www.ithominews.blogspot.com

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

7η προτεινόμενη παράσταση – «ΠΑΙΧΤΕΣ», Νικολάι Βασίλιεβιτς ΓΚΟΓΚΟΛ


ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΑΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ !!!
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ
7η προτεινόμενη παράσταση –
 «ΠΑΙΧΤΕΣ»,
Νικολάι Βασίλιεβιτς ΓΚΟΓΚΟΛ

Μόσχα, 20 Μαΐου 2020
Αγαπητοί φίλοι,
Όσο μένουμε σπίτι, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και το γνωστικό μας πεδίο, παραμένουμε σε φόρμα, μυούμεθα στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζουμε ένα νέα εγχείρημα, την παρακολούθηση, στην ελληνική, των εξαιρετικών παραστάσεων του αξιολογότατου προγράμματος της  «EΡT» Тο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ.

Το ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της «ΕΡΤ». Επί 16 χρόνια, από το 1976 έως το 1992, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα περισσότερα από 500 θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που απευθύνονταν στο κοινό που διψούσε για καλό θέατρο, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, κυρίως το κοινό της επαρχίας. Πρόκειται για σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
  2020-05-20_15-25-58
Στο πλαίσιο του καινούριου μας αυτού εγχειρήματος, ως έβδομη  παράσταση, επιστρέφοντας στο ρωσικό κλασσικό ρεπερτόριο, προτείνουμε στο κοινό μας να παρακολουθήσει την παράσταση  «ΠΑΙΧΤΕΣ» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ.
Ο Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ ( Мико́ла Васи́льович Го́голь, Ρωσικά: Николай Васильевич Гоголь, 1 Απριλίου 1809 - 4 Μαρτίου 1852) ήταν Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Έγραψε πολλά διηγήματα, κορυφαίο του έργο το μυθιστόρημα «Νεκρές ψυχές», θεατρικά έργα - από τα καλύτερα του παγκόσμιου δραματολογίου, όπως «Ο επιθεωρητής», καθώς και κάποια ποιήματα. Τα έργα του συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ρωσικής ρεαλιστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και θεωρείται εφάμιλλος μεγάλων συγγραφέων όπως οι Λέων ΤολστόιΙβάν ΤουργκένιεφΦιοντόρ Ντοστογιέφσκι κι ο ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν.
Αναλυτικότερα για τον συγγραφέα https://el.wikipedia.org/wiki/Νικολάι_Γκόγκολ
2020-05-20_15-26-35
Η υπόθεση του έργου:
Σ’ ένα μικρό πανδοχείο μιας επαρχίας, ένας ικανός χαρτοπαίκτης με ειδίκευση στις απάτες της τράπουλας έρχεται με σκοπό να αλιεύσει τα ανυποψίαστα θύματά του. 
Όμως εκεί τον περιμένει κάτι απρόσμενο...
Στο ίδιο πανδοχείο, όμως, γνωρίζεται με μια μικρή συμμορία χαρτοπαικτών, οι οποίοι ετοιμάζουν στημένες απάτες με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από τους ανυποψίαστους περαστικούς. Οι τρεις θαμώνες, απατεώνες – επαγγελματίες χαρτοπαίχτες θα συναντηθούν, έτσι το παιχνίδι θα εξελιχθεί από μια απλή χαρτοπαικτική παρτίδα σε μια κωμικοτραγική φάρσα με απρόσμενες συνέπειες. Η αγωνία, το πάθος και η αλαζονεία παρασύρουν τους παίκτες σε ένα παιχνίδι χωρίς επιστροφή.
Ένα παιχνίδι για το τυφλό πάθος της ανθρώπινης ψυχής. Ένα έργο που διεισδύει στην απληστία, την αλαζονεία και την κτητικότητα του ανθρώπου.
Ο Νικολάι Γκόγκολ αποτελεί τόσο για την παγκόσμια όσο και για τη Ρωσική λογοτεχνία, ένα αιώνιο σύμβολο και σημείο αναφοράς, παρά το γεγονός ότι έφυγε από τη ζωή μόλις σε ηλικία 45 ετών χτυπημένος από μελαγχολία και ψυχικές νευρώσεις, επηρεασμένος από τις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις της εποχής του. Τα έργα του, βαθειά διεισδυτικά στην ανθρώπινη συνείδηση, είναι γεμάτα πάθος και ζωή, με χαρακτήρες ζωντανούς και ταραχώδεις, ανθρώπους απλούς και καθημερινούς, ωστόσο με τόσο σύνθετο ψυχισμό. Ανθρώπους που παλεύουν με εσωτερικές συγκρούσεις, βάζουν σε δοκιμασία τις μεταξύ τους σχέσεις, φθάνουν σε αδιέξοδα δίχως επιστροφή. Τα έργα του συγγραφέα καταδεικνύουν σε πλάτος και βάθος όλο το φάσμα της αυταπάτης του ανθρώπου, της φθοράς του, της τραγικότητάς του. Ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι ταπεινά παραδεχόταν την οφειλή του στον Γκόγκολ.
«Οι Παίκτες», αν και γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, είναι ένα έργο πάντα επίκαιρο και ανατρεπτικό. Με αφορμή το πάθος των ηρώων για τη χαρτοπαιξία και τον τζόγο, διαπραγματεύεται «αιώνια αθεράπευτα στίγματα» της ψυχής, για να σχολιάσει, εν τέλει, την απελπισία της κτητικότητας.
Σπάνια ένας συγγραφέας εμβαθύνει τόσο στην ανθρώπινη φύση, με έναν τρόπο τόσο διεισδυτικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό. Ο Γκόγκολ στήνει αριστοτεχνικά ένα παιχνίδι φαρσοκωμωδίας, στο οποίο, παρά την εξωτερική ιλαρότητά του, αποκαλύπτονται οι σκληρές αλήθειες για την απληστία του ανθρώπου, την ευμετάβλητη ψυχοσύνθεσή του, την καταβύθισή του στην αλαζονεία.
Αν και σε πρώτη "ανάγνωση" φαίνεται ότι πρόκειται για μια φάρσα με έντονες κωμικές καταστάσεις, σύντομα διακρίνει κανείς το βαθύτερο νόημα του έργου: τον αγώνα του ανθρώπου απέναντι στα πάθη, τα ένστικτα και τις αδυναμίες του. Ο Γκόγκολ δεν κάνει εκπτώσεις στους χαρακτήρες του, τα πάθη τους δεν ωραιοποιούνται στο έργο του. Διεισδύει αριστοτεχνικά στον εσωτερικό τους κόσμο και, μέσα από τους χαρακτήρες αυτούς, διακρίνει κανείς την ψευδαίσθηση, την αγωνία και τις συγκρούσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Ο Γκόγκολ, σε καμία περίπτωση, δεν είναι πεσιμιστής ή μηδενιστής. Καταδεικνύει με τον πιο περιγραφικό τρόπο την τυφλή ορμή, τις ψευδεπίγραφες ελπίδες, το αδιέξοδο των παθών, το εσωτερικό κενό, τις εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις, τη δυσκολία επικοινωνίας με το κοινωνικό περιβάλλον. Όλα αυτά αναπτύσσονται στα έργα του με ρεαλισμό και αλήθεια, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, το ενστικτώδες και το μεταφυσικό, το λογικό και το υπέρλογο.
«Οι Παίκτες» είναι ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στη διαφθορά, την απάτη, τελικά τον σκοτισμό του νου. Ο συγγραφέας εμβαθύνει στην ψυχολογία των χαρακτήρων, σε ένα παιχνίδι πάθους που δεν έχει τέλος ούτε αρχή. Στο παιχνίδι αυτό, όποιος καλείται να παίξει, εξαπατάται, όποιος αποφασίσει να το ζήσει, βυθίζεται. Ένα παιχνίδι όπως είναι και η ίδια η ζωή. Όπως χαρακτηριστικά επαναλάμβανε ο συγγραφέας: «Αμέτρητα όπως οι κόκκοι της άμμου, είναι τα πάθη του ανθρώπου, έτσι ό,τι και να πείτε, το σώμα θα βασίζεται πάντα στην ψυχή».
2020-05-20_15-27-00
ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ – «ΠΑΙΧΤΕΣ» του Νικολάι Γκόγκολ
Πρεμιέρα:14 Απριλίου 1986
Σκηνοθεσία: Χρήστος Τσάγκας, Κώστας Κατσαρόπουλος, Σενάριο: Πάγια Βεάκη (μετάφραση), Μουσική σύνθεση: Ζακ Μεναχέμ
Ηθοποιοί: Λάμπρος Τσάγκας, Βασίλης Κεχαγιάς (I), Φραγκούλης Φραγκούλης, Τάσος Παπαδάκης, Νίκος Λυκομήτρος, Μιχάλης Μητρούσης, Κυριάκος Κατριβάνος, Δημήτρης Θεοδώρου, Χρήστος Τσάγκας
Πλοκή: Σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης, εμφανίζεται ένας έμπειρος χαρτοπαίχτης, που έχει αναγάγει τη χαρτοπαιξία σε υψηλή τέχνη απάτης. Η άφιξή του στο ξενοδοχείο και η συνάντησή του με τρεις, επίσης, σεσημασμένους χαρτοκλέφτες, σηματοδοτεί την έναρξη ενός παιχνιδιού γεμάτου ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις και ανατροπές.
Την παράσταση δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο Aρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο:
https://archive.ert.gr/68435/  - Μέρος 1ο
https://archive.ert.gr/68445/  - Μέρος 2ο  
 2020-05-20_15-27-24
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το έργο και την παράσταση.
Σάς ευχόμαστε καλλιτεχνική και ψυχική απόλαυση !!!
2020-05-20_15-27-56
2020-04-16_11-18-54  
Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τις δράσεις του Κ.Ε.Π.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!
ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!
Εις το επανιδείν, φίλοι μας !
Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,
Δρ. Δώρα Γιαννίτση,
δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:
Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019, τον οποίο δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο: http://www.hecucenter.ru/gr/reports/
ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia
Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

skype: hellenic.cultural.center

-



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου