναστατημένη Γαλλία, από όπου, ωστόσο, παίρνει το δημοκρατικό Σύνταγμα των Ιακωβίνων του 1793 και το μεταφράζει προσθέτοντας αρκετά δικά του νέα στοιχεία. Ήθελε να έχει ελληνικά στοιχεία το εθνόσημό του. Ο φρυγικός σκούφος παρέπεμπε στην Ασία από όπου ήταν οι βάρβαροι κατακτητές, οι Πέρσες στην αρχαιότητα και τώρα οι Οθωμανοί.

            Για την απήχηση της σημαίας του Ρήγα αναφέρουμε  πως την τρίχρωμη σημαία  ύψωσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ιασίου Βενιαμίν στη Μονή των Τριών Ιεραρχών. Μόνο που  αντί για το ρόπαλο είχε τον αναγεννώμενο Φοίνικα στην μια πλευρά και τον Σταυρό στην άλλη. Στο Δραγατσάνι με την τρίχρωμη σημαία θυσιάστηκε ο Ιερός Λόχος και αυτήν χρησιμοποίησε ο Δημήτριος Υψηλάντης κατά την μετάβασή του στην Ελλάδα. Σε έγχρωμη λιθογραφία του L. Dupré (1825) την τρίχρωμη σημαία σαν του Υψηλάντη κρατάει ο αγωνιστής Νικόλαος Μητρόπουλος.

Μάλιστα, ο Νικόλαος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου, στους «Νόμους Στρατιωτικούς» των επαναστατών ανέγραψε τις επεξηγήσεις του Ρήγα, για τα τρία χρώματα της σημαίας τους: «Το άσπρο σημαίνει την αθωότητα της δικαίας ημών επιχειρήσεως κατά των τυράννων, το μαύρο τον υπέρ πατρίδος και ελευθερίας θάνατον ημών κα το κόκκινον την αυτεξουσιότητα του ελληνικού λαού».

Παρουσιάσαμε την Σημαία του επαναστάτη Ρήγα με τους εμβληματικούς συμβολισμούς της, όπου διαμορφώνεται η οριστική απόφασή του για την επανάσταση των σκλαβωμένων Ελλήνων με την διακήρυξή του σε δυο λέξεις,  Ελευθερία ή Θάνατος. Αυτήν την πρωτοποριακή σημαία του Ρήγα με τους επαναστατικούς συμβολισμούς, η κρατική Επιτροπή εορτασμού της επετείου του 1821 λησμόνησε να συμπεριλάβει στα αναμνηστικά νομίσματα με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας.

 2020-12-07_18-22-07

Το ρόπαλο του Ηρακλέους με τους τρεις σταυρούς  στην αρχή του Συντάγματος του Ρήγα στο χειρόγραφο των Κυθήρων, που απόκειται τώρα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και κάτω στη ρωσική μετάφραση του 1798, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Ρωσίας και ανευρέθηκε το 1964 από τον Ρώσο ιστορικό καθηγητή Γρηγόρι Αρς.

 2020-12-07_18-22-24

Επίσης, παραθέτουμε ενημέρωση για πρόσφατη έκδοση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

                                                      

 2020-12-07_18-23-46

«Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή. Τριάντα χρόνια (1990-2020)» είναι ο τίτλος του τόμου, αφιερωμένος στον επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή, τον πατέρα της λευτεριάς μας. Στις 1228 σελίδες του Τόμου περιλαμβάνονται οι εργασίες και οι μελέτες 30 χρόνων του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου, ιστορικού της Ιατρικής, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και επιμελητού έκδοσης των ολοκληρωμένων, για πρώτη φορά, Απάντων του Ρήγα.

Πολλές μελέτες με τις πρωτότυπες έρευνες για τη ζωή και τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, εφημερίδες κ.λπ. Αυτές οι διάσπαρτες μελέτες, συγκεντρώθηκαν στον παρόντα τόμο και έχουν καταχωρισθεί κατά θεματική ενότητα και με χρονολογική σειρά, αναδεικνύοντας έτσι το εύρος των πρωτότυπων ερευνών και την προοδευτική ανάπτυξή τους με την παρέλευση των ετών. 

Οι θεματικές ενότητες είναι: για το Φυσικής Απάνθισμα, την Χάρτα της Ελλάδος και τους χάρτες της Βλαχίας και Μολδαβίας, τον Θούριο, τα Ολύμπια, το Σύνταγμα, την επαναστατική φυσιογνωμία του Ρήγα, τις αντιλήψεις του για την παιδεία,  για το επαναστατικό του σχέδιο, για το όνομα και την καταγωγή του, για την υποτιθέμενη έκδοση του ΄΄Αγαθάγγελου΄΄ από τον Ρήγα, για τη σχέση του με την Τοπική Ιστορία, διάφορες μελέτες σχετικές με τον Ρήγα και επιστολές για την ζωή και το έργο του. Συνοδεύεται  από ένα ευρετήριο τριάντα πέντε σελίδων, βοηθητικό εργαλείο για τον αναγνώστη, τον μελετητή και τον ερευνητή.

Αποστέλλεται ταχυδρομικώς ή με courier στην εξαιρετική τιμή των 20 ευρώ (πλέον τα έξοδα αποστολής). Τιμή πώλησης Καταλόγου 30 ευρώ.

 

Έκδοση Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. ISBΝ: 978-960-6733-21-5.

 Μιλτιάδoυ 3, Κηφισιά 14562

Τηλ. 210 8011066, 6944304968

e-mail: karamber@otenet.gr

2020-06-05_12-52-34

Τα ταλέντα μας.

 2020-12-07_18-24-10

Τα μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματός μας (Κ.Ε.Π.) είναι άνθρωποι εξαιρετικά πολύπλευροι, σφαιρικοί, ταλαντούχοι, διότι είναι παντελώς αποδεκτό και αποδεδειγμένο, ότι ένα ταλαντούχο άτομο είναι ταλαντούχο σε όλα! Είμαστε όλοι μας τόσο διαφορετικοί, αλλά, τελικά, όλους μάς συσπειρώνει και μάς συνδέει η αγάπη μας για την Ελλάδα και, φυσικά, για τους ελληνικούς χορούς!

 

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 ήρθαμε να υποστηρίξουμε το νέο μέλος του Συγκροτήματός μας, τη νεαρή μουσικό Irina Shashkova-Paterson, η οποία έχει κοντσέρτο στη Μικρή Αίθουσα του Κρατικού Ωδείου «Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας.

 

Η Ιρίνα αποφοίτησε από τη σχολή του Ωδείου Μόσχας με ειδίκευση στο όργανο και αυτή τη στιγμή παρακολουθεί πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα "Όργανο, συναυλιακή εκτέλεση/ερμηνεία". 

 

Αν και η Ιρίνα μόλις πρόσφατα ενσωματώθηκε στην ομάδα μας, ήδη προλάβαμε να συνάψουμε φιλία, να αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης. Σήμερα, στο Ωδείο «Τσαϊκόφσκι», η Ιρίνα και οι συνάδελφοί της, με την μουσική ερμηνεία τους, μάς δώρισαν ένα άπλετο φάσμα συναισθημάτων: η μουσική μας ανάγει σε μια κατάσταση αρμονίας, η συνάντηση με φίλους μάς δωρίζει την αίσθηση ευτυχίας. Σας ευχαριστούμε !

Video

2020-12-07_18-24-28

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

2020-06-05_12-52-34 

Εφιστούμε την προσοχή σας στα καινούρια άρθρα στο εδάφιο «Βιβλιοθήκη» του Δικτυοτόπου του Κ.Ε.Π.

Παρατίθεται άρθρο του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου, Ιστορικού της Ιατρικής, Προέδρου Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα «Ο επαναστατικός συμβολισμός της σημαίας του Ρήγα για Ελευθερία ή Θάνατο»

http://www.hecucenter.ru/up/%20κρυμμένοι%20συμβολισμοι%20στη%20ΧΑΡΤΑ,%20ΤΑ%20ΝΕΑ%205-11-2020.pdf

2020-06-05_12-52-34

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!

ΧΡΗΣΙΜΗ- ΕΠΙΚАΙΡН ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!!

2020-06-05_12-52-34

Επίσης, σάς προτείνουμε και σάς συνιστούμε να παρακολουθείτε τα διάφορα ενημερωτικά-παιδαγωγικά-διαφωτιστικά εδάφια του Δικτυότοπού μας  www.hecucenter.ru  

  • Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη «Ελληνική κουζίνα», http://www.hecucenter.ru/gr/greekfood/, την οποία επιμελείται η Ελληνίστρια, διδάκτωρ ιστορίας Άννα Λουμπότσκαγια. Κατωτέρω παρατίθεται υλικό από τυις πρόσφατες αναρτήσεις μας:

 2020-11-23_17-15-08

  • Εδάφιο «Βιβλιοθήκη» με πλούσια βιβλιογραφία, μεταξύ άλλων και σε ηλεκτρονική μορφή  http://www.hecucenter.ru/gr/library/ 

7_d7c7d4a3

  • Eδάφιο «Έλληνες και Φιλέλληνες» http://www.hecucenter.ru/gr/diaspora/
  • Eδάφιο «Η Ελλάδα σήμερα» http://www.hecucenter.ru/gr/greece/
  • Eδάφιο «Σελίδες από την ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας» http://www.hecucenter.ru/gr/greekfamily/
  • Eδάφιο «Επαγγελματική αποκατάσταση» http://www.hecucenter.ru/gr/job/
  • εδάφιο «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ», στο οποίο ο προσφάτως αφιχθείς στη ρωσική πρωτεύουσα ομογενής μας ή Φιλέλληνας δύναται να αντλήσει χρήσιμη, κατά τη γνώμη μας, πληροφόρηση για τα ελληνικά σημεία της Μόσχας, τα αξιοθέατά της, τα θεάματα και καταστήματά της, ενημέρωση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνίες κ.λπ. http://www.hecucenter.ru/gr/helpfulinfo/hrisimes_plirofories.html
  • Στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου, σκηνοθέτη Γιώργου Μεσσάρη «Τελεία και Παύλα», που αναφέρεται σε οξύτατα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου και δεν δύναται να αφήσει ασυγκίνητο τον καθένα μας http://www.hecucenter.ru/gr/laststraw/
  • 2020-08-17_13-33-52
  • Συνεχίζεται να εμπλουτίζεται με εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα η στήλη του σημαντικού Έλληνα δημοσιογράφου Νίκου Σιδηρόπουλου «Τα πρόσωπα του Ελληνισμού», http://www.hecucenter.ru/gr/ellin/
  • Εδάφιο «Τα Μ.Μ.Ε. για το Κ.Ε.Π.»  http://www.hecucenter.ru/gr/press/
  • Στο εδάφιο "Ειδήσεις από την Ελλάδα" αναρτώνται νέα και ενημέρωση πολιτιστικού, εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, για τη Χώρα μας, που έχουν την ευγενική καλοσύνη να μας αποστέλνουν άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, καλοί μας φίλοι από την Ελλάδα, αλλά και παρακολουθούμε και εντοπίζουμε και εμείς  http://www.hecucenter.ru/gr/greeknews/
  • ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Ε.Π - http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/

8_c6c03550

2020-08-17_13-55-02

2020-06-29_13-32-16

2020-07-02_16-29-58

Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/news/2020__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

СБЕРБАНК__ПОЖЕРТВОВАНИЕ.xls 

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π, Δώρας Γιαννίτση.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_diatiroime_tin_epagripnisi_mas_dieirinoime_tois_orizontes_mas__mazi_me_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ & ΨΥΧΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός δράσεων Κ.Ε.Π. έτους 2020.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ εξαμήνου τρέχοντος έτους 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_gia_to_a_eksamino_2020.html

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) περιόδου 10μήνου έτους 2020 (Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020)δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2020.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Α΄ περιόδου 10μήνου έτους 2020 (Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_gia_tin_periodo_10minoi_ianoiarioioktovrioi_2020.html

9_6b81f276

2020-06-29_13-32-16

2020-07-02_16-29-58

 

                                                                foto_20

 

 

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР (ГКЦ) –

НАШЕ ОБЩЕЕ ДОСТОЯНИЕ !!!

уже 16-й ГОД ВМЕСТЕ с ВАМИ –

ОТЧЕТ РАБОТЫ ГКЦ за первые 10 месяцев 2020 года

(период января-октября) !!!

650 учащихся

23 языковых группы

11 площадок

97 проведенных мероприятий, среди которых лектории, мероприятия, посвящённые памятным датам, Национальным Дням, проектной деятельности [Греческий Разговорный Клуб, Встречая Интересных Людей, летнее кино по-гречески ]

9 театральных постановок, среди них 1 премьера в Москве

1 награда

57 участий в прочих профильных мероприятиях и оказание информационной поддержки делу продвижения эллинизма и греко-российского взаимодействия

32 публикации в СМИ и многое другое!!!

 МЫ ВМЕСТЕ – МЫ ЕДИНЫЙ МИР!!!       

10_14a7ed12

                                                                foto_20

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –

ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ !!!

16η συνεχόμενη χρоνιά ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! –

Απολογισμός δράσης Κ.Ε.Π. για το δεκάμηνο 2020

(περίοδος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020)!!!

650 σπουδαστές

23 τμήματα ελληνικής γλώσσας

11 εστίες διάδοσης ελληνικής γλώσσας

97 διοργανωθείσες εκδηλώσεις

9 θεατρικά εγχειρήματα, μεταξύ των οποίων 1 πρεμιέρα στο Βλαντιβοστόκ

1 βραβεύσεις

57 συμμετοχές σε εκδηλώσεις προώθησης-προβολής του ελληνικού πολιτισμού και στήριξη ενημέρωσης-χορηγοί επικοινωνίας σε εκδηλώσεις ελληνορωσικής σύμπραξης

32 δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ και πολλά άλλα…!!!   

                   ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

2020-06-05_12-43-01

2020-12-07_19-11-44

 2020-12-07_18-20-43

 

 2020-12-07_17-04-14

2020-12-07_18-24-10

2020-12-07_18-24-28

2020-07-16_17-32-45

2020-06-05_12-43-01

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου