www.ithominews.blogspot.com

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΤΥΡΙΝΗ – ρωσική εορτή ΜΑΣΛΕΝΙΤΣΑ» στο Κρεμλίνο του Ιζμάιλοβο

 

                                        Μόσχα, 18 Μαρτίου 2021       

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και το Κ.Ε.Π. στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΤΥΡΙΝΗ – ρωσική εορτή ΜΑΣΛΕΝΙΤΣΑ» στο Κρεμλίνο του Ιζμάιλοβο

ΕΛΛΗΝΕΣ & ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ όλου του κόσμου - ΕΝΩΘΕΙΤΕ !!!

απόλυτη ψυχική ευφορία – χορεύουμε γαϊτανάκι κάτω από το κατάλευκο μοσχοβίτικο χιόνι και το απολαμβάνουμε κυριολεκτικά!!!

Αγαπητοί φίλοι!

Είναι δύσκολο να περιγράψουμε την έντονη συναισθηματική φόρτιση, την ψυχική ανάταση, τη χαρά και τον αστείρευτο παλμό, τα συναισθήματα χαράς, ψυχικής ευφορίας, συσπείρωσης, ενότητας, την απύθμενη θετική ενέργεια και αύρα, που βιώσαμε και μοιραστήκαμε με το ενθουσιασμένο πολυάριθμο κοινό κατά τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (καλλιτεχνική δ/νση - Οξάνα Ρακτσέγιεβα, με την αρωγή και σύμπραξη του εν Μόσχα αποσπασμένου εκπαιδευτικού Ευστάθιου Νικητόπουλου) στο εορταστικό φεστιβάλ «ΤΥΡΙΝΗ – ρωσική εορτή ΜΑΣΛΕΝΙΤΣΑ», που στις 14 Μαρτίου 2021 στο γνωστό θεματικό πάρκο της Μόσχας -  συγκρότημα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων Κρεμλίνο του Ιζμάιλοβο. Με ένα πλούσιο, πολυεπίπεδο και σφαιρικό  αφηγηματικό, συναυλιακό-χορευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και master-classes, το πολυπληθές κοινό του φεστιβάλ κατασυγκινήθηκε, μυήθηκε στην Παραδοσιακή Ελλάδα, στη χαρά και τη διασκέδαση της Τυρινής, συμμετείχε με εξαιρετική δεξιοτεχνία στους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, στροβιλίστηκε στη διασκέδαση και στα παιχνίδια, που παρουσιάσαμε !!!

 

Παρατίθενται σύνδεσμοι σε βίντεο από την εκδήλωση:

https://yadi.sk/i/fSu21q5AXAWZCA

https://yadi.sk/i/0ld2ee7BMbZZXQ

 https://yadi.sk/d/3kkzTHasVFpw-w

 

Παρατίθεται σύνδεσμος σε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

https://yadi.sk/d/rdmCwsvBU0fm4Q

Πληροφορίες για τα έθιμα της Αποκριάς και της Τυρινής στην Ελλάδα   (σε ρωσική και ελληνική) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο

ΑΠΟΚΡΙΕΣ_ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟΚΡΙΑ-ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

Τα αποκριάτικα έθιμα ανά την Ελλάδα

Масленичные Обычаи Греции

 

Επισυνάπτουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον υλικό για τις παραδόσεις του Καρναβαλιού, του Τριωδίου, που ετοίμασε το ιδιαίτερα δραστήριο και δημοφιλές μέλος του Χορευτικού μας Συγκροτήματος, η αγαπητή σε όλους μας Ελένη Τιμοθέου.

Οι παραδόσεις του ελληνικού καρναβαλιού της περιόδου της Τυρινής [«Maslenitsa» στη ρωσική] συνδέονται με τους εορτασμούς των αρχαίων χρόνων, οι οποίοι έλαβαν χώρα για να αφομοιωθούν από τη χριστιανική παράδοση. Τα έθιμα μερικές φορές συνδέονται με την ιστορία και τους θρύλους κάθε περιοχής, και μερικές φορές εμφανίστηκαν ως δικαιολογία για να αποσπάσουν την καθημερινή ζωή.

Από τους λίγους που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα από την αρχαιότητα, αυτό είναι ένα γαϊτανάκι - Γαϊτανάκι. Ο χορός μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, και άρχισε να συνδυάζεται ιδανικά με άλλα τοπικά έθιμα, καθώς η ικανότητα των χορευτών και του ειδικού χαρακτήρα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Η λέξη Από τους λίγους που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα από την αρχαιότητα, αυτό είναι ένα γαϊτανάκι – Γαϊτανάκι - "gaitanaki" είναι ένα υποκατάστατο του "gaitan", που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, και δημιουργείται λόγω της τάσης της ελληνικής γλώσσας να προσθέτει το επίθημα "-aki" για να υποδηλώσει μια μειωμένη έννοια. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι, αλλά υπάρχουν εικασίες ότι το όνομά του συνδέεται με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, την ιωνική αποικία της Σάμου (κάτοικοι του νησιού της Σάμου), διάσημη για την παραγωγή κορδελλών. Οι κορδέλες ήταν συνήθως κατασκευασμένες από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν φορέματα.

Χρειάζονται 13 άτομα για να δημιουργήσουν έναν χορό. Κάποιος κρατά έναν ξύλινο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες (ή 24 από 2), καθένα με διαφορετικό χρώμα. Αυτές οι κορδέλες ονομάζονται Haitania και έδωσαν το όνομα στο έθιμο. Γύρω από το πόλο, 12 χορευτές κρατούν ένα καρουσέλ ενώ χορεύουν σε ζευγάρια, παίζοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Καθώς κινούνται γύρω από τον πόλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται και καθώς περιστρέφουν πλέκουν κορδέλες γύρω από τον πόλο για να δημιουργήσουν πολύχρωμους συνδυασμούς. Όταν όλες οι κορδέλες είναι τυλιγμένες και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στον πόλο, η κατεύθυνση του χορού αντιστρέφεται και μετά την ανάπτυξη των καρουζέλ, ο χορός τελειώνει.

Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών πιστεύεται ότι υποδηλώνει την εναλλαγή των μηνών του έτους. Σε πολλές κοινωνίες, ειδικά σε αγροτικές, το καρουσέλ συμβολίζει την ενότητα και τη συντροφικότητα. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στο θάνατο, από τη θλίψη στη χαρά, από το χειμώνα έως την άνοιξη και το αντίστροφο.

Είναι επίσης διακοπές χαράς, που συνδυάζεται με την αφύπνιση της φύσης την άνοιξη. Το φεστιβάλ και το καρναβάλι θυμίζουν το φεστιβάλ της Αντεστερίας, ένα φεστιβάλ λουλουδιών που σχετίζονται με τη λατρεία του Διονύσου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θυσιάστηκαν λουλούδια. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για τρεις ημέρες σε πανσέληνο μετά από δύο πανσέληνα μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο (μέσα Φεβρουαρίου). Το καρναβάλι συνδέεται επίσης με γιορτές και ασυνήθιστες συμπεριφορές ... όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των Διονυσίων φεστιβάλ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Είναι πολύ σημαντικό ότι κανένας από τους χορευτές δεν αναμιγνύει τη σειρά της ακολουθίας. Διαφορετικά, δεν θα ήταν δυνατή η προώθηση. Και σήμερα - ΖΗΤΩ !!! Τα καταφέραμε!

 

Ένας από τους διασκεδαστικούς, άτακτους χορούς του ελληνικού καρναβαλιού από ένα από τα νησιά των Δωδεκανήσων - τη Λέρο. Ονομάζεται "Σκούπα" και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους βοσκούς, που τους άρεσε να τον χορεύουν.

Με την πάροδο του χρόνου, εντάχθηκε στις καρναβαλικές διακοπές. Χορεύεται από 6-7 ζευγάρια και έναν άντρα. Γενικά, πρέπει να υπάρχουν περισσότερα για έναν άνδρα ταυτόχρονα.

Έτσι, ένας άντρας χωρίς ζεύγος κρατά μια σκούπα και τραγουδά "Μαύρα μάτια, μαύρα μάτια, έκλεψες τα νιάτα μου ..." και αστεία με διάφορα πειράγματα και γελοία. Οι υπόλοιποι του ανταπαντούν και τον περιγελούν, μπορεί να τους κυνηγήσει και να τους νικήσει με σκούπα Όταν ακούμε "αλλαγή" - τότε οι άντρες πρέπει να αλλάζουν κορίτσια. Αυτός που έμεινε χωρίς κορίτσι - χορεύει με σκούπα μέχρι το επόμενο "Αλλαγή".

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Ο χορός χορεύτηκε αρκετές φορές. Ήταν πολύ διασκεδαστικό και ζωηρό!

 

Από το βιβλίο του Ιωάννη Τσουχλαράκη "Κρητικοί Χοροί, Μύθος, Ιστορία, Παράδοση, Αθήνα 2000" μαθαίνουμε για τον χορό "Ζερβέδεξος", ο οποίος έχει χαρούμενο πνεύμα και χορεύεται κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Καρναβαλιού κατά την περίοδο της Τυρινής, της γνωστής ως «Μάσλενιτσα@ στη Ρωσία.

Αυτός αναφέρει:

«Αυτός είναι ο χορός της επαρχίας της Ιεράπετρας. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες, το ένα μετά το άλλο, πρώτα σε κύκλο και μετά σε ελεύθερη μορφή. Έχει υπογραφή χρόνου 2/4, 6 βήματα. Και τα χέρια συνδέονται με ένα μαντήλι. Οι χορευτές απλώνουν το δεξί τους χέρι και το αρπάζουν από το μαντήλι μπροστά από τον αριστερό ώμο. Στην αρχή της μουσικής, όλοι χορεύουν, περπατούν προς τα εμπρός, ένας σκληρός ήχος και όλοι οι χορευτές αλλάζουν κατεύθυνση, έτσι ώστε ο πρώτος να γίνει ο τελευταίος και ο δεύτερος να είναι ο πρώτος. Στο χωριό Κρούστα, χόρευαν σε 7 βήματα και με τα χέρια στις παλάμες.

Το όνομα του χορού συνδέεται με την εναλλασσόμενη κατεύθυνση: το ένα μπροστά, το άλλο πίσω, και στη συνέχεια ο καθένας πηγαίνει προς τα αριστερά ζερβά (αριστερά), και στη συνέχεια όλοι πηγαίνουν προς τα δεξιά. Οι παλαιότεροι μουσικοί έπαιζαν συχνά αυτόν τον χορό σε πάρτι, αργότερα την ίδια μέρα, όταν ήθελαν να διασκεδάσουν.

 

 

Το να παρατηρούμε τα χαρούμενα πρόσωπά σας, εκείνα τα λαμπερά μάτια σας, τον ενθουσιασμό σας, την ψυχική σας ανάταση ,τη γενικότερη χαρούμενη διάθεσή σας, αποτελεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ !!! Τα ΘΕΡΜΑ μας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!! Κανένα χιόνι δεν μας εμποδίζει !!! Τα υπέροχα κείμενα της Ελένης Τιμοθέου συμπληρώνουν αρμονικά και ουσιαστικά τη συνολική δημιουργική εικόνα του Χορευτικού Συγκροτήματος του Κ.Ε.Π. !!! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ !!! ΠΕΤΑΕΙ Η ΟΜΑΔΑ !!!👏👍😘😊😍👏👍

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και όλη η ομάδα του Κ.Ε.Π.

                      

 

              

Фото с предыдущих выступлений наших Коллективов и ДНЕЙ ЭЛЛАДЫ !!! Φωτογραφίες από προηγούμενες παρουσιάσεις των Συγκροτημάτων μας και ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!!

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

LinkedIN: http://www.linkedin.com/company/hellenic-cultural-center

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου